News

Bucureștiul, sub cod galben de vijelii, descărcări electrice și averse. Este pericol de inundații pe mai multe râuri din țară

Bucureștiul se află sub cod galben de vijelii, descărcări electrice și averse. Este pericol de inundații pe mai multe râuri din țară.
22.06.2021 | 22:49
Bucurestiul sub cod galben de vijelii descarcari electrice si averse Este pericol de inundatii pe mai multe rauri din tara
ADVERTISEMENT

A fost emisă o avertizare nowcasting de cod galben de ploi şi vijeli pentru Bucureşti şi Ilfov. Acesta este valabilă în intervalul orar 22:00 şi 23:30.

Mai multe zone din țară sunt și ele vizate de astfel de atenționări. În plus, este cod roșu și portocaliu de inundații pe râurile din Harghita, Covasna, Bacău, Vrancea și Prahova.

ADVERTISEMENT

Bucureștiul, sub cod galben de vijelii, descărcări electrice și averse. Este pericol de inundații pe mai multe râuri din țară

În intervalul orar 22:00 – 23:30, Capitala este sub o avertizare nowcasting de cod galben de frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și rafale în general de 50 – 55 km/h, vijelie. Aversele vor cumula 10-20 l/mp.

Până la ora 23:00, astfel de avertizări sunt valabile și pentru localitățile Bolintin-Vale, Florești-Stoenești, Ulmi, Bolintin-Deal, Joița, Săbăreni, Cosoba din județul Giurgiu, pentru patru localități din Ilfov: Buftea, Ciorogârla, Dragomirești-Vale, Corbeanca. Cele mai multe localități vizate de intemperii sunt în Dâmbovița:  Titu, Potlogi, Cornești, Băleni, Răcari, Bucșani, Crevedia, Văcărești, Cojasca, Lungulețu, Ciocănești, Comișani, Tărtășești, Finta, Braniștea, Conțești, Niculești, Nucet, Brezoaele, Sălcioara, Poiana, Dobra, Butimanu, Slobozia Moară, Cornățelu, Bilciurești.

ADVERTISEMENT

Se vor semnala frecvente descărcări electrice, averse ce vor acumula peste 25 l/mp, intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat grindină de mici dimensiuni.

În Bacău, localitățile Răchitoasa, Stănișești, Plopana, Lipova, Colonești, Oncești, Izvoru Berheciului și Puiești, și județul Vaslui, localitățile Ivănești, Dragomirești, Voinești, Laza, Pungești, Ștefan cel Mare, Poienești, Oșești, Pușcași, Gherghești, Delești, Gârceni, Cozmești, Vulturești, Bogdana, Bălteni sunt sub o avertizare de cod galben de averse, ce vor acumula 25-30 l/mp, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și grindină de mici dimensiuni.

ADVERTISEMENT

Cod potocaliu de inundații

Marți, hidrologii au emis mai multe avertizări de cod portocaliu de inundații. Acestea sunt valabile pe râurile din județele Harghita, Covasna, Bacău, Vrancea și Prahova.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INGHA) a transmis o avertizare de cod roșu, valabilă până miercuri, la ora 09:00: „Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Teleajen – sector aval confluență cu râul Slănic, județul Prahova”.

ADVERTISEMENT

Pe râurile mici din bazinul hidrografic Râul Negru – bazin amonte stația hidrometrică Reci (județele Harghita și Covasna) este posibilă creșterea rapidă a debitelor de apă și producerea de inundații, până miercuri, la ora 9:00, fiind în vigoare un cod portocaliu.

Totodată, până la miezul nopții se pot produce depășiri ale cotelor de inundație pe râurile din bazinul hidrografic Putna – bazin superior amonte stația hidrometrică Colacu, în județul Vrancea. Codul portocaliu este în vigoare până la ora 24:00 și pe râurile din bazinele hidrografice: Trotuş – bazin amonte S.H. Ghimeş – Făget şi afluenţii de dreapta aferenţi sectorului aval S.H. Ghimeş – Făget – amonte S.H. Vrânceni (judeţele Harghita, Bacău şi Covasna) şi Olt – bazin amonte S.H. Sfântu Gheorghe (judeţele Covasna şi Harghita).

Pe râurile din bazinul hidrografic Teleajen, județul Prahova, averizarea hidrologilor de cod portocaliu este valabilă până miercuri la ora 09:00.

ADVERTISEMENT