Sport

Bucureștiul, un mic Skopje! Macedonenii au trecut de la extaz la agonie în debutul la Euro

România a găzduit primul meci din istorie de la un turneu final. Fanii Macedoniei de Nord au dominat atmosfera, dar pe teren austriecii au fost mai buni.
13.06.2021 | 20:59
Bucurestiul un mic Skopje Macedonenii au trecut de la extaz la agonie in debutul la Euro
ADVERTISEMENT

Arena Națională a fost gazda primului meci al unui turneu final disputat în România. Austria a întâlnit Macedonia de Nord în primul meci din grupa C a competiției. Câteva mii de macedoneni au venit la București pentru a asista la un moment istoric al naționalei lor.

Fanii macedoneni și-au făcut încălzirea în Centrul Vechi! Puțini austrieci au venit la București

Pentru prima dată, naționala Macedoniei de Nord participa la un turneu final și avea debuteze la București. Fanii au făcut încălzirea încă de la primele ore ale dimineții în Centrul Istoric al Capitalei, unde au curs râuri de bere.

ADVERTISEMENT

Pentru acest meci au venit mai puțini austrieci, doar 2000 conform estimărilor. Așa cum era de așteptat, suporterii naționalei lui Franco Foda erau mai puțin exuberanți ca omologii lor, poate și temperamentul mai glacial al popoarelor germanice a avut un rol.

Suporterii naționalei lui Pandev au oprit pentru mai multe “pauze de hidratare” în drum spre stadion!

Fanii Macedoniei de Nord care au venit din Centrul Vechi spre stadion nu au ratat ocazia de a se mai opri și la alte terase sau magazine care vindeau băuturi alcoolice pentru a-și potoli setea. Mai ales că, majoritatea au ajuns în zona stadionului cu două ore înainte de meci, timp berechet pentru încă o pauză de “hidratare”.

ADVERTISEMENT
Fanii Macedoneni la terasă
Fanii Macedoneni la terasă

Voluntarii i-au ghidat pe fanii Macedoniei de Nord și îi ajutau cu informații. Accesul în stadion se făcea pe bază de brățară, iar la câteva sute de metri de intrarea de pe bulevardul Basarabia exista un centru de testare rapidă de unde suporterii își puteau lua brățările de acces.

Testare COVID
Testare COVID

Fără cozi la intrarea în stadion! Câteva sute de voluntari s-au ocupat de accesul fanilor în tribune

La intrare nu s-au format cozi, fiind mulți oameni detașați la controlul corporal astfel încât să nu se adune mulți suporteri acolo. Arena Națională a fost pregătită trei luni pentru acest eveniment, existând multe lucrări de modernizare.

ADVERTISEMENT

Masa presei a fost complet refăcută și extinsă, fiind la cele mai înalte standarde, iar jurnaliștii au avut mai multe facilități, printre care și monitoare așezate pe birou în care puteau urmări meciul în timp real.

Masa Presei, la Arena Națională
Masa Presei, la Arena Națională

În tribune, atmosfera a fost dominată de macedoneni. Peluza dinspre Bulevardul Basarabia era colorată în roșu și galben. La cealaltă peluză, destinată în primul rând austriecilor, erau câteva grupulețe de suporteri austrieci, care nu au putut face față tumultului macedonean decât în final de meci când balanța era înclinată spre Austria.

ADVERTISEMENT

Mesajul RO-ALERT de vijelie, rafale și grindină a stârnit îngrijoare printre fani!

În timpul imnurilor, mesajul de la RO-ALERT privind un cod portocaliu de vijelie, rafale și grindină în București a stârnit îngrijorare printre fani, mai ales că în urmă cu 24 de ore Arena Națională a fost inundată după o aversă puternică. Din fericire, de această dată ploaia torențială a ocolit Arena, iar pe parcursul primei reprize au căzut doar câteva picături.

Mesajul Ro-Alert

Pe teren, meciul a fost echilibrat în primele lui minute până când Lainer a reușit să deschidă scorul după o centrare foarte bună a lui Sabitzer, care l-a găsit liber în flancul drept pe fundașul austriac. Lainer i-a dedicat golul lui Christian Eriksen, fluturând un tricou cu mesajul: “Eriksen, fii tare!”

Lainer, mesaj pentru Eriksen
Lainer, mesaj pentru Eriksen

Golul lui Lainer i-a scos pe fanii austrieci din amorțeală!

A fost singurul moment în care fanii austrieci s-au făcut auziți pe Arenă. Jocul a scăzut în intensitate, iar macedonenii au fost tot mai prezenți în jumătatea adversă. După câteva ocazii bune irosite de elevii lui Angelovski, a venit și golul.

Goran Pandev a profitat de o gafă în lanț a apărătorilor austrieci, iar mingea scăpată din brațe de Bachman a ajuns în bocancul veteranului de 37 de ani, care avea de  îndeplinit o simplă formalitate. 1-1 din minutul 28.

Bucuria lui Pandev după gol
Bucuria lui Pandev după gol

Peluza macedoneană a izbucnit după reușita lui Pandev!

Peluza macedoneană a izbucnit în urale la primul gol marcat de naționala lor la un turneu final. Echipa lui Angelovski, învinsă în preliminariile CM 2022 pe același stadion de România în luna martie cu 3-2, a fost tot mai curajoasă.

Însă, până la finalul primei părți, ocaziile importante au lipsit. Cele două echipe au intrat la cabine la egalitate, scor 1-1, cu un plus la impresia artistică pentru echipa condusă din teren de Goran Pandev.

Boban Nikolov, la un pas de gol în partea secundă!

Partea secundă a început mai bine pentru naționala Macedoniei de Nord. Bachmann a fost la un pas de o nouă greșeală, însă a degajat mingea la timp, înainte ca aceasta să fie trimisă în poartă de un plonjon al lui Trajkovski.

Fază de joc în careul Macedoniei de Nord
Fază de joc în careul Macedoniei de Nord

Elevii lui Angelovski au continuat să atace și Boban Nikolov, fostul jucător din Liga 1, a fost la un pas să înscrie. Bachmann a ieșit foarte bine și l-a blocat în unghi pe fotbalistul macedonean. Austria s-a apropiat periculos imediat, însă Dimitrievski a fost la post după o lovitură de cap a lui Gregoritsch.

Gregoritsch i-a adus pe austrieci în avantaj! Arnautovic a stabilit scorul final

Austria a trecut în avantaj în minutul 78 grație aceluiași Gregoritsch, care a reluat în poartă o centrare foarte bună a lui David Alaba. Atacantul austriac a intrat foarte bine în meci, Franco Foda fiind inspirat cu această schimbare, venită într-un moment dificil.

Bucurie la golul lui Gregoritsch
Bucurie la golul lui Gregoritsch

Fanii Austriei au “înviat” în tribune, în timp ce suporterii Macedoniei de Nord nu mai aveau forță nici să îi fluiere pe adversari. Majoritatea s-au așezat dezamăgiți pe scaune. Totuși, în ultimele 10 minute, și-au încurajat favoriții la fiecare atac.

Austria însă a dominat autoritar finalul de meci și a mai înscris o dată prin Arnautovic, în minutul 89. Pentru ultimele minute, suporterii Austriei au preluat inițiativa și în tribune, naționala Macedoniei de Nord fiind căzută din toate punctele de vedere.

Suporterii Macedoniei de Nord au creat o atmosferă de Euro la București! Speranțele lor se îndreaptă spre meciul de joi

În ciuda dezamăgirii provocate de rezultat, fanii veniți din Macedonia de Nord au creat o atmosferă demnă de un turneu final la București. În ceea ce privește rezultatul de pe teren, jucătorii lui Angelovski vor avea ocazia de a răsplăti încrederea fanilor în următorul meci de pe Arena Națională, joi, împotriva Ucrainei.

Până atunci, majoritatea fanilor nord-macedoneni vor rămâne la București și se vor bucura la maximum de prima participare la un turneu final din istoria lor.

Fanii Macedoniei de Nord
Fanii Macedoniei de Nord
  • 5000 de fani macedoneni au făcut deplasarea la București
  • 7 șuturi pe poartă a avut Austria în meciul de pe Arena Națională
ADVERTISEMENT
Tags: