Primăria Capitalei pregătește documentația necesară pentru a cere Guvernului acordarea unui teren cu o suprafață de circa șase hectare. Se dorește amenajarea unui parc ce va avea mai multe facilități de agrement.
Pe 21 octombrie se va discuta mai intens acest subiect la Primăria Municipiului București, fiind un punct de interes pe ordinea de zi a Consiliului General al Capitalei.
Se intenționează dobândirea unui teren cu o suprafață de 58.638 mp în zona Șoseaua Vitan Bârzești nr. 20A. Mai exact, în Sectorul 4 se va construi, cât de curând, un nou parc de dimensiuni importante. Acest teren se află, în prezent, în administrarea Consiliului General al Capitalei și în domeniul public al statului român. Astfel, este necesar ca Guvernul să aprobe solicitarea depusă de municipalitate și să treacă terenul în domeniul public al Bucureștiului pentru a servi ca spațiu de agrement.
Potrivit raportului de evaluare întocmit de Asocierea MAPPS Master Appraisal – Business Evaluation, terenul are o valoare de inventar ce se ridică la 21,2 milioane de lei. Raportul mai arată că terenul de 58.638 mp face parte din imobilul de 71.220 mp din Șoseaua Olteniței nr. 210. Acesta se afla, până în anul 2000, în administrarea Ministerului Apărării. Ulterior acelui an, parcela de teren a ajuns în administrarea CGMB, în vederea construirii de locuințe tip ANL.
Planul a fost dus la realizare, însă pe doar două hectare, astfel că, în prezent, mai sunt disponibile peste alte cinci hectare pentru amenajarea unui nou parc în București. Potrivit Planului Urbanistic General, cele cinci hectare se încadrează astfel: „V3b – complex şi baze sportive (aproximativ 3,9 hectare), V1A – parcuri, grădini, scuaruri şi fâşii plantate publice (1,5 hectare), S1 – subzone cu destinaţia specială cu caracter urban (0,3 hectare), L3a – subzone locuinţe colective medii (0,18 hectare)”.
În contextul construirii unui parc de o asemenea dimensiune, responsabilii se vor afla sub influența prevederilor Legii 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi, care vizează: „regenerarea, extinderea şi ameliorarea compoziţiei şi a calităţii spaţiilor verzi, precum şi identificarea zonelor deficitare şi realizarea de lucrări pentru extinderea suprafeţelor acoperite cu vegetaţie”.
De asemenea Ordonanța de Urgență 114/2007 prevedere obligația autorităților locale „de a asigura din terenul intravilan o suprafaţă de spaţiu verde de minimum 20 mp/locuitor până la data de 31 decembrie 2010 şi de minimum 26 mp/locuitor până la data de 31 decembrie 2013”.
În prezent, există mici tensiuni între primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, și primarul Capitalei, Nicușor Dan. În urma incidentului din Pasajul Unirii, cei doi au avut un schimb de replici acid, astfel că nu se știe cu exactitate când se vor putea bucura locuitorii din sector și, implicit, toți bucureștenii, de noul parc.
Totuși, Nicușor Dan este deschis să reia dialogul cu Daniel Băluță, însă doar atunci când edilul va veni cu toate avizele necesare reparării planșeului din Piața Unirii.