Fotbal international

„Regina” Europei îşi apără coroana! Totul despre Final Four-ul de la Budapesta

CSM Bucureşti luptă, la Budapesta, pentru un nou trofeu în Liga Campionilor la handbal feminin. ...
06.05.2017 | 00:03
Regina Europei isi apara coroana Totul despre Final Fourul de la Budapesta

CSM Bucureşti luptă, la Budapesta, pentru un nou trofeu în Liga Campionilor la handbal feminin. 

Infiltrată în lumea lumea bună a handbalului feminin european anul trecut când, plecată cu şansa a patra în Final Four la Budapesta, a reuşit să cucerească trofeul Ligii Campionilor, campioana României, CSM Bucureşti, a „recidivat” în acest sezon şi a intrat din nou în careul de aşi. Scenariul a fost acelaşi: un început mai greoi, urmat de o creştere de formă pe măsură ce competiţia se apropia de final, iar acum CSM e gata să-şi apere „coroana”.

Senzaţia de déjà vu în legătură cu sezonul precedent este şi mai pregnantă când ne referim la Final Four, echipele calificate fiind exact aceleaşi: Györ Audi ETO KC, ZRK Buducnost Podgorica, Vardar Skopje şi, bineînţeles, CSM Bucureşti. Mai mult, şi programul semifinalelor este identic, româncele jucând cu Vardar, iar Györ cu Buducnost în semifinale.

Dorinţa tuturor românilor este ca şi finala, şi finalul ei să fie la fel, mai ales că „tigroaicele” par a fi chiar mai valoroase ca lot şi ca „7” de bază faţă de anul trecut, plusul de experienţă fiind subînţeles.

SEMIFINALA
„Mi-am dorit Vardar”

Antrenorul Per Johansson a pregătit în amănunt duelul din semifinale cu Vardar, afirmând chiar că elevele sale ştiu totul despre primul adversar din Final Four. Suedeza Isabelle Gulden, vedeta echipei, a confirmat pentru FANATIK: „Am vizionat multe meciuri cu Vardar şi am pregătit nişte scheme de joc în consecinţă. Chiar dacă sunt mai tari ca anul trecut, mi-am dorit să întâlnim tot macedonencele pentru că, în opinia mea, ceilalţi adversari erau mai puternici”. Vardar e ghinionista celor 3 ediţii de Final Four desfăşurate până acum, terminând pe locul 3 de fiecare dată şi, pentru a sparge ghinionul, le-au adus în vara trecută pe Mayssa Pessoa, Camilla Herrem şi Alexandra Lacrabere. „Ştim potenţialul lor şi nici nu mai contează că e al doilea meci şi vom avea mai puţin timp de odihnă pentru finală. Important e să le batem, jucăm finala şi terminăm… răguşite ca anul trecut”, este optimistă Oana Manea, care recunoaşte că ar vrea în ultimul act Buducnostul româncei Cristina Neagu.

OBIECTIVE
Un trofeu pentru Paula

Deşi e unul dintre cei mai buni portari din lume, Paula Ungureanu nu a trăit până acum satisfacţia de a ridica deasupra capului trofeul Ligii Campionilor. A fost foarte aproape în 2010, pe când era la Oltchim Râmnicu Vâlcea şi a jucat finala, în 2005, 2012 şi 2013 oprindu-se în semifinale. „Sunt mândră că fac parte din acest colectiv şi fericită că ne-am îndeplinit obiectivul, calificarea în careul de aşi. Acum vreau un trofeu şi pentru mine”, a declarat Paula pentru FANATIK, care a renunţat recent la echipa naţională, tocmai pentru a face performanţă şi la nivel de club.
Emoţiile sunt, însă, mari şi cresc pe măsură ce data începerii turneului final se apropie. „Nu contează câtă experienţă ai, când te baţi pentru un astfel de trofeu emoţiile te copleşesc”, recunoaşte Oana Manea, iar Gulden afirmă că simte fluturi în stomac când se gândeşte la Final Four.
„Pentru asta am venit în România, să câştig trofeul. De aceea am zis da imediat când am primit oferta de la CSM. O singură dată în viaţă poţi să ai o asemenea şansă. Sunt foarte încrezător pentru că pregătesc acum cea mai bună echipă pe care am avut-o în carieră. Şi, gândiţi-vă, în 2010 am condus naţionala Suediei până în finala Europeanului, când am învins România în semifinale. E greu să păstrezi trofeul, dar am o echipă prea experimentată ca să dau greş”, afirmă Per Johansson.

PRIME
Mai mici decât anul trecut!

În handbalul feminin nu e ca la fotbal şi nici măcar ca la handbalul băieţilor. Dacă reuşeşti să cucereşti Liga Campionilor, câştigi mai mult prestigiu… CSM Bucureşti, o grupare cu un buget de circa 3 milioane de euro, a luat anul trecut din partea EHF doar 300.000 de euro pentru câştigarea trofeului. Nici vorbă de zecile de milioane din fotbal sau chiar de premiile de la băieţi, unde câştigătoarea ia dublu spre triplu. Aşa că „tigroaicele” nu se îmbogăţesc din Final Four, dar pentru ele parcă nici nu contează. „Avem bonusuri pentru cucerirea trofeului, dar oricum sunt mai mici faţă de cele de anul trecut. Acum suntem campioana, pornim de pe alte poziţii”, afirmă directorul general al CSM, Alin Petrache. Fiecare jucătoare va primi 25.000 de euro dacă CSM va câştiga Liga Campionilor

PLANURI
„Vom fi Real Madrid din handbal”

Nici bine nu a început Final Four, că oficialii grupării bucureştene au şi început să se gândească la sezonul viitor.„Vom fi Real Madrid din handbal”, se laudă directorul general Alin Petrache, bazându-se pe vedete de primă mână care vor sosi în vară, precum norvegiencele Amanda Kurtovic şi Marit Malm Frafjord, suedeza Nathalie Hagman, Cristina Neagu şi antrenoarea daneză Helle Thomsen. Din păcate, competiţia de la Budapesta va fi ultima în tricoul echipei bucureştene pentru Carmen Martin şi Linnea Torstensson. „Trebuie să recunosc, cea mai bună jucătoare pe care am antrenat-o în carieră rămâne Carmen Martin. Dacă ar fi să iau două jucătoare la Boden, unde plec din vară, pe ea aş lua-o şi pe Linnea. Din păcate, n-au vrut să vină în prima ligă suedeză, au preferat Nice”, declară cu umor tehnicianul Per Johansson. O altă favorită a antrenorului suedez de 47 de ani rămâne Cristina Neagu, cu care a şi făcut un interviu în 2015, când activa ca şi comentator la Eurosport, material pe care i-l va arăta vedetei române la Budapesta.

SUPORTERI
Un sector întreg în sala „Papp Laszlo”

Formaţia română se va bucura de o susţinere pe măsură în sala „Papp Laszlo”, în care se va desfăşura Final Four. „Vom avea circa 1.500 de suporteri. Federaţia Europeană şi organizatorii ne-au oferit 600 de bilete, iar alte 900 au fost achiziţionate pe cont propriu. Ca susţinere vom fi pe locul doi, după Györ. Nici nu vreau să mă gândesc ce ar fi fost în Polivalenta noastră, dacă la ultimele meciuri cererea de bilete a fost dublă sau chiar triplă faţă de capacitatea sălii. Cu siguranţă, vom avea sectorul nostru şi sper ca spectatorii maghiari să fie mai civilizaţi decât cei de la returul cu Ferencvaros”, a afirmat Alin Petrache. Iar Paula Ungureanu nu uită acel meci: „Nu cred că se va mai repeta un asemenea incident. Nu putem să-i catalogăm în vreun fel pe toţi fanii maghiari, pentru doi, trei nebuni”. Antrenorul Per Johansson va avea parte de propriul grup de susţinători: „Vor veni la meci, încă de vineri, mama, tata, şase prieteni şi, în primul rând, fata mea, pe care nu am mai văzut-o de câteva săptămâni. A trăit toată copilăria în handbal, a fost coordonator, dar era prea… leneşă. La 17 ani s-a lăsat şi de atunci ne înţelegem mult mai bine. Favorita ei e Anita Görbicz”.

EMOŢII
Per Johansson, „Domnul Presiune”

O competitiţie de acest nivel implică şi o presiune uriaşă pe umerii tuturor celor ce iau parte la fenomen. Oana Manea explică cel mai bine: „Anul trecut eram cotaţi ca out-sideri şi am jucat fără presiune. Acum suntem deţinătoarele trofeului şi acest fapt ne încarcă emoţional. Trebuie să ne detaşăm de tensiunea competiţiei şi atunci totul va fi bine”. Alin Petrache speră ca handbalistele să transforme presiunea în beneficiul echipei pentru că au deja o experienţă internaţională bogată. Cel mai sigur pe el pare, însă, tehnicianul Per Johansson, rece ca un nordic ce este: „Am urmărit săptămâna aceasta la stadion meciul Dinamo-Steaua şi am văzut ce înseamnă presiune. Asta îmi place, chiar sunt… Domnul Presiune! Noi trebuie să conducem jocul, nu trebuie să ne lăsăm influenţaţi de nimeni. Vreau să văd stilul, cultura CSM la această competiţie. Asta am încercat eu să creez, o echipă unită, din jucătoare cu opt naţionalităţi”.

SUPERSTIŢII
„Port aceleaşi şosete”

Mai în glumă, mai în serios, vedeta echipei noastre, Isabelle Gulden a apreciat la 25% şansele de succes ale CSM-ului la această competiţie! „Toate cele patru formaţii au şansa lor, chiar pot spune că şansele sunt egale la start. Eu sper să avem şi ceva noroc, pentru că face parte din sport. Înainte de joc, fac mereu aceleaşi lucruri, de fiecare dată. Deşi nu sunt superstiţioasă, simt că aşa îmi merge mai bine”, a afirmat Bella.
Şi antrenorul Johansson are superstiţiile sale înainte de fiecare meci: „Port aceleaşi şosete şi îmbrac mereu un tricou care are numai alb şi negru. Înaintea partidelor, mă plimb cam un sfert de oră, mă linişteşte. De altfel, am observat că mă linişteşte şi faptul că stau jos la time-out-uri. Eu mă agit în timpul jocului, iar dacă rămân în picioare în acele momente, nu mai am suflu”, afirmă Johansson.

COTE
Györ, favorita caselor de pariuri

Pentru că va evolua pe teren propriu, Györ este şi favorita caselor de pariuri la cucerirea trofeului. CSM Bucureşti, deşi este deţinătoarea titlului, nu e considerată favorită nici măcar în semifinala cu Vardar Skopje! Iată programul competiţiei şi cotele oferite de tipsteri:

Sâmbătă, 6 mai
Buducnost – Gyor (16:15) 2,83 8,15 1,65
CSM Bucureşti – Vardar Skopje (18:45) 2,45 7,58 1,78

Duminică, 7 mai
Ora 16:15 Finala mică (învinsele din cele două semifinale)
Ora 18:45 Finala mare (învingătoarele din cele două semifinale)

Cotele pentru câştigarea trofeului
Györ – 1,65
Vardar – 2,50
CSM Bucureşti – 3,70
Buducnost – 4,15

Lotul CSM

Portari: Ungureanu, Grubisic, Iordache;
Extreme stânga: Mehmedovic, Curea;
Interi stânga: Niombla, Bazaliu, Thorstensson;
Centri: Gulden, Brădeanu, Dache;
Interi dreapta: Ayglon, Jorgensen;
Extremă dreapta: Carmen Martin;
Pivoţi: Manea, Lobach.

„Pentru asta am venit în România, să câştig trofeul. Sunt foarte încrezător, pentru că pregătesc acum cea mai bună echipă pe care am avut-o în carieră. Şi, gândiţi-vă, în 2010 am condus naţionala Suediei până în finala Europeanului, când am învins România în semifinale” (Per Johansson)

„Anul trecut, eram cotaţi ca out-sideri şi am jucat fără presiune. Acum, suntem deţinătoarele trofeului şi acest fapt ne încarcă emoţional. Trebuie să ne detaşăm de tensiunea competiţiei şi atunci totul va fi bine” (Oana Manea)

300.000 de euro primeşte din partea EHF câştigătoarea Ligii Campionilor

25.000 de euro este prima promisă „tigroaicelor” de conducerea CSM pentru câştigarea Ligii Campionilor

4 prezenţe în Final Four au Buducnost şi Vardar, 3 are Györ Eto, doar două prezenţe CSM Bucureşti

13,6 kilograme cântăreşte trofeul Ligii Campionilor, care este înalt de 96 de centimetri

12.000 de spectatori încap în sala „Papp Laszlo” din Budapesta