Ungaria blochează sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei. Se dorește eliminarea a opt persoane de pe listă. De asemenea, se solicită garanții privind gazele rusești.
Sancțiunile impuse de Uniunea Europeană asupra Rusiei, în urma războiului de pe teritoriul Ucrainei, necesită o reînnoire la fiecare șase luni, printr-un vot unanim al statelor UE.
Luni, 24 februarie, ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto, a anunțat faptul că Budapesta „nu va fi de acord cu grăbirea” extinderii sancțiunilor împotriva Rusiei, asupra persoanelor, conform reuters.com.
Sancțiunile împotriva Rusiei au două componente, ce urmează să fie reînnoite în diferite momente. Prima componentă o reprezintă măsurile economice, iar a doua constă într-o listă cu peste 2.400 de persoane și entități care fac obiectul înghețării activelor și interdicțiilor de călătorie în UE.
În același timp, diplomații europeni au refuzat să specifice numele persoanelor pe care Ungaria dorește să le șteargă de pe acea listă, din cauza caracterului confidențial al discuțiilor. De asemenea, reprezentanța permanentă a Ungariei în UE nu a comentat acest aspect, conform sursei menționate.
Cu aproximativ o lună în urmă, Ungaria, care a menținut legături strânse cu Moscova, a amenințat cu blocarea reînnoirii sancțiunilor economice care includ înghețarea unor active de peste 200 de miliarde de euro ale Băncii Centrale ruse.
Totuși, s-a ajuns la un acord după ce Comisia Europeană a convenit să includă și Ungaria în discuțiile privind reluarea tranzitului de gaze rusești către UE prin Ucraina, tranzit oprit de la data de 1 ianuarie. Măsura a fost luată atunci de președintele Volodimir Zelenski, în contextul în care contractul cu Gazprom a expirat.
De asemenea, Peter Szijjarto a fost nemulțumit deoarece Bruxelles-ul nu și-a respectat angajamentul, după ce Ungaria nu a fost inclusă într-o întâlnire cu Slovacia și Ucraina pe tema tranzitului gazului rusesc.
„Această întâlnire (cu Slovacia şi Ucraina) fusese planificată în acest format. Comisia rămâne pregătită să implice Ungaria în discuţiile despre sursele şi rutele alternative de aprovizionare (cu gaz) către Europa”, a declarat un purtător de cuvânt al executivului comunitar, conform sursei citate.