News

Transferul lui Budescu, ANCHETAT de DNA: evaziune şi spălare de bani

Cea mai temută instituţie din România are suspiciuni în ceea ce priveşte transferul lui Constantin Budescu în China...
22.07.2016 | 12:55
Transferul lui Budescu ANCHETAT de DNA evaziune si spalare de bani
ADVERTISEMENT

Cea mai temută instituţie din România are suspiciuni în ceea ce priveşte transferul lui Constantin Budescu în China

Din momentul în care afacerile şi transferurile făcute în fotbalul românesc au intrat sub lupa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, toţi conducătorii au contestat în mod vehement implicarea instituţiei care a băgat spaimă în rîndul oamenilor de afaceri. Liniştea (aparentă) care s-a aşezat peste fotbal în ultima vreme poate să fie zdruncinată cu un caz de proporţii, dacă informaţiile obţinute de DNA se vor concretiza într-o acuzaţie oficială.

ADVERTISEMENT

Conform surselor FANATIK din interiorul instituţiei, cei vizaţi de anchetă sînt oficialii Astrei, iar subiectul cercetării îl reprezintă transferul lui Constantin Budescu în China, la Dalian Yifang (Liga 1, a doua divizie, după CSL – Chinese Super League).

Bani „salvaţi” într-un offshore

Revenind la Liga 1 din România, campioana Astra Giurgiu se confruntă în continuare cu probleme de ordin financiar, în ciuda performanţelor obţinute de lotul antrenat de Marius Şumudică în ediţia trecută. Cu salarii restante şi cu o atmosferă încordată în sînul echipei, jucătorii au un nou motiv de nelinişte.

ADVERTISEMENT

Conform surselor autorizate FANATIK din rîndul DNA-ului, Astra este în vizorul instituţiei în urma plecării lui Budescu. Cercetarea a pornit după ce autorităţile au primit informaţii că banii proveniţi de la chinezi au fost transferaţi într-un offshore şi nicidecum în contul din care clubul a făcut plăţile în ultimul timp.

„Astra are conturile blocate. Orice sumă de bani care intră în contul clubului trebuie retrasă către creditorii din cauza cărora s-a ajuns la situaţia de faţă. Noi avem informaţii că banii de pe transferul lui Budescu nu au ajuns în respectivul cont tocmai pentru a nu fi opriţi”, au precizat sursele autorizate FANATIK.

ADVERTISEMENT

Salariile jucătorilor, plătite printr-un tertip

Impedimentele pe care le întîmpină clubul în privinţa conturilor i-au făcut pe şefii de la Astra să apeleze la un tertip pentru ca salariile jucătorilor să fie plătite. Din moment ce conturile clubului sînt blocate, conducerea formaţiei giurgiuvene a ajuns la un acord cu reprezentanţii LPF ca fotbaliştii Astrei să fie plătiţi direct de către Liga Profesionistă de Fotbal din drepturile TV.

„Astra are un acord cu Liga în urma căreia aceasta din urmă virează direct în conturile fotbaliştilor sumele aferente fiecăruia. Plăţile se fac, de cele mai multe ori, cînd vin drepturile TV. Asta este o modalitate ingenioasă de a evitat popririle care se află pe conturile clubului”, punctează şi sursele din cadrul conducerii giurgiuvene.

ADVERTISEMENT

Budescu, transfer de 3 milioane euro!?

Plecînd de la această informaţie, cercetările DNA au avansat şi au condus către o posibilă spălare de bani şi evaziune fiscală, punctează, sub protecţia anonimatului, persoanele competente din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. „Nu se pune problema ca în acest moment să afirmăm că oficialii Astrei se fac vinovaţi de vreo ilegalitate. Sînt doar suspiciuni, cercetările continuă.

Dacă vom aduna dovezi că transferul s-a realizat în schimbul sumei de trei milioane de euro, atunci vom putea preciza cine se face vinovat de acuzaţiile care vor fi aduse”, au fost precizările făcute pentru FANATIK. Iar apropiaţi din cadrul campioanei confirmă informaţiile oferind detalii despre atmosfera din sînul conducerii: „Noi nu ştim ce se întîmplă, dar vedem că este o agitaţie, este o panică generală. Nu ştim despre ce e vorba, doar putem să vedem şi să simţim acest disconfort pe care îl afişează şefii”.

„Negocierile s-au purtat prin mail”

Dacă jucătorul arefuzat să comenteze informaţiile în ciuda tentativelor repetate de a discuta cu aceştia, preşedintele Astrei a comentat posibila fraudă în cazul trecerii lui Budescu în China.

„Foarte bine, DNA-ul să cerceteze! Suma nu are cum să fie de trei milioane de euro din moment ce eu m-am ocupat de transfer. Mutarea s-a realizat în termenii declaraţi, iar suma primită în schimbul lui Budescu este de 1,3 milioane euro. Nu am fost prezent la negocieri, suma şi toate detaliile le-am stabilit prin mail. La tratativele cu chinezii s-au deplasat impresarii şi Constantin Budescu, care şi-a negociat salariul. Banii proveniţi din transferul lui Budescu au intrat în contul clubului, acel cont din care se fac plăţile. „Suma primită în schimbul lui Budescu este de 1,3 milioane euro. Nu am fost prezent la negocieri, suma şi toate detaliile le-am stabilit prin mail”, a declarat Petre Buduru pentru FANATIK.

El se jură că nu… a intermediat nimic!

Radu Neguţ, impresarul care a participat la negocierile dintre jucător, reprezentanţii Astrei şi oficialii chinezi, a avut o reacţie de neînţeles în momentul în care a fost întrebat dacă transferul lui Budescu poate să fi costat 3 milioane de dolari în loc de 1,3 milioane euro, aşa cum s-a declarat oficial: „Ce treabă am eu cu asta? De ce nu îl întrebaţi mai bine pe Budescu? Eu nu am intermediat transferul, doar am însoţit jucătorul în China. Nu mă mai deranjaţi cu chestiile astea”.

Chiar dacă acum neagă, vehement chiar, implicarea în transferul lui Budescu, Neguţ pare să fi uitat pozele făcute alături de oficialii chinezi la prezentarea oficială a fostului decar giurgiuvean…

3.000.000 de euro este suma pe care bănuieşte DNA-ul că ar fi fost primită de Astra pentru Budescu

ADVERTISEMENT