News

Bug-ul Millenium – Y2K din debutul anilor 2000 a revenit. Microsoft confirmă noua problemă Y2K22

Bug-ul Millenium - Y2K care a afectat computerele la începutul anilor 2000 a revenit. Anunțul a fost făcut de cei de la Microsoft, companie care mai informează că lucrează pentru remedierea defecțiunii Y2K22.
03.01.2022 | 08:40
Bugul Millenium  Y2K din debutul anilor 2000 a revenit Microsoft confirma noua problema Y2K22
Bug-ul Millenium care a afectat computerele în urmă cu 22 de ani a revenit. Microsoft lucrează pentru remedierea Y2K22. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Debutul anului 2022 vine cu o problemă pentru utilizatorii Microsoft. Imediat după ce calendarele digitale din întreaga lume s-au schimbat la 01.01.2022, clienții companiei au constatat că serverele lor Exchange nu mai procesează e-mailurile.

Foarte mulți dintre ei au fost afectați de ceea ce se numește bug-ul Y2K22. Conform Microsoft, problema din prezent este similară cu bug-ul Millenium – Y2K, care a afectat unele computere cu aproape 22 de ani în urmă.

ADVERTISEMENT

Bug-ul Millenium care a afectat computerele în urmă cu 22 de ani a revenit. Microsoft lucrează pentru remedierea Y2K22

Compania Microsoft anunță că este conștientă de o defecțiune de programare care a făcut ca serverele Exchange ale unor clienți să nu mai proceseze e-mailuri exact în momentul în care s-a trecut oficial în Anul Nou 2022.

Administratorii de sistem, care partajează soluții alternative pe rețelele sociale, au numit bug-ul Y2K22 – în stilul bug-ului Y2K care a afectat unele computere exact în același timp cu 22 de ani mai devreme, scrie SkyNews.

ADVERTISEMENT

Momentan, Microsoft nu a confirmat detaliile tehnice ale eșecului, dar a spus că inginerii ”lucrează non-stop la o remediere”, astfel încât utilizatorii din întreaga lume să își poată accesa din nou adresele de e-mail.

Microsoft a mai dat asigurări că remedierea ”va dura câteva zile pentru a fi dezvoltată și implementată” și că inginerii lucrează intens la soluționarea problemei care a afectat zeci de mii de oameni din întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Care sunt explicațiile acestei probleme tehnice

Problema tehnică din prezent pare să țină de modul în care Microsoft a denumit actualizările pentru motorul său de scanare malware, punând anul, luna și ziua (220101) în fața unui alt număr de patru cifre (0001).

Microsoft pare să folosească acest sistem, deoarece atunci când o actualizare este numită ”2.201.010.001”, este simplu să verifici matematic care actualizare este cea mai recentă, deoarece va avea valoarea mai mare.

ADVERTISEMENT

Conform sursei citate, defecțiunea indică faptul că pe câmpul în care a fost stocat acest număr era o limită de 31 de biți, adică cel mai mare număr care putea fi reprezentat a fost 2.147.483.648 sau 2 la puterea lui 31.

De îndată ce ceasul a trecut în 2022, acest sistem de denumire avea să depășească valoarea maximă care putea fi reprezentată în 31 de simboluri binare.

Ce a fost bug-ul Y2K – Millenium

Bugul Y2K , denumit și bugul anului 2000 sau Millennium Bug, a reprezentant o problemă în codificarea sistemelor computerizate care a fost proiectată să creeze ravagii în computerele și rețelele de calculatoare din întreaga lume la începutul anului 2000 (în măsurători metrice , k reprezintă 1.000).

După mai bine de un an de alarmă internațională și corecții de programare, au avut loc câteva eșecuri majore în tranziția de la 31 decembrie 1999 la 1 ianuarie 2000.

Aproximativ 300 de miliarde de dolari ar fi fost cheltuiți (aproape jumătate în Statele Unite) pentru a actualiza computerele și programele de aplicații pentru a fi conforme cu Y2K.

ADVERTISEMENT