Cei douăzeci și șapte de noi consilieri locali ai Sectorului 6, aleși în urma alegerilor din 9 iunie, au depus jurământul și și-au preluat mandatele în această săptămână. Alianța PNL-PSD a obținut o majoritate clară, 15 mandate, în noul consiliu, însă rămâne de văzut dacă ea va supraviețui și după alegeri. Ceilalți 12 consilieri sunt 5 de la USR, 3 de la AUR, 2 de la Reper și câte unul de la PMP și Forța Dreptei, ceea ce înseamnă că PNL ar putea face o majoritate și cu partidele de dreapta, fără AUR.
Lista consilierilor PNL este deschisă de către Aurel Codrescu. Declarația de avere depusă înainte de alegeri arată că acesta deține o garsonieră în Capitală, cumpărată în 1992, conduce un Passat din 2015 și este angajat la Compania Municipală Managementul Traficului București, companie din subordinea Primăriei Capitalei, acolo unde are un salariu de 7.300 lei/ lună.
Cel puțin în spațiul online nu există multe declarații politice ale acestuia, practic niciuna, dar știm că acesta a candidat și în anul 2020 pentru un post de consilier local la același sector. În declarația de avere de atunci menționa că este director la firma C&A Trading Serv Com, unde încasa un salariu de 9.000 lei, mult sub cel al soției, 200.000 lei, și ea director la aceeași firmă.
Firma, activă în prezent și unde unic asociat este soția acestuia, are începând cu anul 2017 zeci de contracte cu instituțiile publice, contracte ce ajung în medie la circa 100.000 lei pe an. Maximul a fost atins în anul 2023, când valoarea contractelor – e vorba de achiziții directe, s-a ridicat la 150.000 lei, potrivit platformei Sicap. Firma nu apare în declarația de avere sau de interese a liberalului.
Al doilea consilier local liberal este Diaconu Britany, prim vicepreședinte al TNL Sector 6. Este absolventă a Politehnicii, și spune că lucrează din 2019 la o companie ce oferă servicii și componente pentru industria auto. Câștigă puțin peste 5.000 lei lunar, un salariu mic pentru un absolvent de Poli cu patru ani vechime. Spune că a intrat în politică în urmă cu 9 ani, și a candidat, fiind inspirată de realizările lui Ciprian Ciucu.
Enache Adrian Nicolae, al treilea consilier liberal, ocupă această poziție din anul 2011. Vicepreședinte al PNL Sector 6, acesta a ocupat funcția de viceprimar în 2015 și 2016. Potrivit declarației de avere acesta nu deține niciun cont sau depozit bancar, asta deși anul trecut a vândut un apartament și un autoturism pentru suma de 53.000 euro. Presa a scris despre acesta că una din firmele sale înființată în 2007 împreună cu sora sa, Vagabond Media SRL, a câștigat mai multe contracte de publicitate cu Primăria Sectorului 6 chiar în anul în care acesta devenea consilier local. Potrivit declarației de avere, anul trecut, pe lângă indemnizația de consilier local (13.000 lei) acesta a mai încasat alți 21.000 lei, de la o firmă de construcții.
Gorunescu Silviu Marius, este un tânăr politician care a mai apărut pe listele PNL la alegerile parlamentare din 2020, când era doctorand la SNSPA. De atunci a fost angajat consilier al unuia dintre cei doi vicepreședinți ai Autorității pentru Digitalizarea României, cel mai probabil vicepreședintele numit de PNL.
Moldovan Paul Cristian, președintele PNL Sector 6, a intrat în Consiliul Local din funcția de administrator public în cadrul primăriei, funcție în care a încasat un salariu de 180.000 lei. Face parte din consiliile de administrație a două companii municipale, STB și Energetica Servicii, mandate care i-au adus anul trecut încă 130.000 lei. Soția sa lucrează la Ministerul Cercetării, după ce a trecut pe la Ministerul Energiei, și face și ea parte din două CA-uri.
Nicolescu Ionuț, membru PNL și angajat al primăriei, a fost ales și el consilier local. El este noul director al serviciului de salubrizare al primăriei, fost patron al unei firme de catering și cu legături cu alte firme cu contracte publice cu statul. Despre acesta FANATIK a scris pe larg aici.
Adina Nicolescu, aflată la al doilea mandat de consilier local, ea fiind nora Danielei Nicolescu, secretar de stat în Ministerul Economiei, de unde a fost numită în CA-urile Loteriei Române și Autorității pentru Administrarea Activelor Statului. Daniela Nicolescu este fost consilier local la Sectorul 6 și fost președinte al organizației.
Venită din PDL, ascensiunea ei a corespuns cu venirea la putere a liberalilor în 2019, atunci când fiul ei era numit de Orban consilier personal pe probleme IT. Dat afară de Florin Cîțu, Radu Nicolescu este din 2021 directorul general al Companiei Municipale pentru Managementul Traficului. FANATIK a scris pe larg despre familia liberalilor de la Sectorul 6 și despre legăturile firmei soțului Adinei Nicolescu cu PNL, Etis Design Srl. Adina Nicolescu menționează 32.000 lei, încasați din „dividentele” firmei anul trecut.
Radu Victor este nou în funcția de consilier local, după ce între 2022 și 2023 a fost angajat pe postul de consilier la Cancelaria primului ministru, lucrând în același timp și ca analist pentru serviciul clienți de la HP.
În final, cel de-al nouălea consilier local al PNL este Copaci Constantin Alin, aflat acum la cel de-al doilea mandat în CL al Sectorului 6. De profesie IT-ist, acesta spune că și-a început cariera în domeniul privat, trecând apoi în domeniul public, unde „proiectul său de suflet este informatizarea Tribunalului București”. Începând cu anul 2011 îl găsim angajat ca expert la ANCOM, unde trece apoi pe postul de consilier al președintelui, iar din 2021 pe postul de șef birou la Biroul Documente Clasificate și Probleme Speciale.
Presa a scris acum doi ani că acesta ocupa deja această funcție ca interimar, și că a fost singurul candidat prezent la examenul pentru ocuparea postului, concursul fiind destinat exclusiv angajaților ANCOM, potrivit sursei citate. Anul trecut, ca șef birou la ANCOM acesta a avut un salariu de 235.000 lei, iar soția sa, care lucrează ca expert IT la Tribunalul București a avut un salariu de 200.000 lei. În anul 2020, acesta dona 24.000 lei către PNL.
Social-democrații au șase consilieri locali la Sectorul 6, lista acestora fiind deschisă de către Alexandrescu Florin Cristian, vicepreședintele organizației de sector și președintele tineretului social-democrat. A mai candidat pe listele PSD și în 2016, la Vâlcea, în 2020, la Cameră și CL Sector 6, dar abia acum a reușit să obțină un mandat de ales local. Lucrează la Senatul României în funcția de consilier, unde anul trecut a câștigat 24.000 lei, adică circa 2.000 de lei lunar.
Florea Cristina Alexandra, și ea vicepreședinte al PSD Sector 6, este fost consilier local la Sectorul 5. Anul trecut a lucrat la Senatul României, consilier al unui parlamentar, și și-a suplimentat venitul cu o indemnizație de 54.000 lei într-o instituție a statului.
Absolventă de Litere, cu studii în securitate la Colegiul Național de Apărare, și-a făcut intrarea în politică în anul 2014, renunțând la cariera de fotomodel pentru postul de consilieră a unui secretar de stat din Ministerul Transporturilor, iar de atunci o găsim în nenumărate sinecuri: AAAS, Teletrans, Navrom, etc..
Petcu Sorin, și el vicepreședinte la PSD Sector 6, se află la al treilea mandat de consilier local. Are două apartamente în București, datorii de 80.000 de euro la bănci și trăiește doar din indemnizația de consilier local (14.000 lei), plus cea de administrator la o firmă deținută de statul român (Arcadia 2000 Srl, indemnizație care este și ea tot 14.000 lei). Un alt vicepreședinte al organizației de sector, Pană Traian, este și el la al doilea mandat de consilier. Acesta este angajat la Transgaz.
Surulescu Aurelia, și ea vicepreședintă PSD S6, este în Consiliul Local al sectorului din anul 2009, lucrând în paralel la Autoritatea Rutieră Română (ARR), unde avea să ajungă director general în 2014, și la Registrul Auto Român. De profesie prelucrător prin așchiere, Surulescu Aurelia avea să devină faimoasă în toată țara în anul 2021, drept „șefa PSD care a ajuns să fie cel mai bine plătit bugetar al țării” după ce și-a trecut greșit venitul de la ARR, 714.000 lei, în loc de 79.000 lei.
Salariul acesteia la ARR a rămas de 71.000 lei, însă ca evaluator la aceeași regie a mai câștigat anul trecut încă 108.000 lei.
Ultimul dintre cei șase consilier locali aleși din partea PSD este Tănăsuică Ion, fosta mână dreaptă a primarului Gabriel Mutu, în mandatul căruia a ocupat un post de director în primăriei, și fost consilier local în aceeași primărie începând cu anul 2012. Înainte de 1989 a fost gestionar la magazinul Unirea, iar între 1994 și 2005 a fost managerul firmei Credo Com. Aceasta este firma care se ocupa de magazinele de tip economat, presupus cu prețuri mici.
Deși în declarațiile sale de avere apar menționate doar salariile din primărie, acesta se lăuda presei că este multimilionar. „Eu învârt miliarde de lei, credeți că mă ajută cineva cu scutiri de câteva milioane? Singura afacere pe care o fac cu Primăria e că unele consilii locale mi-au dat spaţii comerciale cu o chirie de 1.500 de lei (n.r. – 1,5 lei acum) pe metrul pătrat. Recunosc că asta îmi convine, că distrug toată concurența. Nimeni nu poate ține pasul cu mine la prețuri!”, declara acesta pentru Curierul Național în anul 2005.
Lista celor cinci consilieri USR este deschisă de către Baciu Cristian Mihai, aflat la primul mandat. Acesta, împreună cu soția, deține o firmă cu activitate în domeniul educației, Matemanie SRL, care oferă cursuri de pregătire pentru elevi. În 2022 firma a avut o cifră de afaceri de peste două milioane de lei și un profit de aproape 300.000 lei. Vicepreședinte USR, Baciu Cristian nu are trecut în declarația de avere vreun depozit sau cont bancar.
Bojdan Alexandru Teodor, aflat la al doilea mandat în consiliul local, este manager în cadrul Microsoft România, unde câștigă într-o lună cât indemnizația anuală de consilier local. Ștefan Mihaela Ana Maria a ocupat funcția de viceprimar în mandatul trecut, funcție în care a avut un salariu de 190.000 lei anul trecut.
Vasile Eliza-Crina-Mona este la primul mandat de ales local, fiind specialistă IT la o firmă internațională unde lucrează ca Learning Experience Designer. La fel, salariul lunar este cât salariul anual de la primărie. A lucrat în 2021 la Ministerul Fondurilor Europene pe poziția de consilier câteva luni.
Ultimul consilier USR este Volintiru Cătălin, aflat la al doilea mandat în CL al Sectorului 6. Acesta este specialist în imobiliare, cu propria firmă în domeniu – VENKMAR TRADE SRL, însă anul trecut firma nu i-a adus vreun venit sub formă de dividende. În anul anterior, firma îi adusese un venit de 25.000 lei. Pe lângă indemnizația de consilier local a mai beneficiat și de mandatul de administrator în fruntea Companiei Municipale Imobiliara București.
Singurul consilier ales din partea PMP este Trăistaru Nicoleta Veronica, profesor și inspector școlar, începând cu anul 2020, aflată la al doilea mandat la Sectorul 6. Soțul acesteia este cadru activ în SRI.
În ceea ce privește consilierii AUR, lista acestora este deschisă de către Monica Iagăr, fosta campioană la săritura în înălțime și fosta șefă a clubului Dinamo. Potrivit declarației de avere, aceasta are o pensie de 117.000 lei, la care se adaugă o rentă viageră de 62.500 lei. În București, deține două case și două apartamente.
Al doilea consilier ales din partea AUR este Niculescu Gheorghe Dragoș, care este angajat Metrorex, acolo unde anul trecut a avut un salariu de 100.000 lei. Olteanu Laura Ileana este cel de-al treilea și ultimul consilier AUR. De profesie consilier juridic, aceasta lucrează la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, unde are un salariu anual de peste 100.000 lei. Are datorii de peste 60.000 de euro la diverse bănci, iar soțul acesteia este președintele asociației de proprietari.
Reper va avea doi consilier la Sectorul 6, pe Bordianu Cristina Anne Marie, medic dentist, și Dumitru George. Anul trecut, acesta din urmă a lucrat în cadrul Consiliului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, unul dintre coordonatorii proiectului Tech Nation, dar și la CCMP Europroject, un centru de consultanță pentru proiectele europene, făcând parte și din Consiliul Economic și Social. Primele două joburi i-au adus peste 170.000 lei.
În final, ultimul consilier local, ales din partea Forța Dreptei este Răcaru Gabriel. Potrivit declarației de avere, acesta este pensionar, anul trecut încasând o pensie de 14.800 lei. Dacă soția sa are un salariu de 84.000 lei, acesta nu a declarat alte surse de venit.