News

Bugetarii intrați în șomaj tehnic vor câștiga mai mult decât cei din mediul privat. Cine scapă de concedieri

09.04.2020 | 10:09
ADVERTISEMENT

Șomajul tehnic urmează să fie generalizat în ședința de Guvern de joi, dar bugetarii vor câștiga mai mult decât cei din mediul privat care ajung în această situație.

Bugetarii intrați în șomaj tehnic vor câștiga mai mult decât cei din mediul privat

Potrivit declaraţiilor făcute de premierul Ludovic Orban și de ministrul Muncii Violeta Alexandru, bugetarii vor beneficia de 75% din salariul brut de încadrare în perioada șomajului tehnic, dar vor ajunge să câștige mai mult decât cei din mediul privat.

ADVERTISEMENT

”Jumătate din angajaţi lucrează 15 zile, restul de 15 zile urmând să fie într-o formă de şomaj tehnic – plătiţi la fel cum sunt plătiţi cei din şomaj tehnic, cu 75% – restul de 15 zile vin la muncă ceilalţi, care au stat în şomaj tehnic perioada respectivă”, a spus Orban.

În acest caz, conform Adevărul, bugetarii vor primi salariul întreg pentru 2 săptămâni şi 75% din salariu pentru cealaltă jumătate a lunii, reducerea totală a veniturilor lunare nemaifiind de 25%, ca în cazul privaţilor, ci de 12,5%.

ADVERTISEMENT

Bugetarii vor fi reîncadrați pe funcţiile şi veniturile pe care le-au avut înainte

Dincolo de aceste diferenţe financiare, angajaţii din mediul privat pot fi ”la dispoziţia” angajatorului, lucru care nu presupune însă condiţionarea angajatului de a lucra un anumit număr de zile din lună.

Mai mult, vor apărea diferenţe între aceste două categorii de angajați şi în ceea ce priveşte reîncadrarea, cei de dinaintea izbucnirii crizei legate de pandemia de coronavirus.

ADVERTISEMENT

În timp ce reîncadrarea în muncă a angajaţilor din mediul privat se va face ţinând cont de adaptabilitatea firmei de a-şi relua activitatea la parametri normali, bugetarii vor fi automat reîncadraţi pe funcţiile şi veniturile pe care le-au avut înainte de instituirea situaţiei de urgenţă.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a afirmat că solicitările de acordare a șomajului tehnic pentru primele două săptămâni ale lunii aprilie de pot depune începând cu data 1 mai.

ADVERTISEMENT

Pentru persoanele fizice autorizate și pentru cei plătiți exclusiv prin drepturi de autor solicitările se depune la agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, iar suma pe care o vor primi va fi fixă, de 75% din salariul mediu brut pe țară.

ADVERTISEMENT