News

Anunţ IMPORTANT pentru toţi bugetarii. Ce se întâmplă cu salariile de ASTĂZI

Salariile tuturor bugetarilor cresc de la 1 decembrie. Astfel, de marţi, personalul din învăţământ va primi o majorare de 15%, în timp ce asistenţii sociali, ca şi angajaţii din sănătate,...
01.12.2015 | 16:28
Anunt IMPORTANT pentru toti bugetarii Ce se intampla cu salariile de ASTAZI

Salariile tuturor bugetarilor cresc de la 1 decembrie. Astfel, de marţi, personalul din învăţământ va primi o majorare de 15%, în timp ce asistenţii sociali, ca şi angajaţii din sănătate, vor beneficia de o creştere de 25%. În acelaşi timp, lefurile tuturor celorlalţi bugetari care nu au beneficiat anterior de alte majorări vor creşte cu 10%.

De la 1 decembrie 2015, toţi bugetarii vor încasa mai mulţi bani. Atât angajaţii din educaţie, cât şi cei din asistenţă socială şi sănătate, precum şi restul bugetarilor beneficiază de majorări salariale.

Cine primeşte majorări de 25% la salariu

personalul din sistemul public sanitar;
personalul din sistemul public de asistenţă socială;
personalul din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă şi al serviciilor teritoriale de expertiză medicală aflate în subordinea caselor teritoriale de pensii.
Cine beneficiază de creşteri de 10% a salariului

personalul din administraţie publică şi locală;
personalul din structurile apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale- jandarmerie, poliţie, inspectorate pentru situaţii de urgenţă;
personalul din unităţile de cultură şi teatru;

Majorări de 15% va primi de la 1 decembrie personalul din sistemul de învăţământ, potrivit OUG nr. 54/2015 – personalul didactic, nedidactic, precum şi cel auxiliar.

Legea nr.293/2015 care stabileşte majorarea salariilor cu 10% a tuturor bugetarilor, dar şi creşterea de 25% pentru personalul din sănătate şi angajaţii din asistenţa socială, a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial, la o zi după ce şeful statului, Klaus Iohannis, promulgase documentul prin decret prezidenţial.

CE PREVEDE LEGEA:

– Începând cu data de 1 decembrie 2015, prin excepţie de la prevederile alin.(1), cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare de care
beneficiază personalul din sistemul public sanitar, precum şi personalul din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă şi al serviciilor teritoriale de expertiză medicală
aflate în subordinea caselor teritoriale de pensii se majorează cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna septembrie 2015.

– Începând cu drepturile aferente lunii decembrie 2015, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul din cadrul sistemului public de asistenţă socială, astfel cum este definit în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 70/2014 privind salarizarea personalului din cadrul sistemului public sanitar şi sistemului public de asistenţă socială în anul 2015, cu modificările ulterioare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 185/2015, se majorează cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna septembrie 2015.

– începând cu data de 1 decembrie 2015, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiilor de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul prevăzut în Anexa nr.I – Familia ocupaţională de funcţii bugetare „Administraţie”, Capitolul II – Unităţi de cercetare ştiinţifică, dezvoltare tehnologică şi proiectare din Anexa nr.II – Familia ocupaţională de funcţii bugetare „Învăţământ”, Anexa nr.IV – Familia ocupaţională de funcţii bugetare „Cultură” , Anexa nr.V – Familia ocupaţională de funcţii bugetare „Diplomaţie”, Anexa nr.VI – Familia ocupaţională de funcţii bugetare „Justiţie”, Anexa nr.VII – Familia ocupaţională de funcţii bugetare „Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională” şi Anexa nr.VIII – Reglementări specifice personalului din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor şi celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi cele aflate în coordonarea primului-ministru şi cele aflate sub controlul Parlamentului la Legea-cadru nr.284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare,se majorează cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2015.

Prin excepţie de la prevederile art. 1 alin. (2), cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut/solda lunară
brută/salariul lunar brut/indemnizaţia brută de care beneficiază personalul prevăzut la alin.(1) se majorează cu acelaşi procent de 10%, în măsura în care personalul respectiv îşi desfăşoară activitatea în
aceleaşi condiţii.

– Salarizarea personalului din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, serviciilor Parlamentului şi aparatului de lucru al Guvernului se stabileşte la nivelul de salarizare maxim aflat în plată aferent funcţiilor din cadrul aparatului de lucru al Guvernului.”

OUG 35/2015 prevedea, iniţial, majorarea cu 25% a salariului brut/soldei lunare brute/salariului lunar brut de care beneficiază personalul din sistemul public sanitar, începând cu 1 octombrie 2015 faţă de nivelul avut în luna septembrie 2015. În textul Ordonanţei se stabilea şi asigurarea unui cadru instituţional pentru includerea tinerilor specialişti din sănătate şi învăţământ în categoria persoanelor care pot închiria locuinţe realizate prin programele A.N.L.

Ordonanţa fusese adoptată de Senat, iar în comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor a fost adoptat şi un amendament al PSD prin care salariile tuturor bugetarilor care nu au beneficiat în cursul anului de majorări urmează să fie mărite cu 10%. În această categorie intră personalul din administraţie, cultură, justiţie, ordine publică şi siguranţă naţională, unităţi de cercetare ştiinţifică, dezvoltare tehnologică şi proiectare, diplomaţie, personalul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi a Caselor de Asigurări de Sănătate Judeţene.
Premierul României, Dacian Cioloş, a declarat că nu este surprins de decizia şefului statului de a pormulga legea şi că măsura poate fi aplicată: “Nu mă surprinde deloc, am avut o discuţie cu dânsul (Klaus Iohannis, n. red.) şi legat de acest subiect şi i-am spus că în calculele pe care le-am făcut am inclus şi această creştere de 10 la sută şi după calculele noastre putem rămâne în ţinta de deficit de 3 la sută cu această creştere”, a spus Cioloş.

Sursă: www.romaniatv.net