Sport

Bugetele de Champions League din handbalul feminin românesc! Sume ameţitoare puse-n joc în pandemie

01.02.2021 | 23:00
Bugetele de Champions League din handbalul feminin romanesc Sume ametitoare pusen joc in pandemie
Bugetele de Champions League din handbalul feminin românesc! Sume ameţitoare puse-n joc în pandemie. Sursa: sportpictures.ro
ADVERTISEMENT

Handbalul este unul dintre sporturile iubite în România, ţara noastră având o tradiţie uriaşă. Naţionala feminină de handbal este considerată cea mai puternică dintre sporturile de echipă de la noi. Însă performanţele scad abrupt de la an la an, asta în timp ce bugetele echipelor din Liga Naţională cresc constant şi ajung la cote uriaşe în unele situaţii. 

Problema este una de fond şi porneşte de la copii şi juniori. Deşi multe cluburi din Liga Naţională au bugete importante, doar o mică parte din aceşti bani se duc spre creşterea sănătoasă a juniorilor, iar moda jucătoarelor străine în Liga Naţională este din ce în ce mai întâlnită la cluburi.

ADVERTISEMENT

Bugetele de Champions League în Liga Naţională de handbal!

Mai grav este că strategia unor cluburi nu este pe termen lung şi în ciuda unor bugete foarte importante, echipele se pot trezi sub sceptrul falimentului din cauza faptului că au fost manageriate prost.

FANATIK a aflat bugetele celor mai importante echipe din Liga Naţională de handbal feminin, toate fiind susţinute în proporţii covârşitoare din bani publici. Din păcate, formaţiile de handbal reuşesc să atragă foarte puţine fonduri proprii, toate fiind susţinute majoritar de consilii județene şi primării.

ADVERTISEMENT

Care sunt echipele din Liga Naţională cu cel mai mare buget

Iar una dintre controversele handbalului românesc este că din banii publici pe care consiliile județene şi primăriile le varsă la handbal se plătesc salarii importante pentru jucătoare străine, iar  creşterea şi promovarea tinerelor handbaliste cade pe plan secund.

Deşi ne aflăm în pandemie, bugetele au suferit puţine modificări şi pentru stagiunea viitoare se anunţă o creştere a transferurilor de jucătoare străine în Liga Naţională, cu noi echipe dispuse să investească bani grei: Buzău, Brăila, Rapid, dar şi Gloria Bistriţa. O fi bine, o fi rău? E strategia bună sau nu?

ADVERTISEMENT

Top bugete în Liga Naţională de Handbal: 

  1. CSM Bucureşti – 3,5 milioane de euro
  2. Minaur Baia Mare – 3 milioane de euro*
  3. Gloria Bistriţa – 2,5 milioane de euro 
  4. Rapid – 2 milioane de euro
  5. SCM Râmnicu Vâlcea – 2 milioane de euro 
  6. Dunărea Brăila – 1,7 milioane de euro
  7. Gloria Buzău – 1,7 milioane de euro 

*din această sumă sunt susţinute şi echipele de handbal masculin + echipa de fotbal din Liga 3

CSM Bucureşti, “regina” bugetelor, dar şi formaţia cu cele mai bune rezultate din Europa

CSM Bucureşti are un buget anual de 3,5 milioane de euro, însă spre deosebire de alte formaţii este şi echipa din România cu cele mai bune rezultate pe plan european în ultimii ani. CSM este considerată una dintre cele mai puternice echipe din Liga Campionilor, anual fiind printre favoritele la câştigarea competiţiei.

ADVERTISEMENT

S-a impus în Champions League la debut, în 2016, şi rămâne una dintre formaţiile de prim plan la nivel european. Însă, la fel de adevărat este că CSM Bucureşti are şi cel mai important buget din Liga Naţională. Însă este unul pe care Capitala şi-l permite. Mai mult de 3 milioane de euro vin din bani publici, iar între 350.000 şi 400.000 de euro vin de la sponsori.

După schimbarea primarului s-a pus problema unei reduceri semnificative a bugetului, însă Nicuşor Dan, noul edil, a dat asigurări că proiectul va fi finanţat ca şi până acum, cu obiectivul de a face performanţă. În acest sens, CSM Bucureşti a demarat negocierile şi, din informaţiile noastre sunt discuţii avansate cu norvegiencele Malin Aune, Emilie Hegh Arntzen şi bielorusa Diana Ilina, de la Bistriţa.

Minaur Baia Mare, echipă cu pretenţii, dar cu jucătoare neplătite de 3 luni

La Minaur Baia Mare pare că există o poveste cu repetiţie. S-a format o echipă competitivă calificată în grupele EHF European League şi care se află pe locul doi în Liga Naţională, însă care se confruntă cu mari probleme financiare. Din informaţiile FANATIK, jucătoarele sunt aproape să acumuleze trei luni de restanţe salariale, moment în care îşi pot depune memorii pentru a deveni libere de contract.

În urmă cu 8 ani, HCM Baia Mare reuşea trei calificări succesive în grupele Ligii Campionilor, ca la finalul anului 2016 să ajungă la desfiinţare. Echipa a fost reactivată şi primarul Cătălin Cherecheş anunţa din nou planuri mari la Baia Mare, însă şi acest nou proiect, dezvoltat cu multe jucătoare străine care ajung şi la salarii de 7500 de euro lunar, cazul Filippei Idéhn.

Problema este că la Minaur nici nu a început bine noul proiect, că echipa lui Costică Buceschi se loveşte de mari probleme financiare. Jucătoarele sunt neplătite de 3 luni şi lucrurile sunt în aer în acest moment la echipă, în ciuda unui start bun de sezon.

Gloria Bistriţa, buget uriaş de la consiliul județean şi primărie

Gloria Bistriţa vrea să devină o forţă în handbalul românesc. Pentru asta s-a aprobat un buget de 2,5 milioane de euro. Banii vin de la Consiliul județean care cotizează 2 milioane de euro şi 500.000 de euro de la Primărie.

Din informaţiile noastre, echipa lui Horaţiu Paşca va trece printr-o remaniere serioasă la finalul sezonului, în condiţiile în care sunt programate 7-8 plecări şi tot atâtea veniri. La un asemenea buget, cu siguranţă şi salariile se vor dovedi atractive.

Rapid primeşte bani de la Metrorex şi Ministerul Transporturilor

Câştigătoare de Liga Campionilor în trecut, Rapid vrea să revină în lupta pentru locurile europene. Iar pentru asta, este propulsată de Ministerul Transporturilor şi Metrorex cu un buget anual de 2 milioane de euro.

Conducerea a adus un antrenor cu ştaif, selecţionerul Spaniei, Carlos Viver. Staff-ul tehnic a fost ademenit la Rapid cu un salariu regesc, 15.000 de euro, din informaţiile FANATIK. Pentru sezonul viitor, Rapid pregăteşte schimbări importante şi în lot.

Bella Gullden a fost aproape de revenirea în România după ce a negociat cu Rapid, iar de la Vâlcea se pregătesc să vină Alicia Fraga Fernandez şi Marta Lopez care vor colabora şi la club cu selecţionerul naţionalei Spaniei. În plus, clubul este în negocieri pentru alte jucătoare, tot din străinătate.

În replică, managerul secţiei de handbal de la Rapid, Bogdan Vasiliu a declarat pentru FANATIK că bugetul echipei este sub 1,5 milioane de euro, iar transferul lui Bella Gullden a căzut, deşi cele două părţi au negociat.

SCM Râmnicu Vâlcea vrea să rămână în top şi la bani

SCM Râmnicu Vâlcea a câştigat ultimul titlu în Liga Naţională şi a fost formaţia de pe primul loc în momentul întreruperii campionatului din cauza pandemiei, în martie 2020. Echipa lui Florentin Pera este una dintre reprezentantele României în Liga Campionilor, acolo unde are şanse de calificare în grupele principale.

Bugetul echipei este de 2 milioane de euro, cu 1,5 milioane venite de la primărie şi Consiliul județean, iar restul banilor sunt de la sponsori. Echipa lui Florentin Pera le va pierde la vară pe Fraga Fernandez şi Lopez, care ar putea să meargă la Rapid, însă are pe listă alte jucătoare.

La Brăila şi Buzău au crescut bugetele şi… pretenţiile

Dunărea Brăila şi Gloria Buzău sunt alte două formaţii care au parte de un buget consistent. Ambele au primit 1,7 milioane de euro de la autorităţile locale. Iar tactica folosită este aceeaşi, de a transfera jucătoare preponderent străine şi de a prinde cupele europene.

Mai multe jucătoare sunt în negocieri cu Dunărea Brăila şi Gloria Buzău. Muntenegreanca Marta Batinovic, portarul lui SCM Râmnicu Vâlcea, a fost ademenită de Gloria Buzău cu un salariu mult superior, astfel că, din sezonul viitor se va muta la Buzău.

Este o decizie surprinzătoare a autorităţilor locale din Buzău să crească atât de mult bugetul echipei. Asta în condiţiile în care formaţia de rugby a dispărut şi echipa de fotbal din Liga II a fost la un pas de desfiinţare în această iarnă.

Doar 13 junioare au făcut pasul la profesionişti anul trecut!

Faptul că echipele de handbal din prima ligă au bugete consistente ar trebui să fie un lucru sănătos pentru acest sport. Însă, din păcate, prea puţine formaţii au pe lista de priorităţi creşterea şi promovarea juniorilor.

Foarte puţine jucătoare reuşesc să îşi găsească un contract la profesionişti după ce fac pasul. Din informaţiile FANATIK, anul trecut doar 13 jucătoare au reuşit să facă pasul la profesionişti după ce au terminat perioada de juniorat, asta în condiţiile în care peste 80 dintre ele au fost nevoite să se apuce de altceva.

Echipele atrag foarte greu fonduri din sectorul privat! Încasările din drepturi tv sunt derizorii

Nimeni nu contestă faptul că jucătoarele străine de valoare aduc un mare plus echipelor la care evoluează. Numai că, în majoritatea echipelor accentul pe creşterea şi promovarea tinerelor handbaliste este scăzut şi primează căutarea performanţelor imediate. Drept dovadă, o jucătoare ca Bianca Bazaliu, campioană mondială de junioare în 2014, nu şi-a mai găsit loc în Liga Naţională şi din stagiunea viitoare va juca la Podravka, în Croaţia.

O altă mare problemă este că, pe cât sunt de mari aceste bugete, pe atât sunt de volatile. Sunt puţine echipe (CSM Bucureşti, SCM Râmnicu Vâlcea) care asigură şi o constanţă în timp acestor investiţii şi din păcate unele formaţii îşi reduc drastic bugetele sau chiar ajung să fie desfiinţate după un an sau doi pentru că lucrurile nu au mers conform planului.

În handbalul feminin românesc atragerea fondurilor din sectorul privat este foarte dificilă. Şi, spre deosebire de fotbal, încasările din drepturile tv sunt nesemnificative. Întregul contract de televizare este de 400.000 de euro pe an. Anul trecut, echipa de pe primul loc, SCM Râmnicu Vâlcea a încasat doar 11.000 de euro din drepturi, cât unul sau două salarii lunare ale unor handbaliste.

  • 3.500.000 de euro este bugetul celor de la CSM Bucureşti
  • 17,500 de euro este salariul lunar al Cristinei Neagu

 

ADVERTISEMENT