News

Bugetul pe 2022 ar putea fi gata încă din această lună. Anunțul făcut de liderul PNL Florin Cîțu

Liderul PNL, Florin Cîțu, a anunțat că bugetul pe 2022 ar putea fi definitivat de Guvernul de coaliție condus de Nicolae Ciucă încă din această lună.
13.12.2021 | 21:48
Bugetul pe 2022 ar putea fi gata inca din aceasta luna Anuntul facut de liderul PNL Florin Citu
ADVERTISEMENT

Coaliția de Guvernare PNL-PSD-UDMR a avut luni seară o ședință extrem de importantă. Unul dintre subiectele aflate pe ordinea de zi a fost bugetul de stat pe 2022.

Dacă într-o primă fază existau voci care spuneau că legea s-ar putea definitiva abia în luna ianuarie, cele mai noi informații sunt ceva mai optimiste.

ADVERTISEMENT

Președintele PNL, Florin Cîțu, a anunţat, după ședința coaliţiei, că, ”dacă totul merge bine”, bugetul pentru 2022 ar putea fi aprobat până în 23 decembrie.

”Bugetul pentru 2022 ar putea fi aprobat până în 23 decembrie”. Anunțul optimist făcut de Florin Cîțu

În prima parte a zilei de luni, 13 decembrie, Marcel Ciolacu, președintele PSD, spunea că există posibilitatea ca bugetul de stat să fie adoptat la finalul lunii ianuarie 2022, într-o sesiune extraordinară a Parlamentului, în caz că nu va fi gata la 24 decembrie.

ADVERTISEMENT

Spre seară, din partea liberală a coaliției a venit un anunț mult mai optimist. Fostul premier, Florin Cîţu, a declarat luni că, în şedinţa coaliţiei de guvernare, s-a discutat despre bugetul de stat pe anul 2022. El a mai spus că vineri ar trebui să fie adoptată ordonanţa privind măsuri fiscal-bugetare, iar săptămâna viitoare legea plafoanelor.

”S-a discutat pe scheletul bugetului. Înţeleg că vineri va fi ordonanţa pentru măsuri fiscal-bugetare, după aceea o să fie legea plafoanelor săptămâna viitoare şi, dacă totul merge bine, ar trebui să avem şi un buget aprobat până pe 23 decembrie”, a declarat Cîţu, la Palatul Parlamentului, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

Cîțu a mai spus că deficitul bugetar asumat este de 5,84 pe cash şi de 6,2-6,3 pe ESA. În ceea ce privește subiectul investiţiilor, acesta vor rămâne la 7% din PIB: ”Aşa ar trebui să fie. Să vedem forma finală a bugetului”, a adăugat liderul PNL.

Florin Cîțu, anunț privind ajutorul de 1.200 de lei pentru cei cu pensii mici

În programul de guvernare pus la punct înainte de definitivarea Guvernului, PSD, PNL și UDMR s-au angajat că vor oferi un ajutor de 1.200 de lei pentru cei cu pensii de sub 1.600 de lei.

ADVERTISEMENT

Întrebat dacă vor exista resurse pentru cei 1.200 de lei care ar urma să fie daţi celor cu pensii mai mici de 1.600 de lei în luna ianuarie, el a subliniat că ceea ce s-a discutat nu se mai reia.

”Ce s-a discutat în programul de guvernare nu se mai rediscută. Acelea nu se mai rediscută. Banii vin din buget ca peste tot. (…) Sursa de finanţare este bugetul de stat întotdeauna, nu există o sursă specială pentru pensii”, a spus Florin Cîţu.

Cîțu a mai spus a arătat că ajutorul de 1.200 de lei pentru pensionari va fi acordat în baza unei formule. ”Este o formulă. Ministerul Muncii o să vină şi o să vă explice. Vom avea o discuţie şi mâine”, a precizat liderul PNL.

Deși pe surse au apărut zvonuri legate de discuțiile pe tema Covid-19, se pare că în şedinţa coaliţiei nu s-a discutat despre certificatul verde.

ADVERTISEMENT