News

Bugetul Capitalei a fost aprobat. Care sunt proiectele care nu vor putea primi finanțare

07.05.2021 | 21:12
Bugetul Capitalei a fost aprobat Care sunt proiectele care nu vor putea primi finantare
ADVERTISEMENT

Bugetul Capitalei a fost aprobat. A trecut o săptămână în care au avut loc negocieri între primarul general și consilerii USR PLUS și PNL. FANATIK vă spune care sunt proiectele care nu vor primi finanțare.

Pentru a vota noul buget al Bucureștiului, consilierii USR PLUS au pus o condiție: ca veniturile să fie diminuate cu aproximativ 1,1 miliarde de lei. Astfel, de la valoarea estimată de aproape 7 miliarde lei, bugetul este în jur de 5,8 miliarde.

ADVERTISEMENT

Au fost tăiate veniturile proiectelor derulate cu fonduri europene, dar și cele finanțate de la bugetul de stat. Astfel, printre proiectele care nu vor primi finanțare sunt cel al modernizării rețelei de termoficare, achiziției de mijloace de transport electrice, pistele de biciclete și rețeaua de canalizare.

Bugetul Capitalei a fost aprobat. Care sunt proiectele care nu vor putea primi finanțare

Consiliul General al Municipiului București a aprobat bugetul Capitalei cu  34 voturi “pentru”, 5 “împotrivă” și 15 abțineri. 100 de milioane de lei au fost tăiate de la subvenția STB, iar 150 de milioane, de la la cea de căldură. La ambele a rămas câte un miliard de lei. Cele două subvenții reprezintă mai mult de 30% din buget.

ADVERTISEMENT

„Este un demers început încă din luna ianuarie, demers dificil pentru că am plecat cu o situație financiară extrem, extrem de dificilă, pentru că Primăria Capitalei nu a fost pusă pe niște baze economice ani de zile. A fost un întreg efort pentru care vreau să mulțumesc colegilor din majoritate, pentru a ajunge la un buget rezonabil azi,” a declarat Nicușor Dan.

„Este un buget al curățeniei, din care scoatem cheltuielile inutile, un buget al responsabilității, pentru că vrem să recâștigăm încrederea partenerilor noștri. Nu poți face mari lucrări de investiții când tu nu plătești oameni care ți-au făcut lucrări încă din primăvara anului 2019,” a adăugat primarul general.

ADVERTISEMENT

„Deci este un mesaj de seriozitate către întreg mediul de afaceri și financiar: Primăria Capitalei se va ține de cuvânt din acest moment, va plăti tot ce a consumat și va plăti în termen. Este un buget de deschidere către investiții, către acele investiții pe care bucureștenii le așteaptă de multă vreme. Este vorba despre investiții în termoficare – alocăm bani pentru investiții în termoficare, este vorba despre investiții în infrastructură – terminăm Prelungirea Ghencea, pasajul Doamna Ghica, parcarea de la Pantelimon, facem semaforizare inteligentă în ritm alert – și deschidem acele restanțe care au rămas pe mediu: Registrul spațiilor verzi și un nou Plan de calitate a aerului, pentru a putea să adresăm frontal problemele de mediu pe care le avem. Pe scurt, este un buget al curățeniei care deschide calea acelor investiții serioase care să rezolve problemele importante ale vieții bucureștenilor,” a explicat edilul.

Nicoșor Dan a explicat că persoanele adulte cu handicap vor primi doar jumătate din stimulentul de 500 de lei: „în proiectul de buget sunt prevăzute stimulente banii pentru copii cu handicap, iar pentru adulți sumele sunt prevăzute la jumătate față de anul 2020, respectiv 250 lei în loc de 500 lei. Dacă vom avea bani, vom face rectificare.”

ADVERTISEMENT

De asemenea, s-au tăiat din fondurile proiectelor pentru implementarea sistemelor de transport pe bicicletă: Astfel, proiectul „Implementarea unui sistem de transport cu bicicleta în zona centrală a Municipiului Bucureşti – Traseu 1 – Piața Victoriei – B. Aviatorilor – Bd. Beijing – Str. Nicolae Caramfil – Şos. Pipera – str. Alexandru Șerbănescu – Bd. Aerogării – DN 1 – Piața presei Libere – Şos. Kiseleff – Bd. Constantin Prezan” va avea fonduri de 600 mii lei, din cele  5.611 mii lei inițiale  și pentru proiectul „Implementarea unui sistem de transport cu bicicleta în zona centrală a Municipiului Bucureşti – Traseu 2,3, 4, Piața Victoriei- Bd. lancu de Hunedoara – Şos. Ştefan cel Mare – Şos. Mihai Bravu 3 –Calea Victoriei – Bd. Regina Elisabeta Bd. M. Kogalniceanu – Splaiul Independenței- 4 – Bd. Libertății – Bd. Unirii- Bd. Decebal – Bd. Basarabia” au fost tăiate fondurile de la 38.798 mii lei la 6.900 mii lei. În cazul ambelor, creditele de angajament rămân nemodificate.

ADVERTISEMENT