News

Bugetul de stat 2023. Lista completă a majorărilor de salarii, pensii și indemnizații de anul viitor

Veniturile multor români vor crește începând cu 1 ianuarie 2023, însă unele categorii de beneficii plătite de stat vor fi înghețate la nivelul acestui an.
07.12.2022 | 14:45
Bugetul de stat 2023 Lista completa a majorarilor de salarii pensii si indemnizatii de anul viitor
Pensiile sunt printre puținele venituri care se vor majora în acest an/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Raportul privind situația macroeconomică pe anul 2023 și proiecția acesteia pentru 2024-2026, inclus în proiectul Legii bugetului de stat, menționează toate modificările de venituri ale populației care vor fi în vigoare începând de la 1 ianuarie anul viitor. Dacă unele categorii vor primi în mod cert mai mulți bani, precum pensionarii sau cei plătiți cu salariul minim, guvernul a decis să înghețe nivelul unor beneficii.

Ajutor în două tranșe pentru pensionari

În primul rând, bugetarii vor beneficia de o majorare a salariului  de bază, însă sporurile, primele, indemnizația de hrană și drepturile de echipament vor rămâne la nivelul anului acesta. „În anul 2023, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcție/salariilor de funcție/indemnizațiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 10% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fără a se depăși valoarea nominală pentru anul 2022 stabilită potrivit anexelor la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, respectiv prin înmulțirea coeficienților de ierarhizare cu 2.500 lei”, se arată în documentul citat.

ADVERTISEMENT

În ce privește munca suplimentară efectuată de bugetari peste durata normală a timpului de lucru, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează în cadrul schimbului normal de lucru se vor compensa numai cu timp liber, nu cu sume de bani. De asemenea, bugetarii nu vor primi în 2023 bilete de valoare, cu excepția tichetelor de creșă. Însă se vor putea acorda premii pentru sportivii și colectivele tehnice care au obținut performante deosebite la acțiunile sportive internaționale și naționale oficiale, pentru elevii, studenții, cercetătorii și profesorii care au obținut distincții la olimpiadele internaționale și concursurile internaționale și naționale.

La capitolul pensii, spre deosebire de anii precedenți, majorările  prevăzute în proiectul bugetului pe 2023 se fac diferențiat. Punctul de pensie va crește cu 12,5% față de 2022, ajungând la 1.785 lei, la care se adaugă un ajutor financiar plătit în două tranșe – ianuarie și octombrie, al cărui cuantum variază în funcție de nivelul pensiei:

ADVERTISEMENT

a) în cuantum de 1.000 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei, inclusiv;
b) în cuantum de 800 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei și 2.000 lei, inclusiv;
c) în cuantum de 600 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei, inclusiv.

Nivelul indemnizației sociale pentru pensionari va fi de 1.125 lei.

Pensiile militare se majorează după două grile

Pensiile militare se vor indexa diferențiat în funcție de anul pensionării. Pentru cei cu pensiile stabilite până la data de 31 decembrie 2017, grila indexării este următoarea:

ADVERTISEMENT

a) până la 3.000 lei inclusiv, se indexează cu 12,5%, fără să depășească 3.256 lei;
b) între 3.001 lei – 4.400 lei inclusiv, se indexează cu 8,5%, fără să depășească 4.687 lei;
c) între 4.401 lei – 5.800 lei inclusiv, se indexează cu 6,5%, fără să depășească 6.103 lei;
d) între 5.801 lei – 7.200 lei inclusiv, se indexează cu 5,2%, fără să depășească 7.518 lei;
e) între 7.201 lei – 8.600 lei, se indexează cu 4,4%, fără să depășească 8.902 lei;
f) între 8.601 lei – 10.000 lei, se indexează cu 3,5%, fără să depășească 10.000 lei.

În cazul pensiilor stabilite de la 1 ianuarie 2018, indexarea se face astfel:

-a) până la 3.000 lei inclusiv, se indexează cu 3,8%, fără să depășească 3.076 lei;
-b) între 3.001 lei – 4.400 lei inclusiv, se indexează cu 2,5%, fără să depășească 4.485 lei;
-c) între 4.401 lei – 5.800 lei inclusiv, se indexează cu 1,9%, fără să depășească 5.888 lei;
-d) între 5.801 lei – 7.200 lei inclusiv, se indexează cu 1,5%, fără să depășească 7.295 lei;
-e) între 7.201 lei – 8.600 lei, se indexează cu 1,3%, fără să depășească 8.687 lei;
-f) între 8.601 lei – 10.000 lei, se indexează cu 1%, fără să depășească 10.000 lei.

ADVERTISEMENT

Venituri înghețate la nivelul anului 2022

O serie de venituri pentru unele categorii speciale vor rămâne la nivelul lunii decembrie 2022: persoanele persecutate politic, deportate sau prizonierii de război, veteranii, invalizii și văduvele de război, persoanele persecutate din motive etnice în perioada 6 septembrie 1940 – 6 martie 1945, persoanele care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcției Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961, persoanele care au indemnizația pentru activitatea de liber profesionist a artiștilor interpreți sau executanți din România, indemnizația președintelui Consiliului National al Organizațiilor de Pensionari și al Persoanelor Vârstnice, indemnizațiile acordate membrilor Academiei Române, membrilor Academiei Oamenilor de Știință din România, membrilor Academiei de Științe Medicale din România, membrilor Academiei de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu-Șișești” și membrilor Academiei de Științe Tehnice din România, sprijinul material acordat urmașilor membrilor Academiei Române și urmașilor membrilor Academiei Oamenilor de Știință din România, ajutorul lunar pentru soțul supraviețuitor, indemnizațiile reparatorii lunare acordate ca reparații morale și materiale pentru fostele cadre militare active, îndepărtate abuziv din armată în perioada 23 august 1944 – 31 decembrie 1961, drepturile pentru personalul participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român pentru familiile și urmașii celor decedați, precum și indemnizațiile pentru revoluționarii din 1989 și pentru persoanele implicate în revoltele anticomuniste de la Brașov (1987) și Valea Jiului (1977).

Tot la nivelul lunii decembrie 2022, vor fi menținute și rentele viagere acordate sportivilor de performanță, precum și indemnizațiile de merit pentru personalitățile din domeniile științei și culturii. În luna ianuarie persoanele cu dizabilități vor primi în mod excepțional o indemnizație compensatorie care va avea aceeași valoare ca indemnizația lunară primită în mod normal.

Ca de obicei, nici în acest an nu va fi aplicată prevederea din Legea educației 1/2011, după care 6% din PIB ar trebui direcționat către învățământ și 1% către cercetare.

În fine, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, se stabilește la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 18,145 lei/oră. „Se estimează că majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată va avea efecte pozitive asupra creșterii economice prin stimularea ocupării, creșterii puterii de cumpărare a salariaților și reducerii muncii la negru, dar va avea impact și asupra creșterii consumului”, susține Ministerul de Finanțe.

ADVERTISEMENT
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
"Discriminare fără precedent!" / "Umilitor!" Reacție la nivel înalt din Rusia
Locul în care se consumă cele mai multe droguri. Este o universitate de...
Locul în care se consumă cele mai multe droguri. Este o universitate de top în care 90% dintre studenți au încercat
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească...
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească mingea. Ce a urmat. „Nu m-am putut abține să nu râd”
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Mărturia salvatorului Marei, olimpica înjunghiată în plină stradă de iubit. Momentul în care...
Mărturia salvatorului Marei, olimpica înjunghiată în plină stradă de iubit. Momentul în care eleva de 17 ani e atacată, surprins de camerele de supraveghere
Cât de mare e riscul ca Rusia să ciuntească Republica Moldova. O profesoară...
Cât de mare e riscul ca Rusia să ciuntească Republica Moldova. O profesoară româncă din SUA explică la ce să ne așteptăm
Luna Plină în Fecioară pe 24 februarie. Gemenii, Fecioarele, Săgetătorii și Peștii vor...
Luna Plină în Fecioară pe 24 februarie. Gemenii, Fecioarele, Săgetătorii și Peștii vor fi cei mai influențați de Luna Plină
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Omul care a făcut toată România să râdă. O poveste de film
Omul care a făcut toată România să râdă. O poveste de film
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce religie are Cătălin Măruță. A fost botezat la fel ca părinții lui
Ce religie are Cătălin Măruță. A fost botezat la fel ca părinții lui
Văduva lui Navalnîi spune ce face Putin cu trupul soțului ei. „E demonic,...
Văduva lui Navalnîi spune ce face Putin cu trupul soțului ei. „E demonic, credința lui e falsă”
Catinca Roman, primele declarații după moartea Mioarei! „O aștept pe Oana să vină!”...
Catinca Roman, primele declarații după moartea Mioarei! „O aștept pe Oana să vină!” Fiica lui Petre Roman a luat primul avion spre casă