News

Bugetul de stat ar putea fi aprobat la sfârșitul lunii ianuarie. Marcel Ciolacu nu exclude noi taxe

Marcel Ciolacu a anunțat luni că există posibilitatea ca bugetul de stat să fie adoptat la sfârșitul lunii ianuarie 2022, într-o sesiune extraordinară a Parlamentului, dacă nu va fi gata la 24 decembrie.
13.12.2021 | 13:36
Bugetul de stat ar putea fi aprobat la sfarsitul lunii ianuarie Marcel Ciolacu nu exclude noi taxe
ADVERTISEMENT

Președintele PSD a declarat că Guvernul și-a asumat pentru anul viitor o țintă a deficitului bugetar de 6,2% din PIB, referindu-se la Procedura de Deficit Excesiv.

Ciolacu: Sunt două variante pentru buget

Întrebat de reporteri, la ieșirea din sediul PSD, dacă PSD este de acord cu ținta de deficit asumată de guvern în programul de guvernare, de 5,84% din PIB, Ciolacu a răspuns: „Eu nu mi-am asumat 5,84% din PIB. Eu știu că Guvernul României, indiferent care a fost, și-a asumat pentru anul viitor un deficit de 6,2% din PIB, nu 5,84.“

ADVERTISEMENT

„Indiferent cine se schimbă la guvernare, ar trebui să ne asumăm“, a adăugat el.

Marcel Ciolacu a mai spus că în ședința de azi a coaliției va fi discutat bugetulși există două variante pentru finalizarea acestuia.

„Ministrul finanțelor a strâns toate solicitările de la ministere și discutăm în ședința coaliției de azi, vor fi ședințe și în zilele următoare și sperăm să finalizăm până pe 24 decembrie. Avem două variante pentru buget – ori până la 24 decembrie, ori la finalul lunii ianuarie în sesiune extraordinară“, a explicat el.

ADVERTISEMENT

Liderul PSD nu a exclus posibilitatea introducerii unor noi taxe, precizând că obiectivul coaliției va fi eliminarea dublei taxări. „Cu alte cuvinte, dacă mai apare o taxă, înseamnă că aceasta înlocuiește o altă taxă“, a precizat el.

Grindeanu: Bugetul pentru 2022, sub semnul întrebării

Vicepremierul Sorin Grindeanu a declarat luni că „e un semn de întrebare“ dacă bugetul pe 2022 poate fi votat în Parlament înainte de sărbători. „E un semn de întrebare. Și eu am fost sceptic că vom putea, până în Sărbători, să îl şi votăm în Parlament. Mi-aş dori acest lucru, dacă aceste discuţii vor fi mai scurte şi vor mulţumi, cât de cât, fiecare titular și fiecare parte“, a spus el.

ADVERTISEMENT

„Tot ceea ce este prins în programul de guvernare va fi prins şi în buget. Resursele bugetare trebuie să le asigure Ministerul Finanțelor“, a mai spus Grindeanu.

Cîțu: Guvernul are capacitatea de a trece bugetul

Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat luni că nu a discutat cu ministrul de finanțe despre o posibilă amânare a adoptării legii bugetului pentru 2022.

ADVERTISEMENT

„Așteptăm bugetul în coaliție și după aceea o să vedem care este calendarul propus de guvern. Să știți că nu în coaliție se face bugetul. La coaliție discutăm doar din punct de vedere politic, pe noi ne interesează să nu fie depășiți indicatorii macro deja agreați, acolo sunt prioritățile“, a spus Cîțu.

„Pe noi ne interesează să fie finanțate proiecte care au fost deja începute, ca planul de reformă al PNl să fie susținut“, a precizat acesta.

Cîțu s-a declarat convins că guvernul are resursele și capacitatea de a trece bugetul. „Noi suntem aici până pe 23 decembrie. Dacă e nevoie, sunt sigur că Parlamentul lucrează și după 25 decembrie“, a spus el.

Liderul PNL a dat asigurări că îndeplinirea până la finalul anului a doar trei din cele 20 de obiective asumate prin PNRR nu va afecta primirea banilor de la Comisia Europeană. „Sunt multe jaloane care sunt doar acte normative, care nu sunt legate de finanțare exact. Cele care sunt legate de finanțare încep de anul viitor“, a spus el.

Încă o ședință de coaliție pentru proiectul bugetului

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, va prezenta proiectul de buget pe anul 2022 în ședința de luni, ora 16:00, a coaliției de guvernare.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri că schița bugetului va fi prezentată luni, iar propunerea va fi supusă aprobării în Parlament înainte de Crăciun.

ADVERTISEMENT