Cel mai optimist scenariu este ca formațiunile politice să ajungă la un acord, iar noul guvern să se instaleze înainte de Crăciun. Luni, liderii celor patru partide au o întâlnire la Guvern unde vor analiza cifrele prezentate de ministrul Finanțelor.
Fiecare dintre formațiunile politice participante la negocieri vrea să afle dacă există resurse financiare pentru propunerile pe care le are. Asta face ca, de cifrele analizate luni să depindă soarta negocierilor în privința măsurilor concrete pentru anul viitor: pentru salarii, pensii și ajutoare etc.
După analiza asupra datelor bugetare, urmează noi discuții despre cei care vor ocupa fotoliile de miniștri. Potrivit informațiilor disponibile până în acest moment, noul executiv va avea cel mai probabil 16 ministere, cu două mai puțin față de acum. Șapte vor fi ale PSD, patru ale PNL, trei ale USR și alte două vor fi la UDMR.
În eventualitatea în care următoarele rude de negocieri vor decurge fără tensiuni majore, iar liderii celor patru partide vor ajunge la o înțelegere privind programul de guvernare comun, un nou guvern ar putea fi instalat până de Crăciun, mai precis pe 23 decembrie, la trei zile după convocarea noului Parlament.
Surse politice citate de Pro TV susțin că, pentru a grăbi negocierile pentru Guvern, discuțiile despre un candidat comun la prezidențiale ar putea fi amânate.
Sunt mai mulți pași procedurali. În primul rând, Parlamentul a fost convocat de președintele Klaus Iohannis pentru vineri, 20 decembrie. Vor fi preluate mandatele de noi parlamentari, iar mai apoi vor fi consultări.
Va fi propusă o formulă de guvernare, un prim-ministru și este posibil ca weekend-ul următor, în cazul în care negocierile merg așa cum trebuie, să avem audieri ale miniștrilor în Parlament, iar luni un vot de învestitură pentru noul guvern.
În cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere, un nou guvern ar putea fi format abia anul viitor, după sărbători, ceea ce înseamnă că actualul Executiv va continua să funcționeze până când noii miniștri vor depune jurământul.