Plenul Parlamentului a aprobat bugetul de stat pe anul 2025 cu 254 de voturi pentru, după ce au fost dezbătute articolele și anexele proiectului legii. 192 de deputați și senatori au votat împotriva Legii bugetului de stat pe anul 2025.
Dezbaterile din plenul reunit au durat șapte ore, iar discuțiile din comisii au durat mai bine de 20 de ore și s-au lungit în cursul zilei de marți, 4 februarie, și miercuri 5 februarie.
Trebuie menționat că în comisiile de buget au fost făcute aproximativ 60 de modificări față de forma Guvernului, după care au fost aprobate de plen. Modificările au fost de formă, dar au existat și rectificări, precum și unele alocări de sume suplimentare. Majoritatea, 34 la număr au fost amendamente, la Secretariatul de Stat pentru Culte.
Acestea au avut legătură cu personalul clerical, precum și renovări, reparații sau construcții de biserici. Printr-un alt amendament a fost eliminată alocarea sumei de 700.000 de lei, prevăzută în bugetul Curții Constituționale, pentru decontarea medicamentelor angajaților instituției și foștilor judecători ieșiți la pensie.
Un alt amendament prevede alocarea sumei de 35 milioane de lei pentru realizarea lucrărilor de reparații și instalații la clădirile în care își desfășoară activitatea Institutul Clinic Fundeni. Proiectul de buget pe 2025 a fost aprobat pe 1 februarie de Guvern, bugetul fiind construit pe o creștere economică de 2,5%, dar și pe un deficit bugetar de 7% din PIB.
Senatorii și deputații au adoptat, totodată, bugetul asigurărilor sociale de stat. Conform Antena 3, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2025 a fost adoptat de plenul Parlamentului după finalizarea discuțiilor și dezbaterilor asupra articolelor și anexelor proiectului.
Pentru acest buget au votat 255 de senatori și deputați, în timp ce 192 au votat ”împotrivă”. Conform raportului Comisiilor de buget, proiectul de lege prevede și autorizează pentru anul 2025 veniturile pe capitole și subcapitole, precum și cheltuielile pe destinații.
Aici este inclus bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru șomaj, sinteza bugetelor instituțiilor publice finanțate parțial din venituri proprii, dar și alte reglementări specifice bugetului pe anul 2025.
Așa cum arată Antena 3, atunci când a fost elaborat bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetul pentru șomaj pe 2025 s-au avut în vedere valoarea punctului de pensie de 2.032 de lei, precum și creșterea câștigului salarial mediu brut în 2025 la 8.620 de lei, față de 8.118 lei estimat pentru 2024.