News

Buletin cu cip pentru români. Legea, în vigoare din 7 august. Și copiii sub 14 ani vor avea cartea de identitate electronică

06.08.2020 | 23:12
Buletin cu cip pentru romani Legea in vigoare din 7 august Si copiii sub 14 ani vor avea cartea de identitate electronica
ADVERTISEMENT

Vineri, 7 august, intră în vigoare legea care va schimba cadrul legal al actelor de identitate, care vor putea fi înlocuite cu un model revoluționar de buletin.

Noile buletine electronice vor conține cip încorporat și vor stoca mai multe date personale.

Conform noii orânduiri, vor putea avea buletin și copiii sub 14 ani, cu mențiunea că noul document va înlocui cardul de sănătate și cartea de alegător.

ADVERTISEMENT

Noul tip de buletin electronic cu cip va fi disponibil din 7 august 2020

Prevederile Legii 162/2020 vor intra în vigoare în 7 august și vor conține diverse date cu caracter personal.

Important de reținut, oamenii nu vor fi obligați să treacă pe noul model de carte de identitate electronică, însă aceasta repreezintă viitorul și oamenii vor fi încurajați să își schimbe vechiul buletin.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de clasicul „buletin” sau carte de identitate, noile cărți de identitate electronice vor include și date biometrice, precum imaginea feței și amprentele a două degete, precum și o semnătură digitală.

Potrivit Mediafax, copiii sub 14 ani vor putea beneficia la rândul lor de această carte de identitate, dacă părinții vor decide acest lucru, însă nu va conține amprentele celor mici.

ADVERTISEMENT

Documentle vor avea o valabilitate de 2 ani pentru copiii sub 14 ani, patru ani pentru cei între 14 și 18 ani și 10 ani pentru majori.

Un avantaj al folosirii noului „buletin” electronic îl va reprezenta alipirea datelor de pe cardul de sănătate pe acest nou card electronic.

ADVERTISEMENT

De asmenea, cartea de identitate electronică va ține loc și inutilei cărți de alegător, o găselniță nefolosită la vot în cei 10 ani de la apariție.

Eliberarea noilor cărți de identitate se va face când condițiile tehnice vor permite acest lucru, conform sursei citate.

Autoritățile din România au încercat și în trecut să implementeze acest nou tip de buletin care conține cip electronic, însă s-au lovit de limitările tehnologiei.

ADVERTISEMENT