News

BEC a amânat stabilirea ordinii pe buletinele de vot la alegerile prezidenţiale. Care sunt cei 17 candidați

27.09.2019 | 15:36
BEC a amanat stabilirea ordinii pe buletinele de vot la alegerile prezidentiale Care sunt cei 17 candidati
ADVERTISEMENT

Biroul Electoral Central (BEC) a amânat stabilirea ordinii pe buletinele de vot la alegerile prezidențiale. Deși trebuia să facă lucrul acesta astăzi, lucrurile s-au blocat deocamdată. Astfel, Biroul Electoral Central a amânat tragerea la sorţi pentru 28 septembrie, ora 09.30, luând în considerare că există contestaţii la CCR depuse de candidaţi la preşedinţie. La data stabilită, BEC trebuie să efectueze o tragere la sorți prin care să stabilească ordinea candidaților pe buletinele de vot la alegerile din 10 noiembrie.

BEC a amânat stabilirea ordinii pe buletinele de vot la alegerile prezidenţiale

Vă reamintim că în cursa electorală pentru funcția de la Cotroceni s-au înscris 17 persoane, printre care se numără actualul președinte, Klaus Iohannis și actualul premier, Viorica Dăncilă. De asemenea, în cursă mai sunt președintele USR și candidatul Alianței USR – Plus, Dan Barna, fostul europarlamentar, Mircea Diaconu din partea ALDE și Pro România, fostul ministru al Culturii, Teodor Paleologu, din partea PMP, dar și președintele UDMR, Kelemen Hunor.

ADVERTISEMENT

Printre actorii secundari ai alegerilor prezidențiale se mai numără și fostul ministru, actorul Bogdan Stanoevici, fostul deputat PSD Ninel Peia, dar și fostul senator liberal, Viorel Cataramă. Ramona – Ioana Bruynseels, Cătălin Ivan, John Ion Banu, Sebastian Popescu, Alexandru Cumpănașu, Radu Moraru, Bogdan Zamfir și Marin Duță. O parte dintre acești candidați au ajuns pe listele de candidatură cu scandal.

BEC a amânat stabilirea ordinii pe buletinele de vot la alegerile prezidenţiale. alegeri
Alegerile prezidențiale se desfășoară în luna noiembrie. Sursa foto – facebook

Când au loc alegerile prezidențiale din 2019

Astfel, unii dintre candidaţi sunt vizaţi de o plângere penală, formulată de reprezentanţii BEC care au constatat similitudini la multe dintre semnăturile de susţinere depuse de către aceştia. Plângerea îi vizează pe Viorel Cataramă, Miron Cozma (independent a cărui candidatură a fost respinsă de BEC), Maria Minea (Partidul Românilor Patrioţi de Pretutindeni, candidatură respinsă), Cătălin Sorin Ivan, Sebastian Constantin Popescu, Alexandru Cumpănaşu, Ninel Peia, Bobby George Marius Păunescu (independent a cărui candidatură a fost respinsă).

ADVERTISEMENT

Concret, BEC a precizat că ”s-a constatat că un număr semnificativ de semnături prezentate ca aparţinând unor persoane diferite prezintă elemente de similitudine evidentă de natura influenţa îndeplinirea condiţiei legale referitoare la numărul minim de susţinători de 200.000”. Trebuie să știți că primul tur al alegerilor prezidențiale are loc duminică, 10 noiembrie, în timp ce al doilea tur este pe 24 noiembrie. Cu toate acestea, românii din diaspora au la dispoziție trei zile pentru a vota în cadrul acestor alegeri. Astfel, ei sunt invitați încă de vineri, 8 noiembrie, să voteze pentru funcția de șef de stat.