Buletinele cu cip, căci despre ele e vorba, ar fi disponibile în curând în număr de 5 milioane, toate din PNRR. Așadar, 5 milioane de buletine de cip pentru doritori, inclusiv pentru nou-născuți, oferite gratuit de stat.
Conform News.ro, legea prevede că toți părinții din România pot opta să primească o carte de identitate electronică, sau ”buletin cu cip” cum e cunoscută în popor. Acest lucru are prim beneficiu posibilitatea de a circula mai ușor în Uniunea Europeană cu bebelușii.
Ca o altă noutate, noile buletine nu vor avea imprimat domiciliul deținătorului și vor avea dimensiunile unui card bancar.
”Guvernul a adoptat astăzi Ordonanţa pentru modificarea şi completarea unor dispoziţii referitoare la evidenţa persoanelor şi cartea electronică de identitate. Principalele modificări vizează, pe de o parte, crearea cadrului normativ pentru plata de către stat, suportarea de către stat, din fonduri alocate prin PNRR, a costului cărţii electronice de identitate pentru minim cinci milioane de cărţi electronice emise. Primele cinci milioane vor fi cu siguranţă suportate prin PNRR”, a transmis chestorul de poliţie Cătălin Giulescu, șef al Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor.
În prezent, taxa pentru eliberarea unui buletin cu cip e 67 de lei, însă banii din PNRR ar trebui să acopere nevoile românilor pentru următorii trei ani de zile.
”Un alt element esenţial este faptul că vom pune în circulaţie cartea electronică de identitate opţională pentru minori chiar începând de la naştere, de la zero la 14 părinţii având opţiunea să solicite acest document de călătorie pentru a putea să-şi exercite dreptul la liberă circulaţie în spaţiul Uniunii Europene”, a subliniat Giulescu importanța acestor buletine cu cip pentru bebeluși.
Important de reținut, statul român nu va obliga niciun român să opteze pentru buletin cu cip, existând în continuare varianta unei cărți de identitate ca pe vremuri, totul pentru a respecta ”interesele sau credința fiecărui cetățean”.
”Totuşi, recomandarea noastră este, pentru a beneficia de serviciile de e-guvernare, pentru a putea accesa serviciile electronice de la distanţă, să se opteze pentru cartea electronică de identitate”, a completat reprezentantul MAI.
Românii care mai au răbdare aproximativ șase luni de zile trebuie să știe că procedurile pentru a obține un buletin se vor simplifica considerabil.