Primul bulevard din București are o poveste interesantă. În prezent, este una dintre cele mai importante artere din Capitală și unește două piețe cunoscute.
Numele primarului Pache Protopopescu este legat de construcția primului bulevard din București. Fiind unul dintre edilii Capitalei care a avut o viziune modernă, Pache Protopopescu și-a dorit ca Bucureștiul să aibă o arteră importantă. Astfel, între 1888 și 1891, edilul a trasat prima arteră cu statut de bulevard.
Artera generoasă a fost amplasat chiar în fața Academiei, actuala Universitate de azi. În momentul construcției, artera nu a primit niciun nume oficial, iar ani la rând a figurat cu numele simplu de ”bulevard”. Lucrurile s-au schimbat, iar la un moment dat, artera a devenit Bulevardul Academiei.
În 1930, bulevardul din Capitală și-a schimbat din nou denumirea. Atunci a primit numele pe care îl folosim și în prezent. Și anume, Bulevardul Regina Elisabeta, numit după prima regină a României.
Numele bulevardului a trecut prin multe schimbări. În timpul regimului comunist, Bulevardul Regina Elisabeta a devenit Bulevardul 6 Martie, nume ales special pentru a aminti data formării primului guvern comunist. Apoi, după moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, bulevardul a primit numele său. Revenirea la numele inițial, folosit și în prezent, a avut loc abia în 1995.
Ani la rând, Bulevardul Regina Elisabeta din București a fost comparat cu Broadway. Aici, viața culturală era prezentă la tot pasul. Bulevardul era împânzit de cinematografe, spre bucuria bucureștenilor pasionați de filme.
Amplasarea lui nu a fost deloc una întâmplătoare. De-a lungul său au fost ridicate mai multe clădiri importante, printre care actualul sediu al Primăriei Capitalei, fostul Minister al Lucrărilor Publice sau actualul sediul al Arhivelor Naționale, fostul Monitor Oficial. De pe Buleverdul Regina Elisabeta nu a lipsit nici arta. Monumentele lui Mihail Kogălniceanu și Ion Brătianu sunt doar câteva exemple.
În prezent, Bulevardul Regina Elisabeta este unul dintre cele mai importante bulevarde din Capitală. Este locul unde arta se întâlnește cu arhitectura, clădirile bijuterie fiind singurele care au rezistat în fața transformărilor prin care a trecut Capitala.