De parcă nu aveau destule probleme în trafic, bucureștenii se confruntă acum cu un alt obstacol greu de explicat: bulevardul extrem de aglomerat care s-a micșorat în ultimele zile.
Zi de zi, șoferii din Capitală se confruntă cu un adevărat haos în trafic. Orele pierdute sunt la ordinea zilei, iar nervii nu lipsesc aproape deloc. La toată această situație ”contribuie” în această perioadă și autoritățile.
Recent, unul dintre cele mai aglomerate bulevarde din București – Barbu Văcărescu – pur și simplu s-a micșorat. S-a întâmplat după ce au început lucrări de modernizare. Astfel, staţiile de tramvai au ieşit mai late şi au tăiat mult din benzile pentru maşini. Pentru a repara lucrurile, constructorul trebuie să strice acum mediul.
Nervii șoferilor sunt întinși la maxim. Cei de la Observator News notează că șantierul pentru linia 5 de tramvai a lăsat doar o bandă şi jumătate pe sensul spre nordul Capitalei pe o distanţă de peste un kilometru.
”Nu încap două maşini şi e un haos total, haos total. Aşteptăm, ce să facem. Pe linia de tramvai nu avem voie”, a declarat un şofer. În aceste condiții, responsabilii de șantier trebuie să taie din trotuare ca să redea bulevardului între 20 şi 50 de centimetri în unele zone.
Ca de obicei, natura cade ”victimă” colaterală”. În zona bulevardului vor fi tăiaţi peste 50 de arbori. Deja, constructorul a cerut costurile de la administraţia domeniului public. Pentru fiecare defrişare va avea de plătit 2.000 de lei.
“Nu avem ce face, asta e situaţia / Îmi astept rândul la trecere, se merge in coloană, maşini parcate, şantier / Ne acomodăm, ăsta e Bucureştiul. Cu nervi în trafic”, spun şoferii.
Pe hârtie, lucrările de modernizare la bulevardul Barbu Văcărescu trebuiau să se încheie încă de acum o săptămână. Ca de obicei, la orice lucrare din România, ele se prelungesc. Nu cu zile, nici cu săptămâni, ci cu luni!
Șantierul va dispărea din zonă către octombrie 2025, cel mai devreme. ”Urmează o prelungire de contract de vreo 6 luni, 8 luni de zile pentru că sunt peroanele de făcut. Supralărgirile le-am primit acum patru zile. Ele încă nu sunt aprobate. Nu sunt semnate de arhitecţi“, a declarat Marin Mândrilă, directorul firmei de construcții, conform sursei citate.
În prezent, în zonă se stă. Motivul: Primăria Capitalei are datorii de zeci de milioane de lei la constructor. ”Pentru moment sunt facturi restante cam de 20 de milioane de lei pe care nu am putut să le plătim.
Problema mea este că în condiţiile legii bugetului naţional care a redus drastic finanţarea pentru începe să devină o sumă foarte mare, cât ar mai fi de plată pentru finalizarea lucrărilor”, a declarat Nicuşor Dan, primarul Capitalei.