News

Bulevardul Vasile Milea din Capitală își schimbă numele. Generalul implicat în reprimarea Revoluției din ’89 rămâne încă omagiat în alte 11 orașe

Consiliul General al Municipiului București a decis să schimbe numele bulevardului Vasile Milea, invocând contribuția majoră a generalului în reprimarea brutală a revoluției din 1989.
03.06.2021 | 13:18
Bulevardul Vasile Milea din Capitala isi schimba numele Generalul implicat in reprimarea Revolutiei din 89 ramane inca omagiat in alte 11 orase
Generalul Vasile Milea și ceremonia de dezvelire a bustului său din localitatea natală/ Sursă foto: MApN - captură YouTube
ADVERTISEMENT

Un paradox al Revoluției din 1989 este nu doar că cei majoritatea celor vinovați pentru represiune au scăpat nepedepsiți, ci și acela că unii dintre călăi au  fost chiar omagiați sau răsplătiți cu funcții după instaurarea regimului democratic.

Unul dintre aceștia este generalul-colonel Vasile Milea, ministrul Apărării în decembrie 1989, care a coordonat intervenția armatei în Timișoara și distrugerea baricadei de la Universitate în noaptea de 21/22 decembrie. După sinuciderea sa, a devenit un martir al revoluției, mai multe orașe botezând străzi cu numele său.

ADVERTISEMENT

Printr-o decizie istorică, administrația din București pune capăt acestei tip de omagiere hotărând să schimbe numele bulevardului Vasile Milea invocând tocmai reprimarea Revoluției la care a generalul a contribuit din plin.

Bulevardul Vasile Milea, rebotezat Doina Cornea

În ședința de miercuri a CGMB s-a decis ca porțiunea din bulevardul Vasile Milea de la Splaiul Independenței până  la intersecția cu bulevardul Iuliu  Maniu să poarte pe viitor numele disidentei Doina Cornea. Cealaltă porțiune, de la intersecția cu Iuliu Maniu până la aceea cu bulevardul Drumul Taberei, va primi numele de Paul Teodorescu, general în perioada interbelică.

ADVERTISEMENT

La 31 de ani de la eliberarea de comunism, societatea românească are nevoie mai mult decât oricând de o clarificare a locului şi rolului actorilor implicaţi în Revoluţia din 1989. Însă contribuţia fiecăruia dintre aceştia la succesul Revoluţiei din decembrie 1989 şi, mai ales, la încercarea de înăbuşire a acesteia trebuie clarificată de istorici şi, după caz, de justiţie. Până la elucidarea tuturor acestor aspecte, cetăţenii municipiului Bucureşti au dreptul ca un bulevard important din Capitală să nu poarte numele unui personaj controversat, ultimul ministru comunist al apărării, cel care a ordonat reprimarea manifestanţilor din municipiul Timişoara în 17 decembrie 1989 şi a celor din municipiul Bucureşti în 21 decembrie 1989”, se spune în referatul de aprobare.

Piața din Pitești și-ar putea schimba numele din vară

Decizia luată de administrația Capitalei este doar un prim pas făcut în această direcție. În Sibiu, bulevardul care începe la intrarea în oraș dinspre Valea Oltului și ajunge în centrul orașului poartă numele lui Milea. În Arad, numele generalului a fost dat bulevardului pe care se află primăria și prefectura.

ADVERTISEMENT

Alte orașe în care mai există străzi numite după ministrul Apărării din decembrie 1989 sunt Ploiești, Cluj, Bârlad, Constanța, Târgoviște, Brad, Petroșani. În Câmpulung și Pitești există câte o piață denumită Vasile Milea.

În Pitești lucrurile s-ar putea schimba în această vară. Prefectul de Argeș Emanuel Soare a cerut primăriei să schimbe numele pieței din centrul orașului.

ADVERTISEMENT

Denumirea actuală este considerată neadecvată, folosindu-se numele unui fost ministru al regimului comunist, implicat în represiunea sângeroasă din decembrie 1989. Prin schimbarea denumirii în «Piața Revoluției 22 Decembrie 1989» se va transmite un mesaj puternic și pentru generațiile viitoare, care trebuie să cunoască evenimentele din urmă cu 31 de ani și să nu repete greșelile trecutului”, se spunea în adresa prefectului către primărie.

Decizia privind noul nume al pieței va fi luată după 31 iulie, primarul Cristian Gentea susținând că nomenclatorul străzilor nu poate fi schimbat deocamdată pentru că este în desfășurare un recensământ agricol.

Călăul și martirii, omagiați în aceeași zi

Însă cultul memoriei lui Vasile Milea este departe de a se fi încheiat. În localitatea sa de baștină, Lerești (județul Argeș), pe 22 decembrie 2019, la 30 de ani de la căderea comunismului, a fost dezvelit un bust al celui mai „ilustru” fiu al localității. Ceremonia a avut loc în prezența unei gărzi de onoare militare, iar slujba de pomenire a fost ținută chiar de către arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului, relata Ziarul din Muscel.

După ce în primii ani de la Revoluție, noul regim și armata au promovat imaginea generalului Milea ca al unui ofițer curajos care s-a opus ordinelor lui Nicolae Ceaușescu, în timp a devenit evidentă implicarea „martirului” în reprimarea protestatarilor din decembrie 1989.

Generalul-colonel Vasile Milea a dat ordinul prin care s-a trecut la folosirea muniției de război de către armată împotriva manifestanților de la Timișoara pe 17 decembrie, cea mai sângeroasă zi a revoltei din acest oraș. După izbucnirea revoltei la București, pe 21 decembrie, Milea a dispus ca soldații din unitățile militare din București să iasă pe străzi, iar în noapte de 21 spre 22 decembrie a coordonat personal distrugerea baricadei care fusese ridicată de revoluționari în zona hotelului Intercontinantal.

ADVERTISEMENT
Tags: