News

Bulgaria a intrat în zona galbenă. Cum pot evita turiștii români să intre în carantină

Bulgaria a ajuns pe lista ţărilor aflate în zona galbenă. ANAT le explică turiştilor români cum să evite carantina.
27.08.2021 | 16:47
Bulgaria a intrat in zona galbena Cum pot evita turistii romani sa intre in carantina
ADVERTISEMENT

Bulgaria va intra pentru România pe lista galbenă duminică, 29 august, la orele 00:00, transmite Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT).

Cum să nu stai în carantină dacă te întorci din Bulgaria

Asociația Națională a Agențiilor de Turism a mai precizat și că există o modalitate pentru evitarea carantinei. Este vorba despre certificatul verde european. 

ADVERTISEMENT

„Carantina poate fi evitată prin prezentarea certificatului verde european.

De asemenea, copiii sub 6 ani împliniți sunt exceptați de la prezentarea oricărui document iar turiștii care revin în țară fără niciun document pot ieși din carantină după efectuarea unui test PCR în țară și prezentarea rezultatului negativ”, a informat asociația.

De asemenea, instituția explică și cum poate fi acesta obținut:

„Cei vaccinați sau trecuți prin boală își fac certificatul digital european românesc, prin accesarea link-ului certificat-covid.gov.ro, iar cei care își efectuează testele PCR în Bulgaria vor accesa aplicația echivalentă a statului bulgar, la link-ul https://www.his.bg/bg/dgc”, mai transmise sursa citată.

ADVERTISEMENT

Cine nu intră în carantimă la intrarea înapoi în țară, la venirea din Bulgaria

Măsura carantinei nu se aplică nici pentru cei care s-au vaccinat și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare până la intrarea în România.

Nici cei care s-au îmbolnăvit în ultimele 180 de zile și care pot dovedi acest lucru nu trebuie să stea în carantină, în cazul în care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în țară.

ADVERTISEMENT

Totodată, nici persoanele care au un test RT-PCR negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, care a fost efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării nu trebuie să stea în carantină. În acest caz sunt incluși copiii între 6 și 16 ani nevaccinați.

Măsura carantinei la domiciliu nu este impusă nici pentru copiii cu mai mici de șase ani, fără a fi prezentat un test negativ.

ADVERTISEMENT

Persoanele aflate în tranzit nu trebuie să stea în carantină, dacă părăsesc țara în cel mult 24 de ore.

Cei care nu au test, nu sunt imunizați și vin dintr-o zonă galbenă trebuie să stea neapărat în carantină, dar ei pot cere o derogare de la DSP, pentru a merge la un centru de testare PCR.

Dacă testul e negativ, atunci turiștii pot scăpa de carantină, a mai transmis sursa citată.

Ce reguli au bulgarii

Vineri, 27 august, Bulgaria și-a acualizat regulile cu privire la accesul persoanelor pe teritoriul țării. Noile reglementări au fost transmise printr-un ordin al ministrului Sănătății, Stoycho Katsarov.

Astefel, de miercuri, 1 septembrie, studenții străini care dețin o viză de tip „D” pentru ședere pe termen lung în scopul studierii din țările din zona roșie sunt autorizați pe teritoriul Bulgariei.

„Elevii, studenții și doctoranzii care locuiesc în Grecia, Turcia, Serbia, Republica Macedonia de Nord și România și călătoresc zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână în Bulgaria în scopuri de studiu, precum și elevi, studenți și doctoranzi care locuiesc în Bulgaria și călătoresc zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână în Grecia, Turcia, Serbia, Republica Macedonia de Nord și România în scopuri de instruire sunt permise pe teritoriul țării fără a fi nevoie să depună documente pentru COVID-19,” au transmis autoritățile din Bulgaria.

Lista țărilor cu risc epidemiologic, actualizată

Și listele au fost actualizate prin același ordin. În zona roșie au intrat Macedonia de Nord, Muntenegru, Kosovo, Kazahstan, Statele Unite, Sfânta Lucia, Federația Sf. Kitts și Navis și Irlanda.

Din zona roșie în zona portocalie, ca urmare a scăderii infectărilor, a trecut doar Italia. În scuimb, din zona verde în cea portocalie, din cauza creșterii numărului de cazuri, au trecut Germania, Estonia, Croația, Italia și San Marino. România este în zona verde.

În plus, a mai fost stabilită și o listă a țărilor ale căror certificate de vaccinare, testare și boală Covid-19 sunt considerate echivalente cu certificatul digital Covid al UE: ​​Macedonia de Nord, San Marino, Elveția, Turcia, Ucraina, statul Vatican (numai în ceea ce privește certificatele de vaccinare emise).

ADVERTISEMENT