News

Bulgaria a pus sub acuzare cinci persoane care ar fi avut legătură cu atentatul din Istanbul. Trei au origine moldovenească

Procurorii bulgari au anunțat sâmbătă punerea sub acuzare a cinci persoane suspectate a avea legătură cu atentatul de pe bulevardul Istiklal, din Istanbul
19.11.2022 | 19:12
Bulgaria a pus sub acuzare cinci persoane care ar fi avut legatura cu atentatul din Istanbul Trei au origine moldoveneasca
Turcia, reținerea unor suspecți în atentatul din 13 noiembrie. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Anunțul vine după ce la începutul acestei săptămâni forțele speciale de poliție din Bulgaria au reținut trei bărbaţi de origine moldovenească şi un bărbat şi o femeie de origine kurdă siriană.

Trei bărbați de origine moldovenească, arestați

Sâmbătă, procurorul general al Bulgariei, Ivan Geşev, a anunțat punerea sub acuzare a trei bărbați de origine moldovenească şi un bărbat şi o femeie de origine kurdă siriană, reținuți la începutul acestei săptămâni, în urma investigaţiilor şi a cooperării strânse cu procurorii din Turcia.

ADVERTISEMENT

„Cinci persoane au fost acuzate. Acuzaţiile sunt în două grupuri – pentru sprijinirea actelor teroriste dintr-o altă ţară, şi anume atacul de la Istanbul, şi pentru trafic de persoane. Aceşti oameni au fost implicaţi în principal în traficul de persoane peste graniţă (cu Turcia) şi în contrabandă”, a declarat Ivan Geşev.

Acesta a precizat că procuratura urmează să ceară unui tribunal reținerea celor patru bărbați, în timp ce pentru femeia arestată va fi căutată o altă opțiune dată fiind starea ei precară de sănătate.

ADVERTISEMENT

Geșev a mai precizat că autoritățile din Turcia au cerut deja extrădarea unora dintre presupușii complici în atentatul din 13 noiembrie, în urma căruia au fost ucise șase persoane iar alte 80 au fost rănite.

Turcii au arestat și ei 17 persoane

Anunțul procurorilor bulgari vine după ce, vineri, un tribunal turc a dispus arestarea preventivă a 17 persoane suspectate de implicare în explozie, inclusiv a presupusului atentator, pe care poliția l-a identificat ca fiind cetățeanul sirian Ahlam Albashir.

ADVERTISEMENT

Agenția de presă Anadolu a transmis că instanța a eliberat trei suspecți din arest până la proces și a ordonat expulzarea a 29 de persoane care au fost arestate de poliție.

Nicio grupare nu a revendicat responsabilitatea pentru explozie, care a rănit, de asemenea, peste 80 de persoane pe bulevardul Istiklal, o zonă pietonală istorică și aglomerată.

ADVERTISEMENT

Guvernul turc a acuzat rapid militanții kurzi pentru explozie, iar poliția a declarat că presupusul atentator a fost antrenat de militanții kurzi din Siria.

ADVERTISEMENT