Bulgaria a adoptat o nouă lege pentru combaterea terorismului, după atentatele din UE

Ionuţ Cataramă   
in Hotnews
28/07/2016, 18:25
Bulgaria a adoptat o nouă lege pentru combaterea terorismului, după atentatele din UE

Parlamentarii bulgari au adoptat joi o nouă legislaţie antiteroristă, care permite autorităţilor statului să restrângă drepturile şi libertăţile civile în cazul unei stări de urgenţă. Legea a fost adoptată în contextul valului de atentate teroriste care au vizat în ultima perioadă statele europene, în vreme ce societatea bulgară este tot mai îngrijorată de ameninţarea reprezentată de militanţii islamişti, transmite Reuters.

Legea bulgară pentru combaterea terorismului, care a fost aprobată în prima lectură şi trebuie să treacă printr-o nouă procedură de vot, extinde puterea serviciilor de securitate şi a poliţiştilor în cazul unui atentat terorist, scrie News.ro.

Ultima serie de atacuri teroriste din statele europene a ridicat mai multe îngrijorări cu privire la posibilitatea comiterii unui atentat pe teritoriul bulgar. Mai multe state est-europene, printre care se numără Polonia şi Ungaria, au adoptat deja o nouă legislaţie antiterorism, ce prevede măsuri dure în cazul unui atentat.

Organizaţiile umanitare au criticat aceste măsuri, care au o implicaţie puternică asupra libertăţii de expresia şi drepturilor omului. De asemenea, opozanţii susţin că prevederile cu privire la operaţiunile antiteroriste nu sunt suficient de clare.

Legislaţia bulgară permite poliţiştilor să încalce proprietatea privată în lipsa unui mandat judecătoresc în cazul unei operaţiuni antiteroriste. Mai mult, autorităţile se pot folosi de autovehiculele cetăţenilor dacă este nevoie. În cazul unui atentat, autorităţile pot impune restricţii privind circulaţia persoanelor, pot închide accesul la internet şi reţine documentele persoanelor suspectate de pregătirea unui atac terorist.

De asemenea, autorităţile vor putea să reţină pentru până la trei ani datele telefonice ale suspecţilor.

Agenţia Naţională de Securiatte a Bulgariei va putea să desfăşoare agenţi sub acoperire, pentru a preveni posibilitatea ca un suspect să pregătească sau să comită un atentat. Mai mult, forţele armate vor fi autorizate să intervină atunci când o ameninţare teroristă este identificată.

Instituţiile statului, inclusiv cele de învăţământ, vor fi oblicate să realizeze şi să aplice măsuri antiterorism.

Sursă: realitatea.net

Ştirea MOMENTULUI

Când joacă Simona Halep finala de la Cincinnati. Veste bună pentru români!

Orice informatie si/sau declaratie preluata din acest material se face numai cu citarea sursei FANATIK.RO si, obligatoriu, cu LINK ACTIV catre prezentul material. In caz contrar, persoanele fizice si/sau juridice care incalca drepturile de autor ale FANATIK.RO, prevazute si protejate de Legea nr.8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe, sunt direct raspunzatoare legal pentru orice prejudiciu astfel cauzat.

Închide ×