News

Bulgaria ar fi trimis Ucrainei muniție ruginită. Armata ucraineană a returnat-o. Transferul de arme, realizat prin România

O anchetă a presei de la sud de Dunăre relevă faptul că, în primăvară, Bulgaria ar fi trimis Ucrainei, prin România, muniție ruginită și deteriorată. Armata ucraineană a returnat-o imediat.
09.08.2022 | 07:38
Bulgaria ar fi trimis Ucrainei munitie ruginita Armata ucraineana a returnato Transferul de arme realizat prin Romania
Bulgaria a trimis Ucrainei, prin România, muniție sovietică deteriorată. Kievul a trimis înapoi armamentul. Sursa foto: colaj Fanatik / bivol.bg
ADVERTISEMENT

Bulgaria s-a numărat printre statele UE care au încercat să ajute cu armament Ucraina, în fața agresiunii Rusiei. Ajutorul vecinilor noștri s-a transformat însă într-un fiasco.

Bulgaria a trimis Ucrainei, prin România, muniție sovietică deteriorată. Kievul a trimis înapoi armamentul

O anchetă a presei din Bulgaria, citată de G4Media, punctează faptul că statul vecin ar fi încercat, în luna luna mai, să exporte în secret arme şi muniţie din perioada sovietică în Ucraina prin România şi Polonia.

ADVERTISEMENT

Acțiunea s-a dovedit un eșec total. Kievul a fost extrem de nemulţumit de starea armamentului şi l-a trimis înapoi.

Guvernul de la Sofia a trimis, în Ucraina, mai multe tipuri de armament. Este vorba de rachete de 122 mm pentru lansatorul de rachete multiple autopropulsate BM-21 Grad, cartuşe de 122 mm pentru obuzierul D-30 Gvozdika, de 152 mm pentru obuzierul D-20 Akatsiya şi de artilerie de 130 mm.

ADVERTISEMENT

Presa din statul vecin scrie că aproape toate erau produse în perioada sovietică, în Belarus. Ele se ridicau la o valoare de circa 200 de milioane de dolari.

Transferul de arme s-ar fi făcut prin intermediul României. Detaliile demersului ar fi fost puse la punct în timpul vizitei oficiale în România a premierului Kiril Petkov din 29 aprilie.

ADVERTISEMENT

Din investigație mai reiese faptul că bulgarii de la Alguns EOOD au cumpărat din Belarus rachetele (fabricate în anii ’80) și le-au trimis către RomArm, aflată sub administrarea Ministerului Economiei din România. Acest acord prevedea ca muniția să fie trimisă apoi imediat în Ucraina.

Potrivit publicației bulgare Bivol.bg, tranzacția avea următorul plan de desfășurare: compania Alguns vindea muniția către compania națională de apărare din România CN Romarm S.A., aceasta din urmă o revindea apoi propriei sale filiale Nanotech Defence S.R.L., care semna un contract direct cu Ministerul ucrainean al Apărării, adică destinatarul final. Nanotech acționa în calitate de reprezentant de vânzări al RomArm în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Când a văzut starea armamentului, Ucraina l-a retrimis în România

Kievul a intrat, conform planului, în posesia muniţiei. Văzând însă în ce stare este a trimis-o înapoi în România. Proiectilele nici măcar nu puteau fi utilizate în luptă.

Muniție război ruginită. Sursa foto: bivol.bg

Astfel, întregul transport a trecut din nou prin România şi s-a întors până la compania bulgară Alguns.

”Potrivit surselor noastre, în ziua în care s-a convenit asupra contractului, compania bulgară Alguns a primit un avans de 36 de milioane de dolari, transferat dintr-un cont bancar din Marea Britanie – ţara care oferă Ucrainei a doua cea mai mare sumă de ajutor militar, după SUA. Restul banilor urmau să fie plătiţi imediat ce armele ajungeau la destinaţie.

Dar când au fost primite în Ucraina, a fost dezvăluită starea lor reală. Ministerul ucrainean al Apărării le-a trimis înapoi în România, deoarece nu erau apte pentru a fi folosite în luptă. Se pare că, din cauza urgenţei, muniţia nu fusese examinată şi se afla într-o stare proastă”, potrivit Bivol.bg.

Reacția Bucureștiului: RomArm are un contract cu compania bulgară

Jurnaliștii bulgari au trimis o scrisoare oficială ministrului român al economiei, Florin Spătaru. Acesta din urmă a transmis întrebările către compania națională de apărare RomArm S.A.

RomArm are un contract de achiziție activ cu compania bulgară Alguns”, spune Gabriel Țuțu, directorul general al companiei românești.

Contractul și implementarea ulterioară a acestuia sunt în conformitate cu legislația în domeniu”, a mai spus directorul general român.

Oficialul nu a dat mai multe informații. A punctat faptul că dezvăluirea unor detalii despre ”produse, livrare și prețuri ar fi contrară principiilor concurenței pe piață, protejate de lege”.

ADVERTISEMENT
Tags: