News

Bulgaria cere test PCR pentru românii care vin din afara Uniunii Europene. Declaraţia pe proprie răspundere, eliminată

29.07.2020 | 19:59
Bulgaria cere test PCR pentru romanii care vin din afara Uniunii Europene Declaratia pe proprie raspundere eliminata
ADVERTISEMENT

Autoritățile bulgare au impus cetățenilor  români care sosesc în țara vecină din state din afara Uniunii Europene obligativitatea prezentării la graniță a unui test pentru coronavirus cu rezultat negativ. Este stabilită și o listă a țărilor non-UE pentru care cerința testului nu se aplică  românilor, informează ambasada României la Sofia.

Trebuie să prezinte un test PCR negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea pe teritoriul Republicii Bulgaria, cetățenii români care au punctul inițial al călătoriei un stat terț în raport cu Uniunea Europeană”, a informat ambasada română în Bulgaria.

ADVERTISEMENT

Bulgaria a stabilit și țările din afara Uniunii Europene pentru care românii care sosesc  de acolo nu trebuie să vină  cu un test negativ: Marea Britanie, San Marino, Andorra, Monaco, Vatican, Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia, Uruguay.

Bulgarii nu cer test pentru românii în tranzit

Pentru românii aflați în tranzit, nu se cere niciun fel de test, cu condiția ca durata tranzitului să fie cât mai scurtă și să aibă ca obiectiv întoarcerea în țara de origine. Acest lucru înseamnă că românii  care se întorc în țară din Turcia, unde și-au făcu vacanțele, nu mai trebuie să prezinte un test PCR, chiar dacă Turcia nu este țară membră a UE și nici nu se află pe lista țărilor exceptate.

ADVERTISEMENT

Nu trebuie să prezinte un test PCR negativ cetățenii români care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria, inclusiv cei care au punct inițial al călătoriei statele menționate la punctul anterior. Atenție, tranzitul trebuie să fie neîntrerupt și efectuat în scopul întoarcerii în țara de reședință”, a precizat ambasada României la Sofia.

De asemenea, pentru toți românii care intră în Bulgaria a fost eliminată cerința completării declarației pe propria răspundere care, până acum, trebuia prezentată vameșilor bulgari.

ADVERTISEMENT

Bulgaria este printre puținele țări din Uniunea Europeană care nu a impus restricții de circulație din Uniunea Europeană cetățenilor români.