News

Bulgaria, creștere îngrijorătoare a numărului de infectări. Țara va intra în scenariul portocaliu

Bulgaria înregistrează o creștere îngrijorătoare a numărului de infectări. Statul va intra în scenariul portocaliu
05.08.2021 | 15:53
Bulgaria crestere ingrijoratoare a numarului de infectari Tara va intra in scenariul portocaliu
ADVERTISEMENT

Oficialii bulgari au anunțat că „în câteva zile” țara va intra în scenariul portocaliu. În prezent, Bulgaria se află în scenariul verde, dar numărul de noi cazuri de infectare a crescut foarte mult în ultima săptămână.

Potrivit ministrulul adjunct al Sănătăţii de la Sofia, doctorul Dimităr Petrov, măsurile restrictive vor fi înăsprite. Demnitarul a făcut anunțul la un post bulgar de televiziune, scrie Adevărul.

ADVERTISEMENT

Bulgaria, creștere îngrijorătoare a numărului de infectări. Țara va intra în scenariul portocaliu

„Ministerul Sănătăţii de la Sofia a adoptat un plan care arată în mod clar când se iau anumite măsuri. În prezent, Bulgaria se află în zona verde, dar în câteva zile va intra în zona portocalie, cel târziu luni,” a anunțat Dimităr Petrov.

Medicul a precizat că va fi implementată o anumită înăsprire a măsurilor restrictive, iar controlul va fi intensificat. El a menționat că în scenariul roșu restricțiile vor fi mai dure.

ADVERTISEMENT

„În prezent, se iau măsuri pentru a consolida mai degrabă controlul antiepidemic în spaţii închise, unde sunt mulţi oameni. Acestea sunt în principal discotecile din staţiuni; există opinii cum că acolo nu sunt respectate deloc măsurile,” a transmis ministrulul adjunct al Sănătăţii.

Oficialul bulgar a explicat că traficul pe teritoriul țării este unul intens: „în principal din partea bulgarilor care muncesc în străinătate şi acum se întorc şi se opresc de mai multe ori până ajung la graniţă. Există, de asemenea, o concentrare la graniţe, astfel încât a doua direcţie pentru verificări este pe aceste rute, zone de recreere, benzinării şi localuri de tip fast-food.”

ADVERTISEMENT

Dacă numărul de infectări va crește, restricțiile vor fi și mai severe

Dimităr Petrov a declarat că, dacă noile măsuri nu vor stopa creșterea numărului de noi cazuri, țara va intra în zona roșie. Acest lucru va aduce restricții mult mai dure.

„Dacă va creşte în continuare numărul infectărilor cu coronavirus, vor exista înăspriri. În zona roşie, cel mai probabil, vor exista restricţii destul de severe în ceea ce priveşte localurile cu spaţii închise,” a spus demnitarul.

ADVERTISEMENT

Acesta a precizat că principala problemă sunt localurile, iar plajele nu sunt un pericol de contaminare: „nu se poate ca într-un local cu 200 de locuri să avem 2.000 de persoane în interior. Localurile în aer liber în care există o supraaglomerare vor avea probabil anumite restricţii impuse. Acestea sunt principalele locuri de contaminare”.

„Plajele nu reprezintă o astfel de problemă, sunt în aer liber, acolo e şi vânt. Lucrurile se întâmplă în contactele din afara plajelor,” a adăugat.

La data de 4 august, Bulgaria a raportat 462 de cazuri noi de infectare cu Covid-19, la un număr de 16.656 teste efectuate. Rata de pozitivare a ajuns la 2,77%. Cu doar șapte zile în urmă, numărul de noi cazuri raportate era de 200, reprezentând un procent de 1,28% din probele efectuate. Acest lucru înseamnă o dublare a infectărilor.

Potrivit Worldometers, de la începutul pandemiei, Bulgaria a strâns un total de 426,432 de infectări. Dintre acestea, 398,721 de pacienți s-au vindecat, în timp ce 18,229 de oameni au murit. În prezent, numărul persoanelor infectate se ridică la 9,482, iar 90 dintre acestea sunt în stare critică sau gravă.

Cu o populație de aproximativ șapte milioane de locuitori, în Bulgaria au fost administrate, în total, 2.050.991 de doze de vaccin. Doar 1.013.254 de bulgari s-au imunizat cu schema completă.

ADVERTISEMENT
Tags: