News

Bulgaria, pe cale să provoace un scandal cu privire la Schengen. Premierul ameninţă Olanda cu “contramăsuri”

Premierul Bulgariei îi cere Olandei să-şi revizuiască atitudinea cu privire la extinderea Spaţiului Schengen. Sofia ameninţă cu contramăsuri
06.12.2022 | 11:02
Bulgaria pe cale sa provoace un scandal cu privire la Schengen Premierul ameninta Olanda cu contramasuri
Discuţiile pe subiectul Schengen devin tot mai tăioase Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Prim-ministrul bulgar Galab Donev a declarat că Olanda, care se opune cererii Bulgariei de a adera la Spaţiul Schengen, s-ar putea aştepta la “contramăsuri” din partea Sofiei, în cazul în care guvernul  Mark Rutte îşi menţine refuzul şi la votul decisiv de joi.

Comisarul UE pentru Afaceri Interne militează pentru primirea României şi Bulgariei în Schengen

Galab Donev a făcut referire la comentariile premierului olandez, care și-a exprimat opoziția față de aderarea Bulgariei, invocând îngrijorări legate lipsa de reguli eficiente pentru combaterea corupției.

ADVERTISEMENT

Donev, în schimb, susţine că Bulgaria a îndeplinit toate cerințele pentru a adera și opoziția față de intrarea în Schengen ar putea crea o divizare în UE. Mai mult, şeful Executivului de la Sofia a numit îndoielile Olandei drept “dublu standard”.

“În următoarele câteva zile, guvernul își va continua munca activă cu partenerii săi pentru a-și asigura aderarea la spațiul Schengen. În același timp, în funcție de rezultat, guvernul este pregătit să ia în considerare răspunsul său, inclusiv adoptarea de contramăsuri”, a spus premierul bulgar.

ADVERTISEMENT

Austria, la rândul ei, a declarat că se opune extinderii Spaţiului Schengen în Bulgaria și România, invocând protecția frontierelor externe ale Uniunii Europene. Cancelarul şi ministrul de Interne de la Viena au spus că numărul sosirilor de migranți care trec prin aceste țări ar trebui să scadă pentru ca ea să fie de acord cu integrarea României şi Bulgariei.

În schimb, Comisarul UE pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a declarat că Bulgaria, România și Croația au fost investigate amănunțit și că rezultatul a fost că toate îndeplinesc toate cerințele aderării la Schengen.

ADVERTISEMENT

“Toate rapoartele arată clar că Bulgaria, România și Croația îndeplinesc în totalitate toate cerințele pentru a fi membri cu drepturi depline ai Schengen. Și acesta este ceea ce mă aștept să fie rezultatul Consiliului de joi”, a spus aceasta, luni, la Bruxelles.