News

Bulgaria trece la euro de la 1 ianuarie 2024. România n-a îndeplinit anumite criterii

Vicepremierul bulgar și totodată ministrul de finanțe Asen Vassilev a dezvăluit miercuri că Bulgaria va adopta moneda euro la 1 ianuarie 2024. Guvernul de la Sofia a reușit astfel să respecte planul stabilit în 2021.
11.05.2022 | 20:39
Bulgaria trece la euro de la 1 ianuarie 2024 Romania na indeplinit anumite criterii
euro - foto: pixinio.com
ADVERTISEMENT

Bulgaria va trece la adoptarea monedei euro fără o perioadă de tranziție, în timp ce România nu a îndeplinit mai multe criterii și mai are de așteptat acest pas.

Bulgaria trece la euro fără o perioadă de tranziție

Pentru bulgari, planul de adoptare a monedei euro rămâne același cu cel anunțat de Banca Națională a Bulgariei și de Ministerul de Finanțe în luna iunie 2021. Acesta prevedea adoptarea imediată a euro, fără o perioadă de tranziție.

ADVERTISEMENT

Există două sau trei termene-limită în acest plan, dar nimic altceva nu a fost schimbat în acest plan de la 30 iunie anul trecut. Absolut toți cetățenii, nu doar parlamentarii, au avut aproape un an pentru a se familiariza cu acest plan”, a declarat Asen Vassilev.

Cea mai importantă dată din plan rămâne intrarea Bulgariei în zona euro. ”În general, mesajul politic din partea noastră este că data de 1 ianuarie 2024 este susținută de toți.

ADVERTISEMENT

Partea tehnică este lucrată atât de Ministerul de Finanțe, cât și de toți cei implicați. Pentru că procesul în sine îi privește pe toți cei care fac cumpărături, dar pentru statul în sine este un proces foarte important”, a declarat și ministrul inovării, Daniel Lorer.

Sfaturi pentru politicienii bulgari

Mai departe, Lorer i-a sfătuit pe politicienii bulgari să se grăbească cu adoptarea finală a planului după ce vor pregăti analizele necesare în prezent:

ADVERTISEMENT

Mesajul meu pentru toți oamenii din parlamentul bulgar și în special pentru partenerii de coaliție este să dea dovadă de o responsabilitate excepțională pentru acest proces, astfel încât el să se desfășoare cât mai repede posibil – 1 ianuarie 2024 se apropie foarte curând și ne așteaptă multă muncă tehnică.”

În prezent, Bulgaria nu îndeplinește și se încadrează în excepțiile criteriilor de la Maastricht pentru adoptarea monedei euro, din cauza pandemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Conform novinite.com, vecina României se află în ”sala de așteptare a zonei euro”, așa cum se numește mecanismul monetar ERM 2. Nu există o perioadă în care să poată rămâne acolo.

De ce nu aderă și România la moneda euro?

Luni, 9 mai 2022, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, declara că România nu va avea indicatorii necesari pentru aderarea în zona euro. Social-democratul complete că prioritatea ţării în acest moment este Spaţiul Schengen şi OECD.

De asemenea, Ciolacu s-a referit și la criteriile impuse României pentru trecerea la euro: ”Din câte ştiu, erau cinci criterii. Când a plecat PSD de la guvernare mai rămăsese un singur criteriu de îndeplinit pentru a accede la zona euro.

În acest moment, după cum bine ştiţi şi fără reţinere o spun, după o guvernare de dreapta pe care am resimţit-o cu toţii, ne-am întors iarăşi. Două sau trei criterii le-am pierdut.

În 2020, Comisia Europeană anunța că România nu îndeplinea niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro.

Era vorba despre stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung. Concluziile au fost publicate în raportul de convergenţă al Comisiei Europene (CE).

 

ADVERTISEMENT
Tags: