News

Bulgaria trece oficial la euro de la 1 ianuarie 2024. Ce se întâmplă cu banii din bănci

Bulgaria va trece oficial la moneda euro de la 1 ianuarie 2024, urmând să renunțe la leva bulgară progresiv, în următorii ani.
24.01.2023 | 19:42
Bulgaria trece oficial la euro de la 1 ianuarie 2024 Ce se intampla cu banii din banci
Moneda euro, adoptată oficial de bulgari. Foto: Ghid de Guvernare
ADVERTISEMENT

Băncile din Bulgaria vor converti așadar leva bulgărească automat în euro în ziua introducerii monedei unice europene, 1 ianuarie 2024.

Bulgaria trece de la euro de la 1 ianuarie 2024

Ulterior, potrivit unui anunț făcut de guvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei (BNB), toate fondurile în leva din conturile curente, de economii sau depozite, precum și alte conturi, vor fi convertite în euro în mod gratuit.

ADVERTISEMENT

Din clipa în care va fi introdusă moneda euro, băncile alături de Poșta Bulgară vor avea 6 luni de zile pentru a se asigura schimbul gratuit de bancnote și monede din leva în euro. Important de reținut, acest schimb se va face gratuit, conform legii.

După aceste prime șase luni de la introducerea monedei euro, până la 1 an, băncile vor avea dreptul să aplice o taxă pentru acest serviciu, deși vor fi obligate să schimbe în continuare bancnote și monede din leva în euro.

ADVERTISEMENT

După un an de la această măsură acest serviciu de a schimbat bancnotele și monedele din leva în euro va fi furnizat de bănci ”la discreția lor”, cel mai probabil contra unui comision. Potrivit legii, BNB va schimba gratuit și pe termen nelimitat bancnote și monede din leva în euro.

De ce România rămâne în afara zonei euro?

În condițiile în care Bulgaria se alătură zonei euro, așa cum a făcut-o deja Croația, mulți se vor întreba de ce România nu face același lucru? Pe scurt, România nu îndeplinește mai multe condiții pentru a adopta moneda euro, lucru confirmat și de președintele PSD Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Din câte ştiu, erau cinci criterii. Când a plecat PSD de la guvernare mai rămăsese un singur criteriu de îndeplinit pentru a accede la zona euro. În acest moment, după cum bine ştiţi şi fără reţinere o spun, după o guvernare de dreapta pe care am resimţit-o cu toţii, ne-am întors iarăşi. Două sau trei criterii le-am pierdut”, transmitea Ciolacu.

Concret, România nu îndeplinește niciunul dintre cele patru criterii necesare adoptării monedei euro, aici fiind vorba de stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.

ADVERTISEMENT

În cel mai optimist scenariu, conform specialiștilor, țara noastră ar putea adera la zona euro undeva după 2029, însă momentan prioritate pentru țara noastră e aderarea la Spațiul Schengen.

ADVERTISEMENT