“Bună. Sunt Navalnîi. Îmi este dor de voi”. Opozantul lui Putin a anunțat pe Instagram care este starea lui de sănătate FOTO

Robert Cristea   
în HotNews
15/09/2020, 15:28
“Bună. Sunt Navalnîi. Îmi este dor de voi”. Opozantul lui Putin a anunțat pe Instagram care este starea lui de sănătate FOTO
"Bună. Sunt Navalnîi. Îmi este dor de voi". Opozantul lui Putin a anunțat pe Instagram care este starea lui de sănătate. FOTO: Hepta.ro

Politicianul rus Aleksei Navalnîi, opozantul lui Putin, a postat marţi pe Instagram o fotografie din spitalul din Berlin. El a fost transportat de urgență în Germania, în luna august, după ce s-a presupus că a fost otrăvit în aeroportul din Tomsk.

Cazul lui Navalnîi a agitat liderii din Europa. Germania a criticat dur situația și a cerut explicații Rusiei pentru incident. Politicianul rus a fost în comă indusă mai multe zile, după ce a fost otrăvit cu Noviciok, o substanță foarte chimică care atacă sistemul nervos.

Fotografia de pe Instagram este însoțită de un mesaj prin care Alexei Navalnîi anunță că starea lui de sănătate este mult mai bună. În imagine, politicianul rus este înconjurat de familie.

Alexei Navalnîi a anunțat pe Instagram că poate respira singur

“Bună. Sunt Navalnîi. Îmi este dor de voi. Încă nu prea pot să fac nimic, dar ieri am putut să respir singur toată ziua” – a scris Alexei Navalnîi pe Instagram.

Alexei Navalnîi. FOTO: Instagram

După Germania, două laboratoare din Suedia și Franța au confirmat că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok. Substanța a mai fost folosită de Rusia în trecut, pentru a elimina persoanele care se opun regimului de la Kremlin.

Între timp, şeful serviciului extern de informaţii din Rusia, Serghei Narîşkin, a spus că Moscova nu are niciun stoc de Noviciok.

Alexei Navalnîi este un critic dur al preşedintelui rus Vladimir Putin şi al regimului de la putere. El s-a simțit rău în timpul unui zbor, după ce ar fi consumat un ceai într-un local din aeroportul din Tomsk.

Substața Noviciok se traduce prin ”bun venit”. Este mai periculoasă decât gazul sarin sau alte substanţe otrăvitoare mai cunoscute. A fost dezvoltată la începutul anilor 1970, dar a devenit cunoscută în afara Rusiei abia în 1991.

  • “Facem din nou apel către Rusia să dea explicaţii cu privire la evenimente. De asemenea, suntem în strâns contact cu partenerii noştri europeni pentru următorii paşi”, a declarat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al guvernului german.
Închide ×