Life

Buna Vestire, sărbătoare cu cruce roșie în calendar. Ce sărbătorim pe 25 martie

24.03.2021 | 00:13
Buna Vestire sarbatoare cu cruce rosie in calendar Ce sarbatorim pe 25 martie
ADVERTISEMENT

Ziua de 25 martie este forte importantă pentru Biserica Ortodoxă întrucât se sărbătorește „Buna Vestire” sau „Blagoveștenia”, așa cum mai este numită în popor, fiind marcată cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox.

Buna Vestire este prima sărbătoare închinată Maicii Domnului și reprezintă praznicul în amintirea momentului în care Arhanghelul Gabriel i-a vestit Fecioarei Maria că îl va naște pe Iisus din Nazaret.

ADVERTISEMENT

Data acestei sărbători nu a fost întotdeauna 25 martie și a variat la început. Anumiți creștini o prăznuiau la data de 5 ianuarie, în Ajun de Bobotează, iar alții o sărbătoreau la 18 decembrie.

Buna Vestire, sărbătoare cu cruce roșie în calendar. Ce sărbătorim pe 25 martie

Anual, pe data de 25 martie, creștinii prăznuiesc prima sărbătoare închinată Maicii Domnului, în amintirea zilei în care Arhanghelul Gabriel a prevestit pentru Fecioara Maria că îl va naște pe Iisus Hristos. În popor, această sărbătoare poartă și denumirea de „Blagoveștenia”.

ADVERTISEMENT

Inițial, data acestei sărbători a variat, însă acum este sărbătorită cu nouă luni înainte de Crăciun, adică Nașterea Domnului Iisus Hristos (25 decembrie).

S-a decis ca în Răsărit această sărbătoare să fie prăznuită în data de 25 martie și așa a rămas până în prezent. Decizia a venit după ce data de 25 decembrie a fost stabilită ca fiind Nașterea Domnului, în jurul secolului al V-lea. Papa Leon al II-lea a introdus „Blagoveștenia” sau „Buna Vestire” la Roma, iar din secolul al IX-lea creștinii catolici au început să o prăznuiască anual pe 25 martie.

ADVERTISEMENT

Fecioară Maria a fost chemată să-l zămislească pe Fiul lui Dumnezeu, motiv pentru care această sărbătoare are o semnificație aparte pentru creștini. Buna Vestire făcută Fecioarei a inaugurat împlinirea făgăduințelor și pregătirilor pentru venirea lui Iisus Hristos. Astfel, Fecioara Maria a devenit Născătoare de Dumnezeu.

Unde a avut loc Buna Vestire

Buna Vestire a avut loc în Nazaret

, lucru pe care îl susțin Biserica Ortodoxă și Biserica Catolică, singura diferență fiind dată de locația în care s-a întâmplat minunea.

ADVERTISEMENT

Catolicii sunt de părere că această minune a avut loc la Bazilica Bunei Vestiri. Pe de altă parte, ortodocșii susțin că Buna Vestire s-a întâmplat la Biserica Ortodoxă Grecească a Bunei Vestiri.

Ca orice sărbătoare de o importanță majoră pentru creștini, Buna Vestire vine cu o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții specifice pentru a avea noroc tot restul anului. În același timp, sărbătoarea se mai numește și „Ziua Cucului”, lucru dat de tradiția specifică în anumite zone, unde fetele nemăritate întreabă cucul când se vor căsători.

ADVERTISEMENT