News

Ce bunuri confiscate de autorități au primit înapoi copiii lui Nicolae Ceaușescu! Cât au durat procesele cu statul român

Ce bunuri confiscate de autorități au primit înapoi copiii lui Nicolae Ceaușescu! Două decenii au ținut procesele între cele două părți. Valentin Ceaușescu a recuperat cele mai valoroase obiecte
05.12.2021 | 17:47
Ce bunuri confiscate de autoritati au primit inapoi copiii lui Nicolae Ceausescu Cat au durat procesele cu statul roman
Ce bunuri confiscate de autorități au primit înapoi copiii lui Nicolae și ai Elenei Ceaușescu! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Au trecut mai bine de trei decenii de la Revoluție, dar momentul decembrie 1989 încă nu este cunoscut în totalitatea lui. Nu se știu vinovați, prea puțini participanți și mai nimic despre averea pe care o avea sau nu familia Ceaușescu.

Ani de zile s-au judecat copiii fostului lider PCR și abia în ultima perioadă au reușit să recupereze obiecte care le-au aparținut. Ceva mai bine de jumătate din bunurile confiscate atunci de autorităţi au fost date înapoi urmașilor.

ADVERTISEMENT

Ce bunuri confiscate de autorități au primit înapoi copiii lui Nicolae și Elena Ceaușescu!

Așa cum era de așteptat, cele mai multe au ajuns la Valentin Ceaușescu, singurul fiu rămas în viață. A fost nevoie însă de peste două decenii de procese.

Plecăm de la momentul Revoluției, unul în care toți cei trei copii ai cuplului dictatorial, Zoe, Valentin şi Nicu Ceauşescu au fost arestaţi. Acuzați de subminare a economiei naţionale, aceștia au rămas fără mai multe bunuri pe care statul le-a confiscat.

ADVERTISEMENT

După șase ani de zile, Parchetul General, adică înaintașul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie i-a scos de sub urmărire penală pe cei trei și, atenție, a dispus şi revocarea măsurilor asiguratorii puse pe bunurile lor.

Așa că nu a mai durat mult până când aceștia și-au solicitat tot ce au avut înapoi. Zeo Ceaușescu a fost prima care a mers în instanță și a cerut bijuterii, tablouri, cărţi, dar și alte obiecte de valoare care se aflau deja în patrimoniul statului. Judecătorii au ascultat-o și au decis să-i înapoieze patru bijuterii şi doar vreo câteva din obiectele cerute.

ADVERTISEMENT

Ce au vrut să recupereze copiii lui Nicolae Ceaușescu

Pentru restul averii a rămas să se lupte soțul lui Zoe. Ginerele lui Nicolae Ceaușescu nu a renunțat la procese nici după ce fiica lui Nicolae și a Elenei a încetat din viață. A reușit în cele din urmă să recupereze mai multe costume, o haină de blană de leopard, cojoace bărbăteşti, scurte de blană, 60 de tricouri, 8 perechi de pantofi de piele, 6 genţi de damă de piele, 15 perechi de pantofi bărbăteşti, 10 cutii cu ciorapi bărbăteşti, 4 cutii cu batiste şi 20 de pulovere bărbăteşti.

Valentin Ceaușescu nu a stat nici el prea mult pe gânduri și a solicitat tablouri, porţelanuri, dar şi alte obiecte de artă, toate evaluate inițial la 150 de milioane de lei. Interesant este că în 2001 valoarea lor a crescut la aproape două miliarde de lei.

ADVERTISEMENT

În 2013, Valentin Ceauşescu a reuşit recuperarea integrală a averii sale, a fratelui şi a părinţilor săi, Elena şi Nicolae Ceauşescu. La proces, Valentin a arătat că, imediat după Revoluţie, procurorii au emis împotriva lui nu mai puțin de şase ordonanţe preventive prin care s-au pus sechestru pe toate bunurile sale

„Decidem restituirea tuturor bunurilor cu privire la care au fost dipuse măsuri de indisponibilizare şi confiscare prin ordonanţele mai sus menţionate şi care nu au fost restituite, bunuri ridicate de la acesta şi de la Ceauşescu Nicu (1951-1996)”, s-a arătat în sentinţă.

Decizia a rămas definitivă și la Curtea Supremă de Justiţie și, de atunci, Valentin a trecut la recuperarea tuturor bunurilor, inclusiv prin executarea silită cu ajutorul unui executor judecătoresc.

Ce a câștigat în instanță Valentin Ceaușescu

Ca singur supraviețuitor al familiei, Valentin Ceaușescu a stat ani de zile prin tribunale și a încercat să-și dovedească nevinovăția. A reușit să recupereze zeci de tablouri pe pânză şi pe carton, dar şi gravuri, obiecte din porţelan şi din argint.

Interesant este că tablourile confiscate în decembrie 1989 sunt semnate de pictori celebri şi sunt evaluate acum chiar la câteva sute de mii de euro.

Astfel, picturi de Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza şi Alexandru Ciucurencu au intrat în posesia lui Valentin Ceaușescu. Acesta a continuat lupta și pentru trei lucrări de grafică semnate de Goya şi de Corneliu Baba, dar şi pentru mai multe icoane și măşti din lemn.

Cum au ajuns bunurile familiei Ceaușescu în licitații

De-a lungul timpului mai multe bunuri care au aparținut familiei Ceaușescu au ajuns în diverse licitații. Așa au fost vândute mașinile, tablourile, dar și cadourile pe care aceștia le-au primit. FANATIK a scris AICI cum un covor cu portretul celor doi soți Ceaușescu se vindea pe internet la prețul unui apartament.

Un ARO 304, primul din seria celor fabricate special pentru familia Ceauşescu, cu motor pe benzină de 2500 cmc, tapiţerie din piele şi trapă acţionată electric, dar și alte şase autoturisme Opel Vectra A, două Dacia 1310, o autospecială salvare Dacia 1310 Break şi trei ARO 244 și-au găsit între timp alți proprietari.

Sute de alte obiecte care au aparținut familiei Ceaușescu au fost înstrăinate prin intermediul licitațiilor. De remarcat că acestea n-au mai putut fi recuperate.

ADVERTISEMENT