Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a anunțat, marți, că sectorul energetic va beneficia în curând de primul CSIRT Sectorial, „o echipă specializată în gestionarea și răspunsul la incidentele de securitate cibernetică, dedicată exclusiv sectorului energetic”.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a anunțat, marți, că, în condițiile în care în România atacurile cibernetice devin din ce în ce mai „complexe și neconvenționale”, miza protejării infrastructurilor energetice nu mai este doar apărarea tehnologiei în sine, ci și „protejarea vieții românilor”.
„Vom înființa în curând primul CSIRT Sectorial în Energie, o echipă specializată în gestionarea și răspunsul la incidentele de securitate cibernetică, dedicată exclusiv sectorului energetic”, a anunțat Burduja. Echipa CSIRT va asigura protecția companiilor din sectorul energetic dar și a consumatorilor.
Prevenția reprezintă o mare parte a securității cibernetice iar un sistem energetic national mai sigur în viitor, care să funcționeze neîntrerupt, va fi asigura de investițiile făcute în prezent, a spus ministrul Energiei, invocând un parteneriat între ROMGAZ și NS-EDGE Inc. (companie furnizor de informații de securitate), care „reprezintă un pas important în direcția consolidării securității cibernetice în domeniul energiei”.
„Implementarea unui sistem avansat de monitorizare și analiză a logurilor de securitate va îmbunătăți capacitatea de detectare și reacție rapidă la incidente. Acest proiect este un model pentru prevenirea atacurilor de tip Log-injection, Log Tampering sau Log-Flooding, care reprezintă adevărate provocări pentru rețelele și sistemele hard și soft din energie. În calitate de ministru al cercetării, inovării și digitalizării, am inițiat și susținut legea securității și apărării cibernetice a României. Acum, ca ministru al energiei, sunt hotărât să aduc aceste măsuri în practică cât mai rapid”, a scris Sebastian Burduja pe pagina sa Facebook.
Ministrul Energiei a mai spus că îi încurajează pe actorii din companiile energetice să „participe activ în cadrul taskforce-ului creat de noi pe securitate cibernetică”, să fie proactivi și să aducă propuneri de consolidare a noului CSIRT Sectorial pe Energie. Sebastian Burduja le-a cerut acestora și să „fie conștienți de misiunea lor: aceea de a proteja România și securitatea energetică a țării de un inamic nevăzut, dar extrem de periculos”.