Fotbal intern

Burleanu face revoluție în Liga 1! Vrea 4 promovate de la anul plus baraj

01.08.2018 | 20:17
Burleanu face revolutie in Liga 1 Vrea 4 promovate de la anul plus baraj

Burleanu face revoluție în Liga 1! Site-ul prosport.ro scrie că președintele Federației Române de Fotbal vrea să propună în ședința Comitetului Executiv ca din eșalonul secund să promoveze direct nu mai puțin de patru noi echipe începând cu 2019. Mai mult de atât, a cincea formație care ar putea ajunge pe prima scenă ar urma să dispute baraj cu ocupanta locului 12 din Liga 1.  De asemenea sunt șanse mari să se pună în discuție și impunerea unui baraj între ultima clasată din play-off şi campioana play out-ului pentru un loc de Europa League.

Toate acestea, scrie prosport.ro, vin ca urmare a promisiunilor făcute de Răzvan Burleanu în campania electorală. Actualul sistem de promovare din Liga 2, cu două echipe intrate direct şi una care merge la baraj, nu e suficient de încăpător pentru a onora toate obligaţiile, aşa că președintele în funcție încearcă acum expandarea Ligii 1. Universitatea Cluj și Petrolul Ploiești sunt cele două formații dorite de șeful fotbalului cât mai repede pe prima scenă.

Burleanu face revoluție în Liga 1!

Nu toate calculele lui Burleanu se potrivesc. Gino Iorgulescu, președintele LPF a primit mandat, la ultima Adunare Generală a LPF, să respingă propunerea acestuia. Ba chiar, în şedinţa de mâine, dacă Gino Iorgulescu şi-ar respecta misiunea primită de la cluburile din Liga 1 de a se opune ar urma să ameninţe chiar cu un proces. Din câte se pare, șeful LPF este prins cu ușa. Deși a fost votat în unanimitate, în ultimele săptămâni mai mulţi conducători de cluburi şi-au arătat disponibilitatea să accepte o Liga 1 cu 16 echipe, cu condiţia ca suma cuvenită din drepturile TV să nu se reducă.

De remarcat că în şedinţa CEx de acum o lună, Burleanu a anunţat că este dispus să aștepte răspunsul LPF în ceea ce priveşte schimbarea sistemului competiţional până la următoarea întâlnire, adică aceea de mâine, 2 august. În cazul în care se trece la schimbarea sistemului competiţional, Burleanu, vrea în play-off tot şase echipe, însă în play-out s-ar lupta 10 echipe, iar partidele ar urma să se dispute într-o singură manşă, nu tur-retur, cum s-a întâmplat până acum. Mai mult de atât, o altă modificare propusă de Burleanu este cea conform căreia ultima clasată din play-off şi campioana din play-out ar urma să dispute un baraj pentru un loc în Europa League. Modificarea ar putea fi implementată în sezonul 2019/2020 sau în sezonul imediat următor.

În mod normal, LPF-ul se opune schimbării sistemului competiţional prin votul cluburilor din Liga 1. Sunt de altfel, mai multe motive pentru care șefii cluburilor din Liga 1 au rețineri. Astfel, dacă va crește numărul echipelor, vor scădea banii din drepturile tv. Nici din punct de vedere valoric oamenii de fotbal nu sunt mulțumit, numărul mărit al formațiilor neputânt să garanteze și calitate.  Burleanu le pregătește tuturor și o altă lovitură – intenţionează să facă toate eforturile pentru a scoate LPF din circuit, iar următorul contract al drepturilor TV să fie intermediat de FRF. Miza: cel puţin 27 de milioane de euro net pe an.

Burleanu este acuzat și că a vândut drepturile TV ale Ligii 2 pentru o sumă derizorie, 500.000 de euro în acest an, ceea ce înseamnă 20.000 de euro de echipă pe sezon. O sumă considerată mult prea mică de către formații și cu ajutorul căreia nu își pot acoperi mai nimic din cheltuielile existente.

2 mandate de președinte FRF are până acum Răzvan Burleanu