News

EXCLUSIV. Urzeala tronurilor: cei 5 care se bat pentru coroana FRF!

În primăvara anului 2018, după 4 ani de conducere, administraţia Burleanu se va confrunta cu alegeri pentru un nou mandat federal. Vom avea un scrutin fierbinte pentru postul de preşedinte al...
26.10.2017 | 11:41
EXCLUSIV Urzeala tronurilor cei 5 care se bat pentru coroana FRF
ADVERTISEMENT

În primăvara anului 2018, după 4 ani de conducere, administraţia Burleanu se va confrunta cu alegeri pentru un nou mandat federal. Vom avea un scrutin fierbinte pentru postul de preşedinte al FRF, ocupat acum de Răzvan Burleanu, cel care este decis, cu orice preţ, să-şi prelungească şederea la Casa Fotbalului.

Cine se bate cu Burleanu? Care este candidatul din Generaţia de Aur care va încerca să cîştige coroana FRF? Care sunt „iepurii” şi ce se pregăteşte în culise? Doar câteva întrebări la care FANATIK.RO vă răspunde, în exclusivitate, în cele ce urmează, venind cu detalii de culise demne de „Urzeala tronurilor”, varianta 2018. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi din Cupa Romaniei

ADVERTISEMENT

Tabăra 1 – candidat Răzvan Burleanu, susţinut de generaţia Mutu-Chivu!

Este „armata” care pare a avea cele mai mari şanse să se impună la alegerile de anul viitor. Răzvan Burleanu, care niciodată nu a avut vreo afinitate deosebită pentru Generaţia de Aur, a găsit o strategie interesantă acum, în prag de noi alegeri. Îi atrage lângă el pe oamenii din generaţia lui Mutu şi Chivu, şi ei cu un „colţ” ascuţit împotriva veteranilor, mai ales că Adi, Cristi şi ceilalţi băieţi nu au suportat niciodată comparaţiile non-stop cu „greii” dinainte. Comparaţii aproape întotdeauna dezavantajoase… Chiar umilitoare! A fost instalat Mutu în FRF, Contra e selecţioner, Bratu la juniori, se vorbeşte şi de atragerea altor nume importante, în pole-position fiind Mirel Rădoi, Pancu şi Chivu! Şi ar fi doar începutul „transferurilor”… Despre Burleanu se mai speculează că ar fi omul „serviciilor”, un atu în plus la alegeri.

Vreau să le dau şansa tuturor candidaţilor să îşi prezinte întreg programul. De aceea alegerile pentru postul de preşedinte FRF vor avea loc în luna mai 2018” (Răzvan Burleanu)

ADVERTISEMENT

Tabăra 2 – candidat Florin Prunea, susţinut de Ionuţ Lupescu

Fostul membru al Comitetului Executiv al FRF, unul dintre cei mai vocali contestatari ai lui Răzvan Burleanu, Florin Prunea este susţinut total în candidatura sa la preşedinţia FRF de către Ionuţ Lupescu, directorul tehnic al UEFA. Sprijinul „Kaiserului” este extrem de important, mai ales că Lupescu este foarte bine văzut la forul european, având şanse apreciabile să devină în scurt timp poate chiar secretar general UEFA! Lupo, cum îi spun prietenii, a ajuns un adevărat greu în forul de la Nyon!
Alături de Prunea mai sunt Dorinel Munteanu, Basarab Panduru, Florin Răducioiu, Selymes, încercându-se şi cooptarea lui Ilie Dumitrescu, care este indecis pe cine să sprijine. „Motorul” taberei Prunea este Pompiliu Popescu, doctorul Generaţiei de Aur, care se ocupă de tot ceea ce înseamnă strategie, întâlniri, luări de poziţie în mass-media. Un amănunt extrem de interesant, uşor surprinzător, care a „răsuflat” din strategia acestei tabere: Prunea ar intenţiona să-l readucă selecţioner pe Victor Piţurcă după ce i se termină mandatul lui Contra. Chiar în 2020 dacă „Guriţă ratează Europenele!

Burleanu a beneficiat de sprijinul organelor de forţă din această ţară. Dar acum lucrurile s-au schimbat. Se vede şi în comportament. Se discută tot mai mult că Burleanu nu va mai candida. Nu iese fum fără foc! Eu cred că el acum îşi renegociază altă poziţie extra-fotbal. Sunt sigur! Cei care l-au pus acolo nu-l mai susţin! Negociază cu el pentru o nouă poziţie, se lasă mai greu, dar se va lăsa!” (Florin Prunea)

ADVERTISEMENT

Văd tot felul de şomeri care visează să ajungă la ciolanul FRF. Apar şi mint cu neruşinare pe orice subiect, n-au capacitatea să propună vreo soluţie pentru nimic” (Răzvan Burleanu)

Tabăra 3 – candidat Cristi Balaj, susţinut de Gică Popescu

Actual consilier al Ministrului Tineretului şi Sportului Marius Dunca, fostul mare arbitru Cristi Balaj încearcă să cîştige fotoliul prezidenţial, mizând pe programul şi pe filozofia lui Gică Popescu, cel care a ratat alegerile din 2014, fiind condamnat fix cu o zi înaintea scrutinului. Deşi la un moment dat Prunea şi Balaj au fost de aceeaşi parte a baricadei, susţinuţi de Generaţia de Aur, cei doi s-au certat în urmă cu puţin timp! Iar Balaj merge la “război” având sprijinul puternic al lui Popescu. În plus, Balaj este foarte bine înfipt politic, având multe AJF-uri la degetul mic.
O altă voce importantă din fotbal, aliat al lui Balaj, este fostul şef CCA Ion Crăciunescu. S-a speculat că Balaj ar fi făcut un troc cu Burleanu, urmând să devină preşedinte al arbitrilor dacă actualul şef câştigă, dar băimăreanul a dezminţit, fără a nega că a avut discuţii cu actuala conducere FRF. Informaţii bine documentate susţin că “exclusivitatea” trocului ar fi fost aruncată pe piaţă de Prunea, după ce s-a rupt de Balaj, în scopul discreditării acestuia din urmă!
Tabăra lui Balaj a trecut la o campanie agresivă, având deja întâlniri în ţară cu potenţialii votanţi, ultima dintre ele desfăşurându-se la Oradea. Din acest punct de vedere, tabăra Balaj pare mult mai avansată în campanie decât tabăra Prunea.

ADVERTISEMENT

M-am întâlnit de mai multe ori cu cei din Generaţia de Aur. Am vorbit cu Prunea şi cu Panduru, îi respect şi, din punctul meu de vedere, Prunea, care va fi unul dintre candidaţi, este infinit mai bun decât cei ce reprezintă Federaţia în acest moment. Am vorbit cu Hagi şi cu Gică Popescu referitor la candidaturi. Dacă voi ajunge să candidez, voi anunţa, iar ei vor afla primii. 75% din programul lui Gică Popescu este bun şi acum pentru fotbalul românesc. Am avut discuţii cu persoane care fac parte din administraţia actuală şi am refuzat pentru că avem opinii diferite despre fotbal” (Cristi Balaj)

Tabăra 4 – candidat Ciprian Marica, susţinut de Mircea Sandu

Ciprian Marica s-a retras din activitatea de jucător şi vizează un post în administraţie. A anunţat că nu este tentat de meseria de antrenor, pentru că se vede mai mult manager în fotbal. El este un alt posibil contracandidat al lui Răzvan Burleanu la alegerile din mai 2018. Marica, 32 de ani, este puternic susţinut financiar de Viorel Păunescu şi strategic de către Mircea Sandu, fostul boss federal. Informaţiile care răzbat din anturajul lui Ciprian dezvăluie că este posibil ca acesta să facă, la un moment dat, o alianţă cu tabăra lui Florin Prunea. Este o pistă pe care fostul vârf al naţionalei şi oamenii care-l sfătuiesc o testează. Pare încurajat de faptul că, la fel cum s-a întâmplat cu Burleanu, pleacă din poziţia de outsider şi nimeni nu-l bagă serios în seamă. “Dacă Burleanu a produs surpriza, eu de ce n-aş face-o?”, s-a confesat Marica apropiaţilor.

Discut cu oamenii şi mă interesează. Doar dacă nu iubeşti fotbalul poţi să stai departe. Cred că în fotbal se pot schimba multe, putem adopta lucruri care se fac afară şi funcţionează. Trebuie doar să ai o echipă competentă. Nu putem vorbi de experienţă, ci trebuie să ai oameni competenţi” (Ciprian Marica)

Tabăra 5 – candidat Marcel Puşcaş, susţinut de Marius Vizer

Dizidentul de la Casa Fotbalului vrea să încerce anul viitor marea cu degetul şi să-i ia locul lui Burleanu. Marcel Puşcaş a candidat şi la alegerile din 2014 şi a mers, la un moment dat, pe mâna actualului preşedinte! La puţin timp după acea mişcare strategică, Puşcaş a întors armele, declarându-se împotriva lui Burleanu, pe care l-a criticat non-stop. Şi pe el, şi echipa alături de care munceşte la FRF! Surprinzător, fără să fie pus pe liber! El a demisionat acum mai bine de o lună din Comisia Tehnică, unde era membru fără drept de vot, considerând că aceasta este manipulată. A rămas totuşi în FRF, ca manager de dezvoltare. Acum, Puşcaş merge la înaintare susţinut, spune el, de un gigant, Marius Vizer! Orădean de-al lui, nimeni altul decât preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo, un nume uriaş în sportul Mondial.

De un an am libertatea de a mă gândi la redresare. Am găsit soluţia: alegeri 2018!” (Marcel Puşcaş)

De ce nu se implică Hagi şi ce sumă-l blochează pe Stelea!

Mulţi se întreabă pe cine susţine Hagi? Informaţiile FANATIK.RO spun că Gică nu se va implica absolut deloc în aceste alegeri. Ar fi făcut-o doar dacă ar fi candidat cumnatul său Gică Popescu. În aceste condiţii, Hagi se preocupă doar de Academie, unde a şi anunţat că aşteaptă oameni de afaceri care să-l susţină financiar în schimbul unor acţiuni la club. E setat doar pe fotbal, cum a şi declarat, nu pare interesat momentan de administraţie.
Un alt nume important din Generaţia de Aur este cel al lui Bogdan Stelea. Nici el nu se va implica în alegerile de anul viitor, motivul fiind în primul rând financiar. “Stelică” are contract generos cu Bergenbier, care este sponsor principal al echipei naţionale şi nu-şi permite să rateze această sursă de venit. Ar fi hilar să conteste Federaţia pe de o parte, iar pe de altă parte s-o susţină prin vocea sponsorului principal! Iar suma nu este una oarecare: 90.000 de euro pe an! Şi contract pe mulţi ani…
Există şi un candidat care nu face parte din nicio tabără, Victoraş Iacob, cel care şi-a anunţat oficial intenţiile de a-i urma lui Burleanu în vara viitoare. Iacob încearcă să câştige alegerile FRF ca independent.

Burleanu în 2014: “Vă promit performanţă! Nu vor mai fi derapaje!”

Alegerile în urma cărora Răzvan Burleanu a câştigat total surprinzător actualul mandat s-au desfăşurat pe 5 martie 2014. Cu o zi înaintea scrutinului, cel văzut de lumea fotbalului ca urmaş al lui Mircea Sandu, Gică Popescu, a fost condamnat, găsit vinovat în Dosarul Transferurilor! Cei 5 candidaţi rămaşi pentru a se bate la funcţia de preşedinte FRF au fost Răzvan Burleanu, Vasile Avram, Gheorghe Chivorchian, Marcel Puşcaş şi Sorin Răducanu. Au fost prezenţi la Adunarea Generală a FRF 174 de membri din cei 224 afiliaţi. Noul preşedinte avea nevoie de 88 de voturi pentru a câştiga din primul tur.
Chiar înainte de vot, Puşcaş a anunţat că merge pe mâna lui Burleanu. Primul tur: Burleanu 72 de voturi, Avram 59, Chivorchian 29, Răducanu 0, 14 voturi anulate. Burleanu şi Avram au intrat în turul 2. Chivorchian a mers tot pe mâna lui Burleanu, care a adunat 113 voturi şi a devenit astfel preşedintele FRF.

Vreau să vă mulţumesc pentru încredere. V-am promis performanţă! V-am promis echidistanţă! De mîine trecem la treabă. Trebuie să completăm echipa în primele 2 luni. Nu putem să conducem fără să ne consultăm. Domnului Kassai îi aştept demisia mîine dimineaţă pe biroul meu. Voi fi preşedintele tuturor, nu numai celor care mi-au dat votul. Această victorie vi se datorează. După 24 de ani de închidere, cât domnia lui Ceauşescu, în care FRF arăta exact ca România de înainte de ’89, vrem performanţă pe toate planurile. Nu vor mai fi derapaje. Alegerile de azi transmit un mesaj foarte puternic” (primul discurs al lui Burleanu ca preşedinte FRF)

ADVERTISEMENT