În ultimele ore, cele mai importante companii listate la Bursa de Valori București (BVB) au înregistrat pierderi semnificative, de aproximativ 3 miliarde de lei din valoarea de piață, pe fondul incertitudinii care domină scena politică de câteva zile.
Recent, vestea că la Curtea Constituțională s-a decis renumărarea voturilor a determinat investitorii să vândă acțiuni și să adopte o abordare prudentă, așteptând să vadă cum se vor desfășura evenimentele.
„Este o piaţă plină de incertitudine. Aveam o incertitudine în creştere înainte de începerea scrutinelor şi, din păcate, după ce s-a consumat primul episod (al alegerilor prezidenţiale – n.r.), incertitudinea a devenit şi mai mare”, spune pentru Observator Alin Brendea, analist al Prime Transaction, citat de Ziarul Financiar, potrivit Mediafax.
Investitorii par să anticipeze o continuare a volatilității în perioada următoare și, pentru a limita eventualele pierderi suplimentare, aleg să-și reducă expunerea pe piață, conform datelor Observator.
Renumărarea și verificarea a aproximativ 9 milioane de voturi ar putea dura mult timp, ceea ce ar întârzia următoarele etape electorale și ar amplifica incertitudinea privind finalul acestui an și începutul anului 2025. Rămâne de văzut cum va fi pus în aplicare acest proces.
„Reverificarea şi renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule la alegerile pentru funcţia de Preşedinte al României din data de 24 noiembrie 2024”, se arată în decizia CCR.
În acest context, indicele BET, care reflectă evoluția principalelor acțiuni de la BVB, se află în scădere cu 1,3%, ajungând la 16.744 de puncte, ceea ce reprezintă un declin de 3,2% în ultima săptămână, conform datelor disponibile pe bvb.ro.
Acțiunile Băncii Transilvania, cea mai mare bancă din România, au scăzut cu 2,3%, atingând valoarea de 27,25 lei, iar astfel aproximativ 500 de milioane de lei s-au volatilizat din capitalizarea băncii.
„Cu siguranţă, totul va depinde de alegerile parlamentare de la finalul acestei săptămâni, în urma cărora se va forma un nou guvern, cu o nouă politică economică. Cu siguranţă, toţi ochii vor fi îndreptaţi pentru a vedea dacă votul va fi încă unul surprinzător şi va merge către extrema dreaptă.
Din acest punct de vedere, orice punere în discuţie a parcursului european şi nord-atlantic al României ar fi o ştire foarte proastă pentru economie şi, evident, pentru piaţa bursieră”, spune Brendea.
În prezent, 18 din cele 20 de acțiuni din cadrul indicelui BET sunt pe minus, cu scăderi de -4,4% pentru MedLife, -4,3% pentru Aquila și One United, și -2,3% pentru Antibiotice, Transelectrica și Digi. Petrom înregistrează o pierdere de 1%, în timp ce acțiunile Hidroelectrica au înregistrat o ușoară creștere, mai scrie Observator.
Curtea Constituțională a cerut Biroului Electoral Central să renumere toate voturile de la alegerile prezidențiale. Măsura este similară cu cea din 2009, când s-a cerut renumărarea voturilor nule pentru alegerile lui Traian Băsescu. Termenul pentru finalizarea procesului de renumărare este 29 noiembrie 2024, însă președintele AEP, Toni Greblă, a menționat că acest lucru este imposibil de realizat până atunci.
Cererea de renumărare a fost făcută de Cristian Terheș, care acuză că voturile pentru Ludovic Orban au fost atribuite greșit Elenei Lasconi, susținând că ar fi avut loc manipulări ilegale ale voturilor și campanii de dezinformare pe rețelele sociale.