News

Burse pentru elevi și studenți, plătite în avans. Numărul beneficiarilor ar putea crește – proiect

Principalele partide ale coaliției de guvernământ, PSD și PNL, vor să modifice procedura de acordare a burselor pentru elevi și să mărească numărul beneficiarilor.
05.04.2022 | 13:53
Burse pentru elevi si studenti platite in avans Numarul beneficiarilor ar putea creste  proiect
Primăriile riscă să fie sancționate dacă mai întârzie plata burselro pentru elevi/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Două proiecte de lege depuse la Camera Deputaților vizează instituirea de sancțiuni pentru primăriile care nu plătesc bursele școlare la timp, precum și extinderea numărului de beneficiari ai acestor burse.

Bursele elevilor și studenților, plătite în avans

Prima propunere legislativă de modificare a Legii educației a fost inițiată de către deputatul Sebastian Burduja, acesta obținând semnături de susținere din partea câtrova zeci de alți parlamentari liberali. Proiectul PNL vrea să impună primăriilor sau universităților termene clare de plată a burselor astfel încât virarea banilor către elevi sau studenți să nu mai poată fi tergiversată. În cazul în care plata nu se face la timp, se vor percepe dobânzi de întârziere.

ADVERTISEMENT

Astfel, proiectul de lege prevede ca plata burselor elevilor sau studenților să se facă în avans, până pe data de 25 a lunii anterioare celei pentru care se acordă. Singura excepție este prevăzută pentru prima lună a anului universitar, când plata trebuie făcută până pe data de 14 a lunii respective. Devansarea este făcută pentru a-i ajuta pe elevi și studenți să-și procure cele necesare începutului de an școlar/ universitar.

De asemenea, fixarea prin lege a termenului de plată va împiedica primăriile și unitățile de învățământ să tergiverseze achitarea acestor obligații, mai ales că sunt impuse și dobânzi de penalizare în cazul întârzierilor. Burduja și colegii săi din PNL menționează cazuri recente în care plata burselor s-a făcut cu mari întârzieri: plata burselor de excelență pentu elevi a fost făcută cu o întârziere de un an la Târgu-Mureș, la Bacău bursele elevilor au fost plătite parțial și cu întârziere timp de mai multe luni, iar la Sectorul 1 întârzierea a fost de aproape șase luni.

ADVERTISEMENT

Primăriile vor trebui să plătească dobânzi de întârziere

Unitățile de învățământ sau primăriile care nu respectă termenele fixate vor trebui să plătească dobânzi penalizatoare, în conformitate cu prevederule OG 13/2011 care prevede că rata dobânzii legale penalizatoare se stabileşte la nivelul ratei dobânzii de referinţă a BNR plus 4 puncte procentuale. Astfel, elevii și studenții nu vor mai trebui să dea în judecată primăria sau universitatea pentru neplata la timp a bursei și pentru eventuale compensații.

Fiind măsuri de securitate socială, ele trebuie executate de îndată sau la termenul legal, deoarece întârzierea lor agravează situația socială, economică și educațională a beneficiarului măsurii. Răspunsul statului la astfel de derapaje trebuie să fie prompt, în condițiile asumării la nivel național a unui sistem de educație de calitate și performant”, se spune în expunerea de motive a proiectului de lege.

ADVERTISEMENT

O altă prevedere vizează stabilirea unor termene la care autoritățile locale și universitățile trebuie să anunțe numărul și cuantumul burselor pentru anul școlar/ universitar următor: 1 august pentru consiliile locale sau județene și 1 septembrie pentru Senatul universităților.

Sprijin pentru elevii din școlile privat

A doua propunere legislativă aparține câtorva zeci de parlamentari ai PSD, aceștia susținând că bursele școlare ar trebui acordate și elevilor din învățământul privat. Este vorba doar de două categorii de burse din cele patru prevăzute de legislația actuală: bursele de performanță și bursele de merit. Inițiatorii susțin că elevii școlilor private care participă la olimpiade și au medii mari sunt discriminați față de cei din școlile de stat întrucât legea nu permite plata burselor pentru unitățile private de învățământ.

ADVERTISEMENT

Performanțele la învățătură ale elevilor din învățământul particular nu trebuie sancționate din cauza unei presupuse bunăstări a părinților. Toți elevii sunt egali și trebuie tratați fără discriminare”, consideră inițiatorii.

Potrivit unei estimări a Ministerului Educației pe anul 2022, circa 11,9% dintre elevii înscriși în învățământul preuniversitar de stat sunt eligibili pentru a burse de merit. Aplicând acest procent la numărul elevilor din școli private, rezultă că circa 15.704 elevi din unitățile particulare de învățământ ar urma să primeasă și ei burse de merit, al căror cuantum pentru anul în curs este de 200 de lei pe lună. Pe baza acestei analogii, impactul bugetar estimat pentru un an ar fi de aproximativ 37.689.000 lei.

ADVERTISEMENT