News

Bursele americane intră pe roșu. Companiile din industria apărării, lovite de politicile administrației Trump. „Incertitudinea e noul narativ”

Temerile privind creșterea inflației și tarifele vamale au dus bursele americane pe roșu, în timp ce companiile din industria de apărare trăiesc un coșmar
23.02.2025 | 12:10
Bursele americane intra pe rosu Companiile din industria apararii lovite de politicile administratiei Trump Incertitudinea e noul narativ
Donald Trump dă vina pe Joe Biden pentru sincopele economiei SUA. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Bursele americane au scăzut puternic vineri, după ce mai multe rapoarte au arătat că îngrijorarea consumatorilor și a companiilor cu privire la politicile președintelui Donald Trump ar putea afecta economia americană. Indicele S&P 500 a scăzut cu 1,7%, înregistrând cea mai slabă zi din ultimele două luni. Indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 748 de puncte, sau 1,7%, iar indicele compozit Nasdaq a scăzut cu 2,2%.

Bursele americane intră pe roșu

Pierderile s-au accelerat pe parcursul zilei în urma mai multor rapoarte economice mai slabe decât se așteptau. Unul dintre acestea a sugerat că activitatea de afaceri din SUA este aproape de stagnare, creșterea încetinind la un minim al ultimelor 17 luni.

ADVERTISEMENT

Raportul preliminar de la S&P Global a declarat că activitatea s-a contractat în mod neașteptat pentru întreprinderile de servicii din SUA, iar mulți dintre participanții la sondaj au raportat o scădere a optimismului din cauza îngrijorărilor legate de Washington.

„Companiile raportează îngrijorări generalizate cu privire la impactul politicilor guvernului federal, de la reduceri de cheltuieli la tarife și evoluții geopolitice”, a declarat Chris Williamson, economist șef de afaceri la S&P Global Market Intelligence, citat de AP.

ADVERTISEMENT

„Se pare că vânzările sunt afectate de incertitudinea cauzată de schimbarea peisajului politic, iar prețurile cresc pe fondul majorărilor de prețuri legate de tarife din partea furnizorilor.”

Potrivit unui raport separat, consumatorii americani se pregătesc, de asemenea, pentru o inflație mai mare, în parte din cauza tarifelor potențiale care ar putea crește prețurile pentru toate tipurile de importuri.

ADVERTISEMENT

Conform unui sondaj realizat de Universitatea din Michigan, consumatorii se așteaptă, în general, ca prețurile să crească cu 4,3% peste 12 luni, ceea ce reprezintă o creștere importantă față de previziunile lor privind inflația de 3,3% de luna trecută. Acest lucru se potrivește cu datele preliminare din sondajul de la începutul acestei luni.

ADVERTISEMENT

„Nu-mi place tot acest roșu într-o zi de vineri”, a declarat Greg Bassuk, CEO la AXS Investments din New York pentru Reuters. „Constatăm că sentimentul consumatorilor, tarifele și câștigurile corporative au depășit IA și tehnologia în calitate de principal motor al direcției pieței.”

„Incertitudinea este noul narativ al investitorilor”, a adăugat acesta. „Ea stârnește volatilitatea pe care am văzut-o săptămâna aceasta. Anticipăm că incertitudinea și volatilitatea vor rămâne cel puțin până la sfârșitul primului trimestru.”

Îngrijorări cu privire la direcția economiei SUA

Între timp, un al treilea raport economic a indicat că vânzările de locuințe ocupate anterior au fost mai slabe luna trecută decât se așteptau economiștii. Ratele ipotecare relativ ridicate, împreună cu prețurile ridicate ale locuințelor, au afectat vânzările.

Desigur, piața bursieră americană este încă în creștere pentru anul în curs și nu este departe de maximul istoric stabilit recent. Practic, nimeni de pe Wall Street nu preconizează o recesiune prea curând. Dar rapoartele de vineri ridică semne de întrebare cu privire la ceea ce a fost o economie remarcabil de rezistentă, iar pierderile de pe Wall Street au fost generalizate.

Acțiunile celor mai mici companii, ale căror profituri pot fi mai strâns legate de puterea economiei americane decât marile companii multinaționale rivale, au scăzut mai mult decât restul pieței. Indicele Russell 2000 al acțiunilor mici a scăzut cu 2,9%, liderul pieței.

În cadrul marilor companii din indicele S&P 500, 3 din 4 acțiuni au scăzut. Au scăzut toate titlurile, de la cele din Big Tech, care au fost licitate pe fondul freneziilor legate de inteligența artificială, până la companiile aeriene și companiile din industria metalurgică. Nvidia s-a scufundat cu 4,1%. United Airlines a pierdut 6,4%, iar Newmont Mining a scăzut cu 5,7%.

Înainte de scăderea bruscă de vineri, S&P 500 se îndrepta spre o săptămână de stagnare. O paradă constantă de rapoarte de profit mai bune decât se așteptau a contribuit la creșterea acțiunilor. Aceasta a contribuit la contracararea îngrijorărilor legate de inflația încăpățânată, care ar putea împiedica Rezerva Federală să ofere mai multă ușurare economiei și piețelor financiare prin reducerea ratelor dobânzilor.

Fed și-a menținut stabilă principala rată a dobânzii după ce a redus-o brusc până la sfârșitul anului trecut. La ultima lor reuniune de politică monetară din ianuarie, oficialii Fed au sugerat că ar putea rămâne în așteptare pentru o perioadă, având în vedere îngrijorările legate de modul în care tarifele propuse de Trump și deportările în masă ale migranților, împreună cu alți factori, ar putea împinge în sus inflația.

Companiile din industria apărării, victime ale administrației Trump

Companiile americane din domeniul apărării se află pe un teren șubred la doar o lună de la intrarea în funcție a noii administrații – și pe un loc secund față de colegii europeni – pe măsură ce îngrijorările tot mai mari cu privire la o avalanșă de politici, inclusiv un buget de cheltuieli militare mai restrâns, trimit unde de șoc în grupul sensibil la guvern, scrie Bloomberg.

Indicele S&P 500 Aerospace and Defense Index este pe cale să înregistreze a patra săptămână consecutivă de pierderi, cea mai lungă perioadă de peste un an. În schimb, producătorii europeni de armament, care, în mod istoric, au pierdut în comparație, au înregistrat cea mai bună săptămână din ultimele 16 luni.

Această bifurcație a performanțelor are loc în contextul în care instabilitatea abundă pe fondul incertitudinilor politice persistente din SUA, în timp ce Europa își intensifică investițiile în modernizarea capacităților sale de apărare, neglijate anterior, ca urmare a conflictului dintre Rusia și Ucraina.

Companii de apărare SUA
Companiile din industria de apărare din Europa au avut o evoluție superioară celor americane. Sursa foto: Bloomberg

De la președintele Donald Trump care vorbește despre reducerea la jumătate a bugetului de apărare al SUA, planul secretarului apărării Pete Hegseth de a reduce cheltuielile militare americane preconizate cu 8% în următorii cinci ani și postările X ale lui Elon Musk care critică avioanele de luptă F-35, investitorii americani ezită să manifeste o convingere reală față de grup, potrivit analistului Will Lee de la Bloomberg Intelligence.

Principalele companii americane din domeniul apărării, precum Lockheed Martin Corp. și General Dynamics Corp. au scăzut cu aproximativ 19% și 13% în ultimele trei luni, în timp ce acțiunile Northrop Grumman Corp. sunt pregătite pentru cea mai proastă lună din ultimii doi ani. Perspectivele slabe ale câștigurilor, împreună cu lipsa de claritate în ceea ce privește planurile noului guvern, inclusiv prioritățile viitoare ale Departamentului pentru eficiență guvernamentală, au provocat volatilitate în întregul sector.

Este ușor de înțeles de ce investitorii sunt nervoși. Reducerile de mărimea celor despre care se vorbește sunt alarmante. Cheltuielile militare totale din ultimele 12 luni se ridică la aproximativ 900 de miliarde de dolari, conform datelor Departamentului Trezoreriei. La sfârșitul a cinci ani de reduceri de 8%, această cifră ar fi aproape de 600 de miliarde de dolari. Aceasta este aproximativ suma pe care SUA au cheltuit-o pentru apărare în 2017.