Fotbal international

“Bursucul” știe doar acasă! De ce a eșuat Dan Petrescu la toate experiențele în străinătate

23.02.2021 | 23:38
Bursucul stie doar acasa De ce a esuat Dan Petrescu la toate experientele in strainatate
Dan Petrescu a fost agitat pe margine și la Kayserispor, dar stilul său coleric nu a prins în Turcia. Sursă foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Dan Petrescu a fost dat afară de la Kayserispor după doar opt meciuri, în care a obținut numai două victorii. A fost o nouă confirmare că „Bursucul” nu știe să obțină rezultate în afara fotbalului românesc. Asta în ciuda faptului că este unul dintre cei mai titrați tehnicieni pe plan intern.

0-2 pe terenul lui Sivasspor a fost ultimul meci al lui Petrescu pe banca lui Kayseri. Fusese adus la începutul anului, pentru a salva echipa de la retrogradare. Doar că bașkanii și-au pierdut repede încrederea.

ADVERTISEMENT

Kayserispor este a opta echipă din străinătate pe care o antrenează Dan Petrescu. Iar din cele opt mandate, “Bursucul” s-a ales cu doar o Cupă a Chinei în palmares. Total dezamăgitor dacă ținem cont că vorbim de un antrenor cu patru titluri de campion în România. Plus o Supercupă.

Dan Petrescu nu a fost acceptat la Rapid, dar a făcut treabă bună la Sportul. A ratat obiectivul cu Wisla Cracovia

Cariera de antrenor a lui Dan Petrescu a început în vara anului 2003, când a fost numit principal la Sportul Studențesc. Mai prinsese o scurtă perioadă la FC Național, ca secund al lui Walter Zenga. În decembrie 2003, accepta o propunere surprinzătoare de a o antrena pe Rapid.

ADVERTISEMENT

Mandatul său în Giulești a început direct cu scandal, deoarece fanii din Giulești nu puteau accepta să fie antrenați de un fost jucător crescut de Steaua, care a scris istorie în Ghencea. Asta chiar dacă Petrescu a pupat steagul Rapidului pentru a obține aprobarea tribunei.

Petrescu a revenit la Sportul după doar patru luni și a rămas în Regie până la finalul anului 2005. Când își începea și primul mandat în străinătate. La Wisla Cracovia, unde avea ca obiectiv titlul. Misiune eșuată, însă, în ciuda unui parcurs destul de bun. Wisla a terminat pe doi acel sezon, cu două puncte sub rivala Legia.

ADVERTISEMENT

Petrescu a prins și startul sezonului 2006-2007 la Wisla, dar a fost demis în septembrie. După o serie de trei meciuri fără victorie în campionat, plus un eșec cu Iraklis în Cupa UEFA.

Dan Petrescu nu a dat lovitura în Polonia, dar o face în România. Titlu de campion cu Unirea Urziceni, în 2009

După primul eșec peste hotare, Petrescu s-a întors în România, la Unirea Urziceni. Unde a scris istorie. A petrecut trei sezoane la ialomițeni, perioadă încununată cu titlul câștigat în 2009.

ADVERTISEMENT

Cu o cotă destul de bună, Petrescu a ales o ofertă surprinzătoare la finalul lui 2009. A mers în liga a doua din Rusia, la Kuban Krasnodar. Obținea promovarea în 2010, dar nu a reușit să îndeplinească obiectivele mai îndrăznețe pe care clubul și le-a propus ulterior. A plecat în 2012 la Dinamo Moscova.

Petrescu a pregătit-o pe Dinamo Moscova între august 2012 și aprilie 2014. Concluzia oficialilor din capitala Rusiei a fost că echipa nu a progresat suficient sub comanda lui Petrescu.

A început bine în Rusia, dar au urmat dezamăgiri la Kuban Krasnodar și Dinamo Moscova. Nici în Qatar nu a făcut față

După ce a fost demis de Dinamo Moscova, Petrescu a stat câteva luni pe bară. Pentru ca în vara lui 2014 să semneze în Qatar, pentru Al Arabi. Din nou eșec pentru “Bursuc”. A fost dat afară după doar 11 etape, în decembrie, și trimis înapoi în vacanță în România.

În vara lui 2015, Petrescu a semnat din nou cu o echipă din România. Prima după experiența Urziceni. A ales ASA Târgu Mureș, deși se vorbea tot mai intens despre problemele financiare ale vicecampioanei. Petrescu a luat Supercupa României cu ASA, iar apoi a plecat. După ce și-a dat seama că la Târgu Mureș chiar nu mai erau bani.

A câștigat Cupa Chinei, oficialii lui Jiangsu nu au fost mulțumiți. Mandatul doi la Kuban, un dezastru.

A semnat în China, pentru Jiangsu Sainty, actuala Suning. A stat un an, a ținut echipa pe undeva pe la mijlocul clasamentului. Și, din nou, a fost dat afară. Asta în ciuda faptului că a reușit să câștige Cupa Chinei în acel sezon. Singurul trofeu obținut de el peste hotare.

S-a întors în liga a doua rusă în vara lui 2016, tot la Kuban Krasnodar. Obiectivul era din nou promovarea, dar Petrescu părea să ducă echipa mai degrabă în liga a treia. Doar trei victorii în 16 meciuri și același rezultat. Dat afară.

În octombrie 2016, Petrescu semna pentru Al Nasr, în Emiratele Arabe Unite. A stat un an la formația din Dubai, a terminat campionatul pe 6. Și a fost demis. Sătul să dea chix peste hotare, Petrescu s-a întors în România. La CFR Cluj. Și rezultatele au apărut.

Petrescu a câștigat titlul de campion cu ardelenii în 2017. Și a plecat de la echipă imediat după, atras de un salariu uriaș în China. Doar că mandatul la Guizhou Hengfeng a fost un adevărat dezastru. Petrescu a plecat în martie și a lăsat echipa pe ultimul loc. Acolo unde a și terminat.

Titluri la CFR Cluj, cu un nou mandat dezamăgitor în China prins între ele. Pe ultimul loc cu Guizhou Hengfeng

Petrescu a revenit la CFR Cluj în martie 2018 și a preluat echipa într-o situație excelentă în lupta pentru titlu. Trofeu pe care l-a și obținut la capătul acelui sezon. Și pe care ardelenii l-au confirmat și în ediția precedentă.

Doar că sezonul 2020-2021 a fost început dezamăgitor de Petrescu la CFR Cluj. Și a fost continuat chiar mai rău în Turcia, la Kayseri.

Acest nou eșec al lui Petrescu ridică din nou semne de întrebare. Ce se întâmplă cu antrenorul inspirat din România. Cum ajunge “Bursucul” să dea chix atât de grav când trece granița.

Răspunsul vine din mai multe direcții. În primul rând este vorba despre prioritățile pe care și le-a fixat antrenorul de 53 de ani. A pus mai mereu banii mai presus de proiecte. Din acest motiv a făcut alegeri surprinzătoare când era bine cotat. Cum a fost cazul și după despărțirile de CFR Cluj. A preferat să meargă după salarii astronomice, chiar dacă șansele de a face performanță erau mici.

Salariile uriașe pe care Dan Petrescu le-a încasat pentru a da chix peste hotare. De ce nu prinde stilul lui “afară”

Trei milioane de dolari pe an era salariul pe care Petrescu îl încasa în China, la Hengfeng. În vreme ce la Kayseri acceptase 500.000 de euro pentru doar șase luni. Plus diferite bonusuri de performanță.

Nici stilul de joc al lui Petrescu, deloc atractiv, nu prinde în străinătate. În România i se dă credit în ciuda jocului neconvingător, tocmai pentru că îi sunt recunoscute rezultatele. Dar în străinătate nu primește suficient timp. Este demis de obicei repede, tocmai pentru că preferă de multe ori să joace la egal.

În fine, nici stilul coleric al lui Petrescu nu este deloc apreciat în străinătate. Component important al “Generației de Aur”, Petrescu este menajat de arbitri în România. Nu la fel se întâmplă în străinătate.

ADVERTISEMENT
Tags: