News

„Busola strategică”, planul UE de independență militară față de SUA. Unde ar putea fi activă noua forță de doar 5.000 de oameni

Uniunea Europeană vrea armată proprie de 5000 de soldați să nu mai depindă militar de SUA. Planul Bruxelles-ului numit „Busola strategică” va include și o forță de intervenție.
16.11.2021 | 17:14
Busola strategica planul UE de independenta militara fata de SUA Unde ar putea fi activa noua forta de doar 5000 de oameni
„Busola strategică”, planul UE de independență militarăm față de SUA. Unde ar putea fi activă noua forță de doar 5.000 de oameni. Sursa Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Uniunea Europeană ia în considerare o forță militară comună de până la 5.000 de soldați pentru a putea să intervină în diverse situații de criză fără a depinde de eforturile Statelor Unite, în conformitate cu un plan preliminar analizat de Reuters.

„Busola strategică” – noua inițiativă UE pentru o armată proprie

Planului intitulat „Busola strategică” va fi supus aprobării de liderii Uniunii Europene la summitul din martie 2022.

ADVERTISEMENT

UE ar trebui ca, până în 2025, să-și construiască o „capacitate de desfășurare rapidă” în comun, alcătuită din elemente terestre, navale și aeriene.

„Busola strategică urmărește să consolideze bazele unei viziuni comune a statelor membre ale Uniunii Europene în materie de securitate și apărare a UE. Acest proces condus de statele membre a fost inițiat în 2020, perioadă în care a fost finalizată o analiză a amenințărilor”, specifică Parlamentul European.

ADVERTISEMENT

Până la anul următor, Uniunea Europeană vrea să cadă de acord cu privire la anumite scenarii în care s-ar putea utiliza o asemenea forță de reacție promptă, urmând ca începând cu 2023 să-și desfășoare în mod regulat antrenamente militare, inclusiv navale.

UE are în plan un comandament propriu pentru viitoarele misiuni

UE are ca obiectiv ca, până în anul 2025, să fie capabilă să își conducă toate operațiunile de antrenament, inclusiv misiunile și manevrele mai mici, dintr-un singur comandament. Conform planurilor Busolei strategice, toate misiunile ar trebui să fie conduse de la sediul central al UE, chiar înainte de 2030.

ADVERTISEMENT

„Dialoguri strategice între statele membre statele membre sunt în curs de desfășurare în 2021 pentru a contura conținutul Busolei în ceea ce privește aspectele-cheie. grupate în patru “coșuri” interconectate. Obiectivele sale sunt de a operaționaliza autonomia strategică, un termen dezbătut, pentru a rafina nivelul de ambiție al UE și de a o mai bună corelare a strategiei, a operațiunilor și a și nevoile de capacități ale UE”, mai precizează Parlamentul UE.

În vederea prevenirii atacurilor cibernetice, UE intenționează să ajungă la un consens, cel târziu în 2022, cu privire la operaționalizarea completă a Unității sale speciale comune în domeniul cibernetic. Nu se știe dacă UE va avea capacități cibernetice ”ofensive” pentru dezactivarea unor rețele străine de rețele informatice, o metodă considerată deseori ca fiind mai puțin primejdioasă în comparație cu expedierea de forțe militare.

ADVERTISEMENT

UE vrea să-și acopere ”lacunele” militare

Obiectivul UE este acela de a avea dezvoltate și noi tancuri de război și „viitoare sisteme aeriene de luptă” înainte de termenul care va fi convenit împreună cu statele membre.

Cu scopul de a diminua gradul de dependență de mijloacele militare ale SUA, proiectul vizează „să acopere în mod substanțial, până în 2025, lacunele critice de capacitate”. În UE lipsesc transportul aerian militar cu rază lungă de acțiune, tehnologia spațială de telecomunicații și serviciile de informații – ”facilitatori strategici” în jargon militar.

În cadrul strategiei Occidentului pentru a contracara expansiunea militară a Chinei, Uniunea Europeană are în vedere o coordonare sporită a prezențelor maritime ale Europei în zona India-Pacific, dar și exerciții și misiuni de patrulare maritimă, până în 2023.

ADVERTISEMENT