News

Butonul roșu devine realitate în școli. Ordinul a fost semnat. În ce situații poate fi folosit

Ministrul educației, Daniel David, a semnat oficial ordinul prin care se introduce „butonul roșu” în școli. Ce cazuri grave pot fi raportate pe această platformă.
23.05.2025 | 13:45
Butonul rosu devine realitate in scoli Ordinul a fost semnat In ce situatii poate fi folosit
„Butonul roșu în școli”. Ce presupune acest mecanism și cum vor fi ajutați elevii. Sursa foto: Colaj Fanatik, Hepta
ADVERTISEMENT

După ani de discuții, „butonul roșu” devine realitate în școli. Ministrul educației, Daniel David, a anunțat pe contul personal de Facebook că a semnat ordinul prin care acest mecanism va fi introdus în sistemul de învățământ. Măsura este necesară ținând cont că în școli apar tot mai multe cazuri de violență, consum de droguri și bullying.

Ministerul Educației introduce „butonul roșu” în școli

Daniel David a explicat că nu este vorba despre un buton fizic, ci despre o platformă digitală unde elevii, dar și profesorii, pot face sesizări sub protecția anonimatului. Scopul acestui mecanism este crearea unui spațiu mai sigur în școli, unde comportamentele periculoase sau ilegale să fie raportate fără frică.

ADVERTISEMENT

Prin acest sistem, orice elev sau cadru didactic va putea semnala rapid situații precum agresiuni, amenințări, consum de substanțe interzise sau presiuni de orice fel. Oficialul a subliniat că pe platformă se pot raporta și alte comportamente care încalcă regulile interne ale școlii.

Ce situații grave pot fi raportate

„Astăzi am semnat – și va apărea în Monitorul Oficial în următoarele zile – ordinul legat de așa-numitul «buton roșu». Nu este practic un buton, dar este mecanismul în care putem semnaliza într-o manieră anonimă aspectele problematice din mediul școlar, de la agresivitate, bullying până la consumul de droguri. Dar am pus acolo orice alte comportamente care violează regulamentele care există la nivelul unității școlare”, a precizat Daniel David pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Ideea acestei platforme nu este nouă. Încă din anul 2020 au început să apară discuții despre necesitatea unui canal anonim de sesizare a problemelor grave din școli. Atunci, Ministerul Educației a recunoscut că nu există un sistem eficient de intervenție rapidă. A existat un proiect, dar a fost lăsat să se umple de praf.

Măsura, adoptată după cinci ani

În 2025, după aproape cinci ani, măsura a fost luată. Ordinul urmează să fie publicat în Monitorul Oficial în următoarele zile, iar autoritățile promit că implementarea va fi rapidă. În prima fază, platforma va funcționa experimental în anumite școli, urmând ca apoi să fie extinsă la nivel național.

ADVERTISEMENT

Prin acest mecanism, elevii vor putea cere ajutor atunci când nu mai găsesc soluții. De multe ori, copiii nu au curaj să vorbească și să spună ceea ce pățesc. În multe cazuri se ajunge chiar la cazuri extreme, cum ar fi suicidul, din cauza bullying-ului. Prin „butonul roșu”, copiii vor putea povesti ceea ce pățesc și poate așa vor fi ajutați mai mult.

ADVERTISEMENT