Life

Buzunarul în care nu trebuie ținut niciodată telefonul. Îți poate cauza probleme grave de sănătate

Buzunarul în care nu ar trebui niciodată să-ți ții telefonul mobil. Acest lucru îți poate cauza probleme grave de sănătate.
29.01.2023 | 07:00
Buzunarul in care nu trebuie tinut niciodata telefonul Iti poate cauza probleme grave de sanatate
De ce nu ar trebui să ții telefonul în buzunar. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Iată de ce nu trebuie să ții niciodată telefonul în buzunarul de la pantaloni. Acest obicei ți-ar putea provoca probleme serioase de sănătate. Ce este specificat în manualele de utilizare ale smartphone-urilor?

Buzunarul în care nu trebuie să ții niciodată telefonul. Ce probleme ți-ar putea provoca

Smartphone-urile sunt foarte utilizate în ziua de astăzi. Cele mai multe persoane dețin astfel de dispozitive și le iau peste tot cu ele.

ADVERTISEMENT

Cu toate că sunt foarte utile, astfel de dispozitive emit un anumit nivel de radiații, iar unele pot fi periculoase. Unul dintre cei mai mari producători de telefoane mobile a explicat de ce nu ar trebui să-ți ții niciodată dispozitivul în buzunarul de la pantaloni.

Apple, unul dintre giganții telefoniei mobile la nivel mondial, a explicat, în manualele care vin cu dispozitivele iPhone, de ce telefoanele nu trebuie ținute aproape de piele.

ADVERTISEMENT

De altfel, telefonul nu trebuie să-ți atingă corpul mult sau chiar deloc. Un iPhone ar trebui să stea la 10 mm de corpul utilizatorului, în orice moment, așa că buzunarul blugilor nu este deloc potrivit pentru a-ți depozita dispozitivul.

În manualele de radiații era explicat că expunerea la radiații poate depăși standardele guvernamentale în timpul “funcționării” dacă telefonul este “poziționat la mai puțin de 15 milimetri de corp”.

ADVERTISEMENT

Radiația telefonului mobil e măsurată în expunerea la frecvență radio. Aceasta e reglementată în SUA de către Comisia Federală de Comunicații (FCC).

Astfel, toate telefoanele mobile trebuie testate pentru a se asigura că emit o rată specifică de absorbție de cel mult 1,6 wați de energie de radio-frecvență per kilogram de țesut corporal. Aceasta este o regulă menită să prevină daunele cauzate de căldura generală de undele de radio-frecvență.

ADVERTISEMENT

În Europa, limita SAR recomandată de Consiliul Uniunii Europene este de 2,0 W/kg în medie pentru 10 g/țesut.

Telefoanele mobile sunt testate împotriva unui cap uman simulat în poziția “vorbește”, nu împotriva corpului în poziția “purtare”. Testele presupun ca utilizatorul să poarte telefonul într-un toc, departe de corp, de fiecare dată când telefonul emite la putere maximă.

La ce riscuri te expui dacă ții telefonul în buzunar

Expunerea la energie la frecvență radio crește brusc cu cât telefonul se apropie mai mult de corp. Din acest motiv, unii își fac griji că testările nu sunt făcute la o expunere reală.

Mai mult, testele FCC nu țin cont de efectele biologice cauzate de altceva decât de căldura generală de energia de radiofrecvență, precum expresia alterată a proteinelor sau deteriorarea ADN-ului.

Experții, precum și organizațiile precum Environmental Working Group, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la regulile de testare pentru telefoanele mobile. Aceștia au citat studii care arată legături între cancer și expunerea la radiații de la telefonul mobil.

În 2011, radiațiile de la telefoane mobile au fost clasificate, într-un raport al Organizației Mondiale a Sănătății, drept “posibil cancerigene pentru oameni”. Utilizarea telefonului mobil se referă la un risc crescut de gliom, un tip malign de cancer cerebral.

În plus, există și lacune în testarea radiațiilor telefonului mobil. De exemplu, Academia Americană de Pediatrie a îndemnat recent FCC să înceapă să ia în considerare copiii care utilizează telefoanele.

“Copiii nu sunt adulți mici și sunt afectați în mod disproporționat de toate expunerile mediului, inclusiv de radiațiile telefonului mobil.”, se arată în scrisoarea Academiei către FCC, notează playtech.ro.

Știința este neconcludentă, întrucât Institutul Național al Cancerului a indicat mai multe studii care nu au reușit să stabilească o relație între utilizarea telefonului mobil și cancer. În prezent, FCC lucrează la o reevaluare continuă a politicilor sale.

Evident, radiațiile telefoanelor mobile nu sunt o problemă exclusiv a celor de la Apple. Acest lucru este menționat și în manualele celorlalte telefoane de pe piață.

Utilizatorii nu trebuie să încerce să folosească telefonul acolo unde nu există un semnal bun. Motivul este emisia de radiații care crește tot mai mult pe măsură ce telefonul încearcă să se conecteze la un turn.

ADVERTISEMENT
Tags: