Life

Cum arată cabina de la teatru a Stelei Popescu, la 4 ani de la moartea actriței: ”E neatinsă”. Imagini exclusive

Stela Popescu a murit, acum patru ani, iar cabina de la Teatrul de Revistă Constantin Tănase din București încă poartă urmele marii actrițe care a îndoliat lumea teatrului românesc.
23.11.2021 | 14:34
Cum arata cabina de la teatru a Stelei Popescu la 4 ani de la moartea actritei E neatinsa Imagini exclusive
Stela Popescu s-a stns din viata acum patru ani, iar cabina ei de la teatru inca are ”amprenta” marii actrite Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Treizeci de ani din cariera de peste cinci decenii a marii actriței Stela Popescu au fost petrecuți la Teatrul de Revistă Constantin Tănase din București. Și, așa cum i se cuvenea, Stela Popescu avea cabina sa. O împărțea cu Cristina Stamate, actrița care a murit la doar patru zile după ea. Erau prietene bune, împărțeau totul și, ca în poveștile din tragediile japoneze, nu au trăit una fără cealaltă.

Cabina de la teatru a Stelei Popescu, neatinsă de timp

Patru ani au trecut de când lumea teatrului românesc devenea mai săracă. Se stingea din viață Stela Popescu, un nenorocit de AVC punea capăt unei cariere de peste cinci decenii de emoție împărtășită publicului, de pe scenă. Patru zile mai târziu, Cristina Stamate, tot din cauza unei boli cardiovasculare, înceta din viață și ea.

ADVERTISEMENT

Iar cabina lor a rămas goală. Neatinsă. Din când în când mai intră cineva în cabina Stelei Popescu. Dar doar pentru a face curat. Uneori, povestea Oana Sârbu, o mai folosește și ea. Dar, și acum, cabina în care și-au trăit ani buni din viață Stela Popescu și Cristina Stamate e ”a lor”. Scrie mare, și acum, la intrare, ”Actrița Stela Popescu”.

Până și cheia cu care, cu mâna tremurândă de emoție, o deschide una dintre angajatele teatrului, mărturisește asta. ”Cabină Stela”, scrie pe ea. Atât! Nu i s-a schimbat eticheta nici acum, deși au trecut, deja, patru ani. ”E neatinsă”, ne explică, în șoaptă, despre cabina de la teatru, femeia care a deschis ușa.

ADVERTISEMENT

Cabina Stelei Popescu, transformată în altar

Femeia care ne-a deschis ușa nici nu a intrat în cabină. Am făcut, noi, doar câteva fotografii. În liniște, parcă să nu tulburăm sufletul actrițelor, impregnat în pereții cabinei în atâția zeci de ani petrecuți acolo. Pereți care, cel mai probabil, dacă ar putea vorbi ne-ar spune multe despre zbuciumul trăit de monumente ale culturii românești așa cum au fost Stela Popescu și Cristina Stamate.

Și pereți care, acum, nu mai aud râsul lor, nu mai văd lacrimile lor, nu mai sunt martori ai dezvăluirilor făcute ”ca între fete” de cele două prietene.

ADVERTISEMENT

În schimb s-au transformat într-un altar. Golit de oameni, un altar în care pereții au fost folosiți pentru a fi puse două portrete. Două fotografii, sărace în culori, două fotografii care însă le arată pe Stela Popescu și pe Cristina Stamate, una lângă cealaltă, așa cum au fost și în viață, zâmbind.

În dreptul portretelor, câte o medalie și o floare stau să amintească că actrițele au fost, totuși, cu adevărat mari. Iubite de public, iubite de Dumnezeu care le-a dat talent cu carul. Și care, poate, pe nedrept, sunt acum prea uitate.

ADVERTISEMENT

Măsuța de machiaj a Stelei Popescu, încărcată de amintirile dragi ale artistei

Cabina în care se machiau și se pregăteau Stela Popescu și Cristina Stamate pentru spectacolele care făceau istorie în teatrul românesc mai are câteva fotolii și o canapea. Fotoliile, acoperite cu o husă albă, contrastează cu roșul ca vinul de Burgundia, pernele așezate acolo părând să aștepte, în zadar, ca să se facă cineva comod pe ele.

Oglinda la care se machia Stela Popescu este, și acum, încărcată cu tot ce avea marea actriță acolo. Minunea era că mai avea loc să se machieze, să se vadă în acea oglindă.

Încărcată cu fotografii cu oameni pe care Stela Popescu îi iubea, având în dreptul ei perucile folosite de marea actriță. Acestea din urmă, din când în când atinse doar de femeile de serviciu care le șterg de praf, nu au mai fost folosite de nimeni.

Câteva fire de flori de plastic, tot roșii, așa cum îi plăceau Stelei Popescu, curățate și ele de praf de curând străjuiesc și ele oglinda. Singurul lucru așezat pe măsuța de machiaj, după moartea Stelei Popescu, este o poezie omagiu, înrămată.

Stela Popescu și Cristina Stamate au murit acum patru ani

Luna noiembrie a anului 2017 a fost, probabil, cea mai cumplită lună din istoria Teatrului de Revistă Constantin Tănase din București. Se stingeau, atunci, din viață două dintre actrițele care făcuseră istorie.

Prima care murea era, pe 23 noiembrie, Stela Popescu, din cauza unui AVC, cu o lună înainte de a împlini vârsta de 82 de ani. Avea peste 50 de ani de carieră…

”Mă sunase Brancu (Cristi Brancu, actualmente prezentator la Prima TV) să mă întrebe ce este cu Stela Popescu, că ar fi murit. Nu am crezut, i-am zis să mai verifice. Nu îmi venea să cred că se întâmpla așa ceva, eram, dacă îmi amintesc bine, la atelier”, povestește, în exclusivitate pentru FANATIK, Vasile Muraru, directorul Teatrului de Revistă Constantin Tănase.

În aceeași zi, Cristina Stamate ajungea la Spitalul Floreasca din Capitală, la Urgențe. Medicii erau rezervați, mai ales că aveau motive serioase, starea de sănătate a actriței fiind una cu probleme. Patru zile mai târziu, se stingea și ea din viață, spre șocul colegilor ei.

ADVERTISEMENT