Stiri sportive

Cacealmaua lui Piţurcă! De ASTA n-a vrut Grecia la baraj

România a ratat şansa de a fi prezentă la un Campionat Mondial după ce a pierdut calificarea în urma barajului cu Grecia, pe hîrtie cel mai slab cotat adversar. Sorţii ne-au fost favorabili,...
19.11.2013 | 23:06
Cacealmaua lui Piturca De ASTA na vrut Grecia la baraj
ADVERTISEMENT

România a ratat şansa de a fi prezentă la un Campionat Mondial după ce a pierdut calificarea în urma barajului cu Grecia, pe hîrtie cel mai slab cotat adversar. Sorţii ne-au fost favorabili, asta dacă ţinem cont că în locul elenilor ne puteam duela cu Portugalia, Croaţia sau Ucraina. Totuşi, selecţionerul a ieşit imediat după ce s-a aflat că vom întîlni Grecia şi a şocat printr-o declaraţie sfidătoare la adresa întregii naţiuni. “Nu i-am dorit ca adversari, eu aş fi preferat Portugalia sau Croaţia. În plus, nu-mi convine că vom juca partida decisivă pe teren propriu”, a şocat “Satana” cînd toată România ţopăia de bucurie!

Declaraţia nu a fost, însă, una întîmplătoare deoarece Piţurcă începuse, încă de atunci, pregătirea unei eliminări în faţa Greciei. Selecţionerul era conştient încă de atunci că îi va fi greu să califice naţionala la Mondiale, pentru că naţionala României nu ştie să construiască şi să desfacă o apărare ermetică!Astfel, selecţionerul şi-ar fi dorit ca România să pice cu Portugalia, Croaţia sau, de ce nu, Ucraina, echipe mult peste noi, care ar fi avut iniţiativa şi am fi avut meciuri în care ne-ar fi apărat şi am fi contraatacat, lucru pe care îl stăpîneşte cel mai bine! Şi dacă nu ieşea bine, spera el, nimeni nu i-ar mai fi reproşat nimic. De asemenea, “Satana” nu ar fi dorit să joace partida decisivă pe teren propriu deoarece se temea de reacţia publicului, unul ostil, pe bună dreptate, în cazul său, lucru care s+a şi întîmplat de altfel pe Arena Naţională!

ADVERTISEMENT

Grecii nu mai marcaseră de trei ori într-o partidă de peste doi ani şi jumătate

Pînă la urmă am întîlnit Grecia, o selecţionată bătrînă, care ne-a eliminat fără drept de apel. Mai mult, elenii ne-au marcat în prima manşă trei goluri, performanţă cu care nu s-au mai întîlnit de peste doi ani şi jumătate, cînd victimă i-a victimă a fost reprezentativa Maltei. Am pierdut barajul cu 2-4, marcînd un singur gol! Asta pentru că reuşita de pe Naţional Arena nu a aparţinut “tricolorilor”, ci unui adversar, Holebas, care sătul de neputinţa mînjilor lui Piţurcă a reuşit să ne dea speranţe de doi lei. De precizat că Grecia nu a reuşit să marcheze trei goluri nici unei selecţionate din grupa preliminară, scorul preferat al elenilor fiind 1-0, indiferent de adversar!

Halal psiholog! Şi-a distrus jucătorii înaintea returului: “Nu au valoare!”

Piţurcă a demonstrat, încă o dată, că nu este un fin psiholog. Cu numai o săptămînă înaintea “dublei” cu Grecia, selecţionerul a dat un interviu pentru FIFA în care îi distrugea pe cei care trebuiau să califice naţionala la Mondial. “Noi nu avem jucători de valoare, dar sînt muncitori”, a fost atacaul sub centură al “Satanei”. În fond, o altă declaraţie prin care selecţionerul îşi pregătea eliminarea în faţa Greciei. “Eu sînt cel mai bun, dar nu am fotbalişti care să mă ajute”, s-ar putea traduce declaraţia lui Piţurcă. A fost taxat imediat de Mircea Lucescu: “A greşit cînd a spus că jucătorii naţionalei României nu au valoare. A avut o scăpare. Nu trebuie să facă asta! Grecia nu ne-a fost net superioară în tur. Un baraj se joacă în 180 de minute, iar, cu ajutorul publicului, putem surmonta handicapul. Selecţionerul nu are nevoie de sfaturile mele, el este principalul responsabil pentru rezultate”, a spus Lucescu.

ADVERTISEMENT

Palmares ruşinos de la revenirea pe banca echipei naţionale

Campania 2012

Victor Piţurcă a revenit la echipa naţională pe 14 iunie 2011, după ce Răzvan Lucescu a demisionat din funcţia de selecţioner. În grupa de calificare pentru turneul din Polonia şi Ucraina, “Satana” a bifat patru partide şi a obţinut următoarele rezultate:

2-0 cu Luxemburg (d)

0-0 cu Franţa (a)

2-2 cu Belarus (a)

1-1 cu Albania (d)

Total: 4m             1v           3e           0î             G: 5-3    5 pct.

ADVERTISEMENT

Preluînd reprezentativa după demisia lui Răzvan Lucescu, lui Piţurcă nu i s-a imputat ratarea calificării la Campionatul European. Asta deşi, şanse teoretice mai existau cînd a revenit în postul de selecţioner. Eram, însă, obligaţi să batem Franţa la Bucureşti, însă Piţurcă s-a cantonat la partida respectivă în apărare, iar echipa naţională a bifat unul dintre cele mai slabe meciuri din ultimii ani.

Campania 2014

În fine, a urmat campania de calificare pentru Campionatul Mondial din Brazilia. Adversarii? Olanda, Turcia, Ungaria, Estonia, Andorra. Olanda era clar favorita grupei, iar nouă ne rămînea să ne luptăm pentru locul secund cu Turcia. În cele din urmă am ajuns la baraj, însă datorită Olandei care, în ultimul meci, a învins la Istanbul şi, astfel, a trimis România la baraj. De precizat că Turcia a avut avantaj la meciurile directe cu “tricolorii”, iar jocul practicat în această campanie a fost unul, pe alocuri, penibil, iar faptul că am încasat opt “boabe” de la olandezi nu trebuie să mire pe nimeni.

ADVERTISEMENT

2-0 cu Estonia (d)

4-0 cu Andorra (a)

1-0 cu Turcia (d)

1-4 cu Olanda (a)

2-2 cu Ungaria (d)

0-4 cu Olanda (d)

3-0 cu Ungaria (a)

0-2 cu Turcia (a)

4-0 cu Andorra (d)

2-0 cu Estonia (a)

Total: 10m           6v           1e           3î             G: 19-12               19 pct

Clasament cu Olanda şi Turcia: 4m            1v           0e           3î             G: 2-10

Un calcul simplu arată că Piţurcă s-a făcut de rîs cu echipele din grupă care contau, Olanda şi Turcia. A smuls o victorie norocoasă în Turcia, după care au urmat înfrîngeri pe linie şi zece goluri încasate. În fond, victoria cu Turcia este singura mai de răsunet obţinută de echipa naţională de cînd Piţurcă a revenit pe banca echipei naţionale, în 2011.

În aceşti doi ani şi jumătate, Piţurcă a fost, însă campionul noeficial al partidelor amicale. Profitînd de faptul că a întîlnit, cu cîteva excepţii, adversari din lumea a patra a fotbalului, selecţionerul a avut victorii în aproape toate partidele şi se fălea de fiecare dată că el a preluat echipa naţională de pe locul 52 în topul FIFA şi a dus-o pe locul 29. Însă a “uitat” să precizeze că a urcat datorită partidelor amicale sau victoriilor de răsunet cu Andorra sau Luxemburg.

 

ADVERTISEMENT