Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a anunțat, miercuri, că 122.000 de locuințe vor primi, printr-o schemă de ajutorare a persoanelor vulnerabile, via Programul RePowerEU, panouri fotovoltaice.
Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat, miercuri, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, reînceperea înscrierilor în programul RePowerEU, destinat persoanelor vulnerabile care vor beneficia de panouri fotovoltaice și capacități de stocare.
„Vom demara înscrierile în Programul RePowerEU pentru persoanele vulnerabile, pentru montarea de panouri fotovoltaice şi capacităţi de stocare la un nivel de trei kilowaţi net din perspectiva capacităţilor de captare a energiei electrice, de panouri fotovoltaice. Vouchere de 5.000 euro pentru fiecare componentă, respectiv 10.000 euro pe gospodărie. Începând cu data de 25 octombrie, acest apel se va deschide în cadrul ministerului pe care îl conduc”, a declarat Adrian Câciu, după ședința de Guvern.
Ministrul Proiectelor Europene a precizat ce trebuie să știe beneficiarii care vor să acceseze aceste fonduri și care este procedura. „Procedura este similară cu cea de la Agenția Fondului de Mediu. Avem, așadar, beneficiarii primari, adică firmele care instalează, și care vor coopta beneficiarii finali, persoanele vulnerabile din perspectiva energetică, așa cum sunt definite. Toți cei care intră în această categorie pot fi beneficiari ai acestui sprijin, dar firmele de instalare vor avea această sarcină”, a spus Adrian Câciu.
„Deja s-au înrolat în sistem sau se înrolează până pe 25 octombrie. Pe 25 octombrie, fiecare companie va veni cu pachetul de clienți la care urmează să instaleze aceste panouri fotovoltaice și capacități de stocare, ei făcând parte din această categorie a consumatorului vulnerabil de energie. Scopul este ca, la finalul acestei investiții, acel consumator să nu mai aibă nimic de plătit la factură”, a adăugat ministrul.
Ministrul a fost întrebat și cine le alege pe aceste persoane vulnerabile. „Din bazele de date pe care le avem, pe de o parte sunt persoane incluse în programele sociale, din perspectiva veniturilor; pe de altă parte, sunt cele incluse în bazele de date pe care le avem cu privire la plafonarea prețului la energie pe care le are și ANRE-ul și Ministerul Energiei. Deci această compilație de bază de date este o bază de selecție, dacă vreți, de persoane vulnerabile din perspectivă energetică, care vor fi beneficiarii acestui program.(…) În jur de 122.000 de gospodării vor fi, în prima fază, acoperite prin acest program”, a spus Câciu.
Referitor la neajunsurile pe care unele firme le reclamă, cum că documentația ar fi prea complicate și timpul insufficient, Adrian Câciu a spus că trebuie respectate exigențele europene.
„Documentaţia este atipică faţă de AFM, pentru că respectă rigorile europene. Cu siguranţă, acolo unde mai sunt lucruri de clarificat, le clarificăm cu dânşii, că nu e o problemă. Dar, totuşi, trebuie să avem lucruri de calitate, chiar dacă discutăm de persoane nevoiaşe”, a explicat ministrul.