News

Cad capetele la Kremlin. Adjunctul şefului Statului Major General al Armatei Ruse a fost arestat

Şeful Direcției Principale de Comunicații a Forțelor Armate Ruse şi adjunct al șefului Statului Major General, Vadim Şamarin, a fost arestat pentru luare de mită.
23.05.2024 | 12:45
Cad capetele la Kremlin Adjunctul sefului Statului Major General al Armatei Ruse a fost arestat
Vadim Șamarin se află în arest preventiv pentru următoareele două luni Foto: ura.ru
ADVERTISEMENT

Generalul-locotenent Vadim Şamarin, șeful Direcției Principale de Comunicații și adjunct al șefului Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, Valeri Gherasimov, a fost arestat în cursul zilei de miercuri. El este suspectat că a acceptat mită în formă agravantă, după cum informează presa rusă.

Al patrulea şef din armată arestat într-o lună

Ziarul Kommersant scrie că locuinţa lui Şamarin a fost percheziționată, după care acesta a fost dus la audieri. Este cea de-a patra arestare a unui oficial rus de rang înalt din domeniul apărării, după luna aprilie, când ministrul adjunct al apărării, Timur Ivanov, a fost plasat în arest preventiv, sub suspiciunea de luare de mită.

ADVERTISEMENT

După aceea, generalul-locotenent Iuri Kuznețov, șeful de stat major al Ministerului Apărării, și generalul-maior Ivan Popov, fost comandant al Armatei 58 ruse, au fost şi ei arestați. Șirul de arestări vine pe fondul unor schimbări majore în sistemul de apărare al Rusiei, după ce președintele Vladimir Putin l-a demis pe Serghei Șoigu din funcția de ministru la începutul acestei luni, înlocuindu-l cu Andrei Belousov.

De remarcat că în 2020, Halil Arslanov, predecesorul lui Șamarin în funcția de șef al Direcției Principale de Comunicații, a fost la rândul său arestat. Arslanov a fost acuzat atunci că a deturnat 6,7 miliarde de ruble. În cazul său ra vorba despre achiziționarea de echipamente de telecomunicații la prețuri umflate.

ADVERTISEMENT

Șamarin fost acuzat de luare de mită la scară deosebit de mare (alineatul 6 din articolul 290 al Codul penal), iar acum el riscă până la 15 ani de închisoare.

Șamarin are 52 de ani și fost numit șef al Direcției Principale Comunicații a Forțelor Armate ale Federației Ruse și adjunct al șefului Statului Major General în anul 2021. Înainte de aceasta, a servit în Districtul Militar de Est, deținând funcția de șef comunicații și adjunct al șefului de stat major al raionului. Pentru activitățile sale, Șamarin a fost decorat cu Ordinul Meritul pentru Patrie, clasa a II-a.

ADVERTISEMENT

În 2020, predecesorul său, fostul șef al Direcției Principale a Forțelor Armate Ruse şi fost adjunct al şefului Statului Major General, Halil Arslanov, a fost la rândul său reținut. În iunie 2022, publicaţia Kommersant scria că procesul acestuia se va desfăşura cu ușile închise, Procuratura Generală explicând că dosarele conțin „secrete oficiale”. Arslanov a fost acuzat de fraudă și luare de mită.

Printre inculpații în această cauză se numărau și fostul șef al departamentului de ordine pentru îmbunătățirea bazei tehnice a sistemului de control al Forțelor Armate ale Federaţiei Ruse, colonelul Pavel Kutahov, și fostul reprezentant militar Igor Yakovlev. Potrivit anchetei, au fost încheiate contracte în valoare de 1,6 miliarde de ruble, privind achiziționarea de routere și alte echipamente speciale de la producătorii ruşi. Cu toate acestea, s-a dovedit că dispozitivele erau doar asamblate în Rusia, însă erau produse în China. Pentru prejudiciul cauzat, procuratura a cerut recuperarea a 402,3 milioane de ruble de la inculpați.

ADVERTISEMENT

În februarie 2022, în acest dosar, fostul șef al Departamentului de Planificare a Comunicațiilor din Direcția Principală a Forțelor Armate Ruse, generalul-maior Alexander Ogloblin, a fost condamnat la 4,5 ani de închisoare și a primit o amendă de 800.000 de ruble.

ADVERTISEMENT
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu...
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu un politician foarte controversat la Hilton Budapesta
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin...
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin Petre este mai uşor de dirijat”
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay.
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay. "Preţuri la fel de mari ca în Italia"
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi...
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi a ajuns să lucreze ca şofer
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui...
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui Donald Trump. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit...
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit din minți
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al...
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al soțului și al fiului ei. ''Îți spunem adio, iubirea noastră!''
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör:...
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör: „Nu mai este cale de întoarcere”
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție...
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție socială. „Să adaugi ani vieții și viață anilor”