News

Cad podurile în județ, iar Ionel Arsene organizează un festival medieval. Câți bani va plăti CJ Neamț, de la buget, pentru eveniment?

Consiliul Județean Neamț nu a găsit nicio soluție pentru rezolvarea situației create de podul prăbușit de la Luțca, dar va investi o sumă importantă în organizarea unui festival de muzică medievală.
23.06.2022 | 17:21
Cad podurile in judet iar Ionel Arsene organizeaza un festival medieval Cati bani va plati CJ Neamt de la buget pentru eveniment
Ionel Arsene vrea să atragă turiști într-un județ unde cad podurile / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un pod a căzut și altele stau să se prăbușească în Neamț, însă autoritățile locale par să aibă alte priorități. Consiliul Județean Neamț tocmai a aprobat alocarea unei sume importante de bani pentru organizarea ”Zilelor Cetății Neamț”, eveniment care este programat în perioada 1-3 iulie 2022, și care are ca scop ”promovarea imaginii județului și a Regiunii Nord-Est din punct de vedere turistic și cultural”.

Cât costă și cine plătește evenimentul ”Zilele Cetății Neamț”

Turiștii care se vor aventura la festival, străbătând podurile din Neamț, vor avea parte de 3 zile de spectacole cu muzică medievală la Parc Cetate. Evenimentul a ajuns la ediția XXI și s-a născut dintr-o asociere între Consiliul Județean Neamț, Consiliul Local Târgu Neamț și Centrul pentru Cultură și Arte ”Carmen Saeculare”.

ADVERTISEMENT

Marți, 21 iunie 2022,  Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, a supus votului un referat de aprobare pe care el l-a prezentat și, la final, tot el l-a semnat.

Conform documentului, 95.000 de lei din bugetul județului Neamț vor fi alocați pentru evenimentul ”Zilele Cetății Neamț”. Hotărârea a trecut cu 22 de voturi ”pentru”, 4 voturi ”împotriva” și 9 abțineri.

ADVERTISEMENT

Costurile organizării evenimentului sunt împărțite între cei trei organizatori. Astfel, Consiliul Local al Orașului Târgu-Neamț asigură o finanțare de 82.000 de lei din bugetul propriu, iar Centrul de Cultură și Arte ”Carmen Secularae”, instituție patronată de CJ Neamț, vine cu 50.000 de lei.

Șefa centrului cultural, șefa organizației de femei PSD la propunerea lui Ionel Arsene

Instituția condusă de Ionel Arsene se obligă, prin acordul de asociere, să asigure cheltuielile cu realizarea machetelor și materialelor de promovare (invitații, program, mash, afișe, inclusiv machete grafice pentru LED), se va ocupa de închirierea unui ecran LED pentru proiecția activităților, spectacolelor artistice, recitalurilor, clipurilor de promovare, etc; închirierea a două totemuri video pentru scenă, cheltuielile pentru transimise ”live stream” pe ecranele LED cu minim 2 camere, mixaj în timp real, asigurarea sonorizării și luminilor pentru scenă, plus o parte din cheltuielile cu onorariile artiștilor.

ADVERTISEMENT

Centrul pentru Cultură și Arte ”Carmen Saeculare” este condus de Carmen Elena Năstasă, care în martie 2021 a fost numită lider al organizației de femei PSD Neamț, după un vot al Consiliului Politic al PSD Neamț. După numire, Carmen Elena Năstasă i-a mulțumit lui Ionel Arsene.

”Astăzi, Ionel Arsene, liderul organizației județene a PSD Neamț m-a propus, în cadrul ședinței Consiliului Politic și colegii mei m-au validat în funcția de președinte al OFSD Neamț. Este cea mai mare onorare și responabilitate pentru mine pe plan politic și mărturia maximă a încrederii și experienței pe care le-am căpătat în cei 15 ani de activitate social-democrată”, a declarat Carmen Elena Năstasă, după ce a ajuns șefă de organizație.

ADVERTISEMENT

Iulian Bulai: ”Consiliul Județean nu vrea să plătească MApN pentru un pod provizoriu”

Între timp, situația de la podul prăbușit peste Siret a rămas neclară. După ce premierul Nicolae Ciucă a dat ordin armatei să se deplaseze la Luțca pentru realizarea unui pod provizoriu pe pontoane, Brigada 10 Geniu a mers la fața locului, iar după câteva zile a făcut cale întoarsă așa cum a venit.

Potrivit deputatului USR de Neamț, Iulian Bulai, militarii nu se pot apuca de treabă până nu primesc acordul Consiliului Județean Neamț, iar acesta nu dorește să-și asume cheltuielile de montaj și chirie.

”Între timp, autoritățile locale (CJ) s-au răzgândit – nu mai vor să plătească Ministerului Apărării cheltuielile de montaj și chirie, așa cum prevede și regulamentul/protocolul MApN în aceste cazuri. Astăzi, militarii au fost anunțați că se renunță la plan și au primit ordin să revină în unitățile de proveninență”, a scris Bulai pe contul lui de socializare. Conform unor surse neoficiale citate de ziarul Libertatea, CJ Neamț ar prefera soluția cu rute ocolitoare.

ADVERTISEMENT